Now Reading
Psoriasis – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Psoriasis – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

psoriasis

Psoriasis adalah keadaan kulit kronik yang berlaku kerana sistem imun yang terlalu aktif. Gejala bagi keadaan ini termasuklah kulit yang bersisik, meradang, tebal, berwarna putih, perak atau merah. Rawatan psoriasis termasuklah penggunaan krim steroid, penyekat (occlusion), terapi ringan dan ubatan oral, seperti biologi.

Seterusnya, psoriasis adalah keadaan kulit biasa yang mempercepatkan kitaran hidup sel-sel kulit. Ia menyebabkan sel-sel tumbuh dengan cepat pada permukaan kulit. Sel-sel kulit tambahan ini kemudian membentuk sisik dan tompokan merah yang gatal dan kadangkala menyakitkan.

Ini adalah penyakit kronik yang sering berlaku berulang kali. Matlamat utama rawatan yang dilakukan adalah untuk menghentikan perkembangan sel-sel kulit yang cepat.

Jenis Psoriasis

Terdapat beberapa jenis psoriasis. Ini termasuklah:

 • Psoriasis plak. Ini adalah bentuk psoriasis yang paling biasa dan menyebabkan lepuhan kulit yang kering, membesar, berwarna merah (plak) dan dilitupi dengan sisik keperakan. Plak mungkin menggatalkan, menyakitkan dan mungkin boleh hadir dalam kuantiti yang sedikit atau pun banyak. Malah, ia boleh berlaku di mana-mana pada tubuh anda, termasuklah alat kelamin dan tisu lembut di dalam mulut.
 • Psoriasis kuku. Psoriasis boleh menjejaskan kuku tangan dan kuku kaki, menyebabkan lekukan, pertumbuhan kuku yang tidak normal dan perubahan warna. Ia juga mungkin terlerai dan terpisah daripada tapak kuku (onycholysis) asal. Pada masa yang sama, kes-kes serius boleh menyebabkan kuku itu pecah.
 • Psoriasis Guttate. Psoriasis jenis ini akan memberi kesan kepada orang dewasa dan kanak-kanak. Ia biasanya dicetuskan oleh jangkitan bakteria seperti ‘strep throat’. Jenis ini bermula dengan luka kecil seperti bentuk titisan air, luka bersisik pada badan, lengan, kaki dan kulit kepala anda.

Luka ini diliputi oleh sisik halus dan tidak setebal plak biasa. Anda mungkin mengalami satu kejadian yang akan hilang dengan sendirinya atau mungkin mengalami perkara yang sama lagi.

 • Psoriasis songsang. Jenis ini banyak mempengaruhi kulit di ketiak, pangkal paha, bawah payudara dan sekitar alat kelamin. Ia menyebabkan tompokan kulit lembut berwarna merah, kulit meradang yang menjadi lebih teruk jika bergeser dan berpeluh. Jangkitan kulat boleh mencetuskan jenis psoriasis ini.
 • Psoriasis pustular. Bentuk psoriasis yang kurang biasa ini boleh berlaku dalam tompokan meluas (psoriasis pustular umum) atau di kawasan yang lebih kecil di tangan, kaki atau hujung jari anda.

Ia biasanya berkembang dengan cepat, dengan lepuh dipenuhi nanah yang muncul hanya beberapa jam selepas kulit anda menjadi merah dan lembut. Lepuhan ini boleh terjadi dan sembuh dengan kerap. Di samping itu, psoriasis pustular generik juga boleh menyebabkan tanda-tanda seperti demam, menggigil, kegatalan yang teruk dan cirit-birit.

 • Psoriasis Erythrodermic. Jenis psoriasis yang paling jarang berlaku ini boleh menyebabkan ruam merah, kulit mengelupas yang boleh menjadi gatal atau rasa terbakar yang kuat di seluruh badan anda.
 • Psoriasis Artritis. Selain kulit meradang dan bersisik, psoriasis jenis ini menyebabkan bengkak dan sendi yang menyakitkan. Kadangkala, gejala berkaitan sendi berlaku disebabkan psoriasis pertama atau apabila satu-satunya perubahan kuku yang terjadi dapat dilihat. Gejalanya bermula daripada jenis ringan hingga parah, serta boleh menjejaskan mana-mana sendi. Walaupun penyakit ini biasanya tidak mengakibatkan lumpuh seperti bentuk artritis yang lain, ia boleh menyebabkan kekakuan dan kerosakan sendi progresif dalam kes yang paling serius. Keadaan ini boleh mengakibatkan kecacatan kekal.

Simptom Psoriasis

Tanda dan gejala psoriasis adalah berbeza bagi setiap individu. Ini termasuklah:

 • Tompok merah pada kulit yang diliputi sisik tebal dan berwarna perak.
 • Bintik sisik kecil (biasanya dilihat pada kanak-kanak).
 • Kulit kering, retak yang mungkin berdarah.
 • Kegatalan, rasa terbakar atau kesakitan.
 • Kuku tebal, berlekuk atau berjalur.
 • Sendi yang bengkak dan kebas.

Tompokan psoriasis boleh terdiri daripada beberapa bintik seperti bentuk kelemumur sehinggalah tompokan yang meliputi kawasan yang luas. Kebanyakan jenis psoriasis mempunyai kitaran tertentu dan meletus selama beberapa minggu atau bulan. Ia memerlukan sedikit masa untuk reda sepenuhnya.

Punca Psoriasis

Penyebab psoriasis masih tidak difahami sepenuhnya, namun ia dikatakan berkaitan dengan masalah sistem imun terhadap sel T dan sel darah putih yang lain yang dipanggil neutrofil di dalam badan anda.

Sel T biasanya bergerak melalui badan untuk melindungi dirinya daripada bahan asing, seperti virus atau bakteria.

Tetapi, jika anda mempunyai psoriasis, sel T akan menyerang sel-sel kulit yang sihat secara tidak sengaja, seolah-olah ingin menyembuhkan luka atau melawan jangkitan.

Sel T yang terlebih aktif juga boleh mencetuskan peningkatan pengeluaran sel kulit yang sihat, lebih banyak sel T dan sel darah putih yang lain, terutamanya neutrofil. Ia bergerak ke dalam kulit yang menyebabkan kemerahan dan kadangkala nanah dalam luka pustular. Saluran darah yang berkembang di kawasan yang terjejas boleh menghasilkan rasa panas dan kemerahan dalam lepuhan kulit.

Proses ini menjadi kitaran berterusan di mana sel-sel kulit baru bergerak ke lapisan luar kulit dengan terlalu cepat, iaitu dalam beberapa hari sahaja bukannya beberapa minggu. Sel-sel kulit ini kemudian menghasilkan tompokan yang tebal, bersisik di permukaan kulit, dan berterusan sehingga rawatan untuk menghentikan kitaran tersebut dilakukan.

Punca yang menyebabkan sel T tidak berfungsi pada individu dengan psoriasis masih tidak jelas. Penyelidik mempercayai bahawa faktor genetik dan persekitaran boleh memainkan peranan dalam keadaan ini.

Pencetus psoriasis

Psoriasis biasanya bermula atau bertambah buruk kerana pencetus yang mungkin dapat kenal pasti dan dielakkan. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan psoriasis termasuklah:

 • Jangkitan, seperti ‘strep throat’ atau jangkitan kulit.
 • Kecederaan pada kulit, seperti terpotong atau luka, gigitan pepijat atau selaran matahari yang teruk.
 • Tekanan.
 • Merokok.
 • Pengambilan alkohol yang banyak.
 • Kekurangan Vitamin D.
 • Ubatan tertentu seperti litium, yang diberikan untuk merawat gangguan bipolar, ubat tekanan darah tinggi seperti penghalang beta, ubat antimalaria dan iodida.

Diagnosis Psoriasis

Dalam kebanyakan kes, diagnosis psoriasis adalah agak mudah. Ini termasuklah:

 • Pemeriksaan fizikal dan sejarah perubatan. Doktor anda biasanya boleh mendiagnosis psoriasis dengan mengambil tahu sejarah perubatan dan memeriksa kulit anda seperti kulit kepala dan kuku.
 • Biopsi kulit. Bagi kes yang jarang berlaku, doktor mungkin mengambil sampel kulit yang kecil (biopsi). Ini akan dilakukan menggunakan anestetik tempatan. Sampel itu kemudian diperiksa di bawah mikroskop untuk menentukan jenis psoriasis dengan tepat dan membuang kemungkinan bagi gangguan lain.

Faktor Risiko Psoriasis

Sesiapa sahaja boleh mengalami psoriasis, tetapi faktor-faktor ini boleh meningkatkan risiko anda mengalami penyakit ini:

 • Sejarah keluarga. Ini adalah salah satu faktor risiko yang paling penting. Mempunyai ibu bapa dengan psoriasis meningkatkan risiko anda mendapat penyakit tersebut, terutamanya jika anda mempunyai kedua ibu bapa dengan psoriasis.
 • Virus dan jangkitan bakteria. Individu yang mempunyai HIV lebih cenderung mendapat psoriasis berbanding individu dengan sistem imun yang sihat. Kanak-kanak dan orang dewasa dengan jangkitan yang berulang, terutamanya sakit tekak juga mungkin berisiko tinggi.
 • Tekanan. Memandangkan tekanan boleh memberi kesan kepada sistem imun anda, tahap tekanan yang tinggi boleh meningkatkan risiko psoriasis.
 • Obesiti. Berat yang berlebihan meningkatkan risiko psoriasis. Lepuhan (plak) yang dikaitkan dengan semua jenis psoriasis biasanya tumbuh dalam kedutan kulit dan lipatan.
 • Merokok. Tembakau bukan sahaja meningkatkan risiko psoriasis tetapi juga membuatkan penyakit ini bertambah parah. Merokok juga boleh memainkan peranan dalam perkembangan awal penyakit ini

Rawatan Psoriasis

Rawatan psoriasis dapat mengurangkan keradangan dan membersihkan kulit. Ia dibahagikan kepada tiga jenis utama: rawatan topikal, terapi ringan dan ubat sistemik.

– Rawatan topikal

Jika digunakan secara individu, krim dan salap yang digunakan untuk kulit sangat berkesan untuk merawat psoriasis tahap ringan dan sederhana. Apabila penyakit ini menjadi lebih parah, penggunaan krim mungkin perlu digabungkan dengan ubatan oral atau terapi ringan. Rawatan psoriasis topikal termasuk:

 • Kortikosteroid topikal. Ubat-ubatan ini adalah ubat-ubatan yang paling kerap digunakan untuk merawat psoriasis tahap ringan hingga sederhana. Ia dapat mengurangkan keradangan dan melegakan kegatalan serta boleh digunakan bersama rawatan lain. Salap kortikosteroid ringan biasanya disyorkan pada kawasan yang sensitif, seperti muka atau lipatan kulit. Ia juga boleh merawat tompokan kulit yang rosak.

Doktor mungkin akan memberikan salap kortikosteroid yang lebih kuat untuk kawasan-kawasan yang lebih kecil, kurang sensitif atau lebih sukar untuk dirawat.

Namun, satu kekurangan bagi rawatan ini adalah penggunaan kortikosteroid untuk jangka masa panjang atau berlebihan boleh menyebabkan penipisan kulit. Kortikosteroid topikal mungkin tidak lagi berkesan dari semasa ke semasa. Jadi, ia adalah langkah yang baik untuk menggunakan kortikosteroid topikal sebagai rawatan jangka pendek jika diperlukan sahaja.

 • Analog vitamin D. Bentuk sintetik vitamin D ini melambatkan pertumbuhan sel kulit. Calcipotriene (Dovonex) adalah krim preskripsi atau campuran yang mengandungi analog vitamin D bagi merawat psoriasis ringan hingga sederhana bersama rawatan lain. Namun, ia mungkin boleh mengganggu kulit anda. Jenis kedua iaitu calcitriol (Vectical) adalah mahal tetapi mungkin lebih berkesan dan kurang menjengkelkan daripada calcipotriene.
 • Anthralin. Ubat ini membantu melambatkan pertumbuhan sel kulit. Anthralin (Dritho-Scalp) juga boleh menanggalkan sisik dan menjadikan kulit lebih licin. Tetapi, ubat anthralin boleh merengsakan kulit dan menghilangkan hampir apa sahaja yang disentuhnya. Ia biasanya digunakan untuk masa yang singkat sahaja.
 • Retinoid topikal. Ini adalah derivatif vitamin A yang boleh mengurangkan keradangan. Kesan sampingan yang paling biasa bagi ubat ini adalah kerengsaan kulit. Ia juga boleh meningkatkan kepekaan kepada cahaya matahari. Oleh itu, jika anda menggunakan ubat ini, gunakan pelindung matahari sebelum melakukan aktiviti luar.

Risiko kecacatan semasa kelahiran adalah jauh lebih rendah bagi kesan sampingan ubat retinoid topikal berbanding retinoid oral. Tetapi, tazarotene (Tazorac, Avage) tidak disyorkan buat wanita hamil, wanita yang menyusukan atau sekiranya anda berhasrat untuk hamil.

 • Perencat Calcineurin – tacrolimus (Prograf) dan pimecrolimus (Elidel) boleh mengurangkan keradangan dan pembentukan plak.Perencat Calcineurin tidak disyorkan untuk kegunaan jangka panjang atau berterusan kerana ia mungkin dapat meningkatkan risiko kanser kulit dan limfoma. Namun, ia mungkin membantu jika kulit yang terkesan itu nipis seperti di sekeliling mata kerana krim steroid atau retinoid boleh jadi terlalu merengsakan dan menyebabkan kesan berbahaya.
 • Asid salisilik. Boleh didapati tanpa preskripsi atau dengan preskripsi, asid ini dapat mengurangkan kematian sel kulit dan gerutu. Kadangkala, ia digabungkan dengan ubat-ubatan lain, seperti kortikosteroid topikal atau tar arang batu untuk meningkatkan keberkesanannya. Di samping itu, asid salisilik ini boleh didapati dalam syampu perubatan dan ramuan kulit kepala untuk merawat psoriasis kulit kepala.
 • Tar arang batu. Berasal daripada arang batu, tar arang batu boleh mengurangkan sisik, kegatalan dan keradangan. Kekurangannya adalah ia boleh merengsakan kulit. Malah, ia juga bersepah, mengotorkan pakaian dan katil serta mempunyai bau yang kuat apabila digunakan.

Ia boleh didapati dalam bentuk syampu, krim dan minyak dengan kepekatan yang lebih tinggi mengikut preskripsi. Namun begitu, rawatan ini tidak digalakkan bagi wanita hamil atau sedang menyusu.

 • Krim pelembap. Krim pelembap sahaja tidak akan menyembuhkan psoriasis, namun ia boleh mengurangkan kegatalan, sisik dan kekeringan kulit. Pelembap dalam salap asas biasanya lebih berkesan berbanding krim ringan dan losyen. Untuk mengekalkan kelembapan, sapukan ia pada kulit dengan segera selepas mandi.

– Terapi cahaya (fototerapi)

Rawatan ini menggunakan cahaya ultraviolet semula jadi atau tiruan. Bentuk fototerapi paling mudah melibatkan pendedahan kulit pada cahaya matahari semulajadi yang dikawal.

Seterusnya, bentuk terapi cahaya lain termasuklah penggunaan sinaran ultraviolet buatan A (UVA) atau ultraviolet B (UVB), sama ada secara bersendirian atau bersama dengan ubat-ubatan.

 • Cahaya matahari. Pendedahan kepada sinaran ultraviolet (UV) dalam cahaya matahari atau cahaya tiruan melambatkan pergerakan sel kulit dan mengurangkan sisik dan keradangan. Pendedahan cahaya matahari yang sedikit secara harian dapat mengurangkan psoriasis, namun pendedahan matahari yang terik dapat memburukkan lagi gejala dan menyebabkan kerosakan kulit. Sebelum memulakan rawatan cahaya matahari, bertanya pada doktor tentang cara paling selamat untuk menggunakan cahaya matahari semula jadi sebagai rawatan psoriasis.
 • Fototerapi UVB. Kawalan cahaya UVB dari sumber cahaya buatan dapat mengurangkan gejala psoriasis tahap ringan dan sederhana. Fototerapi UVB, yang juga dikenali sebagai UVB jalur lebar, boleh digunakan untuk merawat tompokan tunggal, psoriasis yang telah merebak dan psoriasis yang tidak dapat dirawat dengan rawatan topikal. Kesan sampingan jangka pendek mungkin termasuk kemerahan, kegatalan dan kulit kering. Namun, penggunaan pelembap boleh membantu mengurangkan kesan sampingan ini.
 • Fototerapi UVB jalur sempit. Sejenis rawatan psoriasis yang terkini iaitu fototerapi UVB jalur sempit mungkin lebih berkesan berbanding rawatan UVB jalur lebar. Ia biasanya dijalankan dua atau tiga kali seminggu sehingga kulit bertambah baik, dan penyelenggaraannya hanya memerlukan sesi secara mingguan. Walau bagaimanapun, fototerapi UVB sempit ini boleh menyebabkan luka terbakar menjadi lebih teruk dan tahan lebih lama.
 • Terapi Goeckerman. Sesetengah doktor menggabungkan rawatan UVB dan rawatan arang batu, yang dikenali sebagai rawatan Goeckerman. Kedua-dua terapi ini lebih berkesan kerana tar arang batu menjadikan kulit lebih mudah menerima cahaya UVB.
 • Psoralen yang ditambahkan dengan ultraviolet A (PUVA). Bentuk fotokimoterapi ini melibatkan pengambilan ubat pemekaan cahaya (psoralen) sebelum terdedah kepada cahaya UVA. Cahaya UVA akan tembus lebih jauh ke dalam kulit berbanding cahaya UVB. Pada masa yang sama, psoralen dapat menjadikan kulit lebih responsif terhadap pendedahan UVA.

Ini adalah rawatan yang lebih agresif dan dapat memperbaiki kulit secara konsisten serta sering digunakan bagi kes psoriasis yang serius. Kesan sampingan jangka pendek termasuk loya, sakit kepala, rasa terbakar dan gatal-gatal. Seterusnya, kesan sampingan jangka panjang termasuklah kulit kering dan berkedut, bintik hitam, tahap sensitif terhadap matahari meningkat dan peningkatan risiko kanser kulit seperti melanoma.

 • Laser Excimer. Bentuk terapi cahaya ini yang digunakan untuk psoriasis tahap ringan hingga sederhana hanya merawat kulit yang terjejas tanpa merosakkan kulit yang sihat. Kawalan cahaya UVB disasarkan pada plak psoriasis untuk mengawal sisik dan keradangan. Selain itu, terapi ini memerlukan sesi yang kurang berbanding rawatan fototerapi tradisional kerana cahaya UVB lebih berkuasa akan digunakan. Kesan sampingannya termasuklah kemerahan dan lepuh.

Ubatan oral atau suntikan

Sekiranya anda mempunyai psoriasis yang parah atau ia tidak bertindak balas terhadap rawatan lain, doktor mungkin akan memberikan anda ubatan oral atau suntikan. Ini dikenali sebagai rawatan sistemik. Disebabkan kesan sampingan yang teruk, sesetengah ubat ini hanya digunakan untuk tempoh yang singkat dan boleh digantikan dengan rawatan lain.

 • Retinoid. Berkait rapat dengan vitamin A, kumpulan ubat ini mungkin membantu jika anda mempunyai psoriasis yang serius dan tidak berkesan melalui terapi lain. Kesan sampingannya mungkin termasuk keradangan bibir dan keguguran rambut. Oleh sebab retinoid seperti acitretin (Soriatane) boleh menyebabkan kecacatan kelahiran yang teruk, wanita harus mengelakkan kehamilan selama sekurang-kurangnya tiga tahun selepas pengambilan ubat ini.
 • Methotrexate. Ubat ini diambil secara oral, methotrexate (Rheumatrex) dan membantu mengurangkan pengeluaran sel-sel kulit dan simptom keradangan. Ia juga boleh melambatkan perkembangan artritis psoriatik bagi sesetengah orang. Methotrexate selalunya boleh diterima dalam dos yang rendah tetapi boleh menyebabkan sakit perut, kehilangan selera makan dan keletihan. Apabila digunakan untuk tempoh yang lama, ia boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang serius, termasuklah kerosakan hati yang teruk dan penurunan pengeluaran sel darah merah, putih dan platelet.
 • Cyclosporine. Cyclosporine (Gengraf, Neoral) melawan sistem imun dan keberkesanannya hampir sama dengan methotrexate. Namun, ia hanya boleh diambil dalam jangka pendek. Seperti ubat penindas imun lain, cyclosporine meningkatkan risiko jangkitan dan masalah kesihatan lain seperti kanser. Malah, ia juga membuatkan anda lebih mudah terdedah kepada masalah buah pinggang dan tekanan darah tinggi jika menggunakan dos lebih tinggi dan melakukan terapi jangka panjang.
 • Dadah yang mengubah sistem imun (biologi). Beberapa ubat ini telah diluluskan bagi rawatan psoriasis tahap sederhana dan parah. Ini termasuklah etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), adalimumab (Humira), ustekinumab (Stelara), golimumab (Simponi), apremilast (Otezla), secukinumab (Cosentyx) dan ixekizumab (Taltz). Kebanyakan ubat-ubatan ini diberikan melalui suntikan (apremilast adalah oral) dan biasanya digunakan pada individu yang gagal memberi kesan kepada terapi tradisional atau bagi mereka yang mempunyai psoriasis berkaitan dengan artritis. Biologi mesti digunakan dengan berhati-hati kerana ia mempunyai kesan kuat pada sistem imun dan boleh mengakibatkan jangkitan yang mengancam nyawa. Oleh itu, individu yang mengambil rawatan ini secara khususnya mesti diperiksa bagi penyakit tuberkulosis.
 • Ubatan lain. Thioguanine (Tabloid) dan hydroxyurea (Droxia, Hydrea) adalah ubat-ubatan yang boleh digunakan apabila ubat-ubatan lain tidak dapat diberikan.

Pertimbangan rawatan

Walaupun doktor memilih rawatan berdasarkan jenis, tahap keparahan psoriasis dan kawasan kulit yang terjejas, pendekatan tradisional bagi permulaan rawatan kes ringan termasuklah penggunaan krim topikal dan terapi cahaya ultraviolet (fototerapi). Ini boleh dilakukan dalam kalangan pesakit dengan lepuhan kulit biasa (plak) dan kemudian ditukarkan kepada yang lebih kuat jika perlu. Pesakit psoriasis pustular, psoriasis erythrodermic ataupsoriasisberkaitan artritis biasanya memerlukan terapi sistemik sejak rawatan awal. Matlamatnya adalah untuk mencari cara paling berkesan untuk melambatkan pembentukan sel dengan kesan sampingan yang paling sedikit.

Rawatan masa depan yang berpotensi

Terdapat beberapa ubatan terkini yang sedang dikaji dan dikatakan mempunyai potensi untuk merawat penyakit psoriasis. Rawatan ini memfokuskan protein berlainan yang berfungsi dengan sistem imun.

Ubatan alternatif

Beberapa terapi alternatif dikatakan dapat meredakan gejala psoriasis seperti diet khas, krim, makanan tambahan dan herba. tiada bukti bahawa salah satunya ternyata berkesan untuk menyembukan psoriasis. Namun, terdapat beberapa terapi alternatif yang dianggap selamat dan mungkin membantu sesetengah orang dalam mengurangkan seperti gatal-gatal dan sisik. Rawatan ini adalah paling sesuai bagi mereka yang mempunyai penyakit plak lebih ringan berbanding mereka yang mempunyai pustula, erythroderma atau artritis.

 • Aloe vera. Krim ekstrak aloe yang diambil daripada daun tumbuhan aloe vera boleh mengurangkan kemerahan, sisik, gatal-gatal dan keradangan. Anda mungkin perlu menggunakan krim beberapa kali sehari selama sebulan atau lebih untuk melihat keberkesanannya pada kulit.
 • Minyak ikan. Asid lemak omega-3 yang terdapat dalam suplemen minyak ikan boleh mengurangkan keradangan berkaitan psoriasis, walaupun hasil kajiannya bercampur baur. Mengambil minyak ikan sebanyak 3gram atau kurang setiap hari secara umumnya selamat dan anda mungkin mendapati ia bermanfaat bagi menangani masalah ini.
 • Anggur Oregon. Juga dikenali sebagai barberry, penggunaan anggur Oregon topikal dapat mengurangkan keradangan dan gejala psoriasis.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840

https://www.healthline.com/health/psoriasis

https://www.psoriasis.org/about-psoriasis

error: Content is protected !!