Now Reading
Apakah Kesan Kesihatan Akibat Terlalu Banyak Sanitisasi?

Apakah Kesan Kesihatan Akibat Terlalu Banyak Sanitisasi?

sanitasi

Menggunakan agen pembersih dalam sanitasi dan produk pembasmian kuman dianggap menghasilkan pelbagai kesan buruk kepada kesihatan yang dikaitkan dengan beberapa sistem organ, termasuk gejala pernafasan dan kardiovaskular dan kulit.

Image Credit: Maridav/Shutterstock.com
Kredit Gambar: Maridav/Shutterstock.com

Kesan spesifik bahan kimia sanitasi terhadap kesihatan manusia

Terdapat beberapa organ dan sistem yang dipengaruhi oleh bahan kimia yang terdapat dalam produk sanitasi.

Fungsi pernafasan terjejas

Penyakit pernafasan adalah masalah kesihatan yang paling biasa timbul daripada bahan kimia yang terdapat dalam produk sanitasi. Telah ditunjukkan bahawa pendedahan awal kepada dos bahan kimia pembersih yang besar boleh mengakibatkan fungsi pernafasan yang memudaratkan dan pada jangka yang panjang, meningkatkan risiko asma kanak-kanak akibat kerosakan sel paru-paru epitelium yang dimediasi melalui laluan imun semula jadi. Peluntur, glutaraldehid dan etanol diketahui menyebabkan kerengsaan pernafasan, memburukkan lagi asma sedia ada, atau mencetuskan apa yang dikenali sebagai “occupational asthma.” Wangian yang turut mengiringi bahan dalam produk sanitasi juga menjadi pencetus kepada gangguan pernafasan.

Kerosakan hati dan buah pinggang

QAC, yang merupakan pembasmi kuman yang digunakan di tempat kerja dan tetapan penjagaan kesihatan, dianggap toksik secara langsung kepada sistem imun kerana menjejaskan fungsi fagositosis makrofaj. Ini juga merupakan kebimbangan serupa yang berkaitan dengan penggunaan glutaraldehid. Walau bagaimanapun, imunotoksisiti agen ini belum dinilai dengan secukupnya.

Kesihatan metabolik dan obesiti

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa bahan kimia antropogenik boleh menghasilkan akibat jangka panjang seperti masalah dengan fungsi hormon dan pengawalan berat badan pada haiwan dan manusia. Bahan kimia pembersih boleh dianggap obesogenik; mekanisme utama di mana bahan kimia pembersih menjejaskan keseimbangan hormon dan menggalakkan obesiti adalah melalui perubahan mikrobiom usus.

Satu kajian yang menilai mikrobiota usus bayi antara umur tiga dan empat bulan berbanding komposisi pada usia satu dan tiga tahun menunjukkan bahawa perubahan dalam mikrobiota usus mempunyai perkaitan yang kuat dengan peningkatan penggunaan disinfektan isi rumah. Pada masa yang sama, kanak-kanak yang terdedah kepada pembasmian kuman yang lebih berat juga mempunyai indeks jisim badan yang lebih tinggi pada usia tiga tahun berbanding bayi yang kurang terdedah.

Fungsi tiroid

Phthalates adalah bahan kimia biasa yang terdapat dalam produk sanitasi dan dianggap menjejaskan fungsi tiroid. Pendedahan phthalate pranatal telah ditunjukkan untuk mengurangkan paras tiroksin (T4) dalam wanita hamil, yang kemudiannya boleh menghasilkan kesan buruk terhadap perkembangan janin dan kesihatan bayi seterusnya.

Terutamanya, kajian telah menunjukkan bahawa walaupun dos kecil phthalate triclosan boleh memusnahkan fungsi tiroid pada tikus disebabkan oleh ekspresi gen hipotalamik yang ditindas. Melalui pemerhatian ini, mekanisme biologi di mana phthalates memberikan kesannya masih belum dijelaskan sepenuhnya – walaupun dipercayai bahawa phthalates boleh mengganggu pengikatan T3 kepada transthyretin, protein pengikat yang mengangkut kedua-dua T3 dan T4 dalam darah ke sasaran tisu.

Kesihatan reproduktif

Produk pembersihan dianggap mengurangkan kesuburan kerana terdapat kajian yang menunjukkan kesan tersebut. Kajian ke atas jururawat wanita mendapati kesuburan berkurangan dalam kalangan mereka yang melaporkan tahap penggunaan disinfektan yang tinggi. Dalam model haiwan, didapati bahawa pendedahan kepada QAC mengakibatkan kesuburan menurun melalui pengurangan jumlah sperma dan motiliti dalam organisma lelaki dan perencatan ovulasi dan implantasi telur yang disenyawakan dalam organisma wanita.

Begitu juga, wangian dalam produk pembersihan telah ditunjukkan untuk menunjukkan kesan toksik pada sperma, mengurangkan daya majunya. Phthalates mempunyai kesan yang sama pada pembiakan lelaki. QAC juga telah dikaitkan dengan kecacatan tiub saraf, atau kecacatan kongenital otak dan saraf tunjang dalam model haiwan, menunjukkan bahawa sesetengah produk pembersih boleh menimbulkan risiko kepada janin yang sedang berkembang. Hasil kesihatan yang buruk untuk bayi juga telah diramalkan sebagai akibat daripada gangguan pengantaraan phthalate terhadap perkembangan sistem pembiakan janin dalam rahim, yang mungkin mencetuskan kelahiran pramatang.

Kesihatan otak

Masalah akut yang berkaitan dengan sanitasi termasuk sakit kepala; bagaimanapun, ia sebahagian besarnya dianggap sebagai kesan yang tidak berbahaya. Walaupun begitu, badan penyelidikan yang semakin meningkat menunjukkan bahawa beberapa bahan kimia boleh membahayakan otak melalui beberapa mekanisme. Sebagai contoh, pendedahan perinatal kepada triclosan telah didapati mengubah perkembangan otak dan tingkah laku pada anak tikus.

Phthalates juga telah menunjukkan pencetus disfungsi kognitif akibat peningkatan tekanan oksidatif dalam otak. Tambahan pula, VOC, gas yang dipancarkan daripada pelbagai produk, diketahui mudah melalui penghalang darah-otak, di mana ia boleh masuk ke dalam sistem saraf pusat, menghasilkan kesan toksik pada sel-sel otak.

Mikrobiom

Mikrobiom yang terdapat pada kulit, nasofaring dan membran gastrousus adalah terdedah kepada penggunaan produk sanitasi yang berlebihan. Pada asasnya, produk ini mengganggu keseimbangan pelbagai spesies mikrob dan mengganggu proses harmoni pertukaran persekitaran yang berlaku dengan persekitaran yang membentuk populasi mikrob. Pembersihan berlebihan persekitaran dalaman boleh mengurangkan kepelbagaian dan daya tahan komuniti mikrob. Memandangkan populasi ini penting untuk mengawal selia kesihatan melalui kesan pelbagai aspeknya terhadap sistem imun, metabolik dan endokrin, pengurangan populasi ini mungkin mempunyai kesan negatif hiliran, besar dan sistemik pada badan.

Secara khusus, phthalates diketahui menghalang sintesis usus butyrate, yang merupakan komponen penting terbuka yang menunjukkan keteguhan sel epitelium usus, yang berinteraksi dengan mikrob gastrousus lain untuk menghasilkan landskap mikrob yang berfungsi dan sihat. Selain itu, SLS, detergen dan surfaktan yang terdapat dalam beberapa produk sanitasi, diketahui dapat mengurangkan integriti penghalang kulit akibat mengganggu mikrobiom kulit.

Pandemik COVID-19 dan kemungkinan kesan kepada kesihatan yang berkaitan dengan penggunaan produk sanitasi tangan berasaskan alkohol

Kebersihan tangan biasanya merupakan langkah penting untuk mencegah penyebaran virus dan bakteria. Ini telah digambarkan terutamanya semasa pandemik COVID-19. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mencadangkan, antara beberapa langkah pencegahan, untuk menyesuaikan diri dengan kebersihan tangan yang berkesan; Selaras dengan ini, WHO Mengesyorkan mencuci atau membasmi kuman dengan kerap menggunakan sabun atau pembersih tangan berasaskan alkohol 60%.

Image Credit: Diego Cervo/Shutterstock.com
Kredit Gambar: Diego Cervo/Shutterstock.com

Cadangan ini adalah berdasarkan keupayaan mereka untuk menghasilkan aktiviti antibakteria yang cepat, berkesan dan spektrum luas. Sanitizer berasaskan alkohol yang disyorkan oleh WHO terdiri daripada etanol, isopropanol, dan beberapa jenis hidrogen peroksida. Walau bagaimanapun, agen ini adalah toksik kepada kesihatan manusia dan alam sekitar.

Produk sanitasi berasaskan alkohol mengandungi isopropanol. Adalah dipercayai bahawa alkohol menyebabkan perpecahan RNA, mendenaturasi protein virus, dan mengganggu integriti membran. Sentuhan kulit dengan pembersih tangan berasaskan etanol dikaitkan dengan ketoksikan yang rendah. Walau bagaimanapun, orang yang berbeza menunjukkan tindak balas yang berbeza berkenaan dengan tahap toleransi etanol.

Apabila bersentuhan dengan kulit, ia boleh menyebabkan kerengsaan mata dan kulit serta alahan. Sentuhan berpanjangan boleh mengakibatkan kulit kering atau retak, dan gatal-gatal atau kemerahan. Ia juga boleh menyebabkan dermatitis kontak jika digunakan dengan kerap. Etanol boleh terkumpul dalam sistem pernafasan, menyebabkan kemurungan dan penangkapan pernafasan, hipotermia, aritmia, ketoasidosis, hipoglikemia, dan hipotensi, dengan kemungkinan serangan jantung. Pendedahan etanol boleh menyebabkan kerosakan hati akut, myoglobinuria, dan kalium, kalsium dan magnesium yang tinggi.

Oleh itu jika produk berasaskan etanol digunakan secara konsisten, penggunaan yang berpanjangan ini boleh mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan akibat daripada penyerapan dan keracunan kulit. Dalam semakan hasil perubatan kes disinfektan antara Januari 2020 dan September 2020, kesan utama, sederhana dan kecil yang disebabkan oleh mereka yang menggunakan sanitizer berasaskan alkohol ialah 0, 6, dan 25%, masing-masing.

error: Content is protected !!