Now Reading
10 Tingkah Lazim Yang Menjadikan Anda Lebih Pelupa

10 Tingkah Lazim Yang Menjadikan Anda Lebih Pelupa

pelupa

Sentiasa kehilangan kunci anda atau lupa apa yang anda akan katakan? Tabiat harian ini boleh menjejaskan ingatan anda dan menjadikan anda seorang yang pelupa.

Ingatan adalah perkara yang berubah-ubah. Sebagai contoh, anda mungkin mengingati sesuatu yang penting yang berlaku sedekad yang lalu, tetapi bukan perkara yang anda makan untuk makan malam Selasa lalu.

Atau mungkin anda hanya terlupa dengan perkara-perkara kecil, seperti tersalah letak kunci anda, membaca teks tetapi terlupa untuk membalas, atau kehilangan jejak janji temu.

Setiap orang melupakan sesuatu dari semasa ke semasa, tetapi jika anda sering pelupa — dengan perkara penting yang tidak dapat difahami dalam fikiran anda atau kata-kata tepat di hujung lidah anda — ia boleh berasa melemahkan dan lebih mengecewakan.

Walaupun beberapa kehilangan ingatan dan kealpaan adalah perkara biasa dengan penuaan, menurut pakar dari Institusi Penuaan Kebangsaan, beberapa perkara boleh memburukkan lagi kealpaan anda tidak kira umur anda.

“Terdapat beberapa tabiat biasa yang boleh membuat kita lebih pelupa,” kata pakar psikologi.

Di bawah, pakar menerangkan beberapa perkara yang anda mungkin tidak sedar yang anda lakukan yang menjejaskan ingatan anda. Jika anda berasa lebih pelupa kebelakangan ini, teruskan membaca untuk mengetahui sama ada anda telah membangunkan mana-mana tabiat ini.

1. Tidak cukup tidur

Tidur mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk meningkatkan daya ingatan. Tidak cukup tidur boleh menjejaskan keupayaan anda untuk mempelajari perkara baharu sehingga 40%, dan ia boleh menjejaskan bahagian hippocampus otak anda, yang bertanggungjawab untuk mencipta kenangan baharu.

“Tidur membolehkan otak kita dipulihkan,” kata pakar psikologi. “Peringkat tidur tertentu, termasuk tidur REM, dikaitkan secara khusus dengan penyatuan memori atau proses maklumat yang baru dipelajari diubah menjadi ingatan jangka panjang.”

Sebuah yayasan mengesyorkan orang dewasa mendapat kira-kira tujuh hingga sembilan jam tidur berkualiti setiap malam. Tidak mendapat tidur yang cukup atau tidur yang tidak berkualiti boleh menjadikan kita lebih pelupa kerana “maklumat baharu yang kita pelajari tidak disimpan dalam ingatan jangka panjang kita dan lebih cenderung untuk dilupakan atau hilang,” kata pakar psikologi.

Seorang ahli psikologi kesihatan berkata tidur berkaitan dengan perhatian dan tumpuan — dua perkara yang kritikal apabila ia berkaitan dengan ingatan.

“Jika kita ponteng tidur, kita kurang berkemungkinan untuk menjadi perhatian, fokus dan bertenaga,” katanya. “Jika kita kurang perhatian, maka kita tidak mungkin dapat mengekalkan maklumat dengan baik.

 Oleh itu, mereka yang kerap melewatkan tidur lebih cenderung menjadi pelupa kerana bahagian perhatian otak mereka, terutamanya dalam korteks prefrontal, tidak akan menjadi setajam itu.”

2. Berbilang tugas / Multitasking

Ahli psikologi berkata kealpaan selalunya “masalah perhatian.” Dia menjelaskan bahawa menjadi perhatian dan fokus adalah bahagian penting dalam mengingati maklumat.

“Sekiranya kami tidak memberi perhatian sepenuhnya, terganggu, atau kami tidak berada dalam keadaan mental untuk mengekalkan maklumat, maka kami tidak akan mengambil perhatian sepenuhnya terhadap maklumat itu, mengakibatkan apa yang kelihatan seperti kealpaan,” tambah ahli psikologi.

Gangguan juga boleh berlaku apabila anda melakukan pelbagai tugas. “Mengusahakan pelbagai tugas pada masa yang sama sebenarnya boleh menyebabkan kurang produktiviti dan lebih banyak kealpaan,” kata ahli psikologi.

Dia mengesyorkan memberi tumpuan kepada satu perkara pada satu masa. Satu cara untuk melakukan ini ialah dengan menyekat masa di tempat kerja dengan membahagikan tugas kepada aktiviti yang boleh diurus dengan rehat yang kecil.

“Ini mungkin kelihatan seperti 45 minit tugas tertentu tanpa gangguan atau tugas lain, diikuti dengan rehat 5 hingga 10 minit,” kata ahli psikologi.

3. Tidak bersenam atau menggerakkan badan

“Senaman adalah penting untuk kesihatan keseluruhan anda, termasuk ingatan anda,” kata pakar psikoterapi.

“Senaman meningkatkan aliran darah ke otak dan membantu melindungi sel-sel otak. Selain itu, terdapat penyelidikan yang menunjukkan tabiat sedentari dikaitkan dengan penipisan di beberapa kawasan otak yang penting untuk ingatan. ”

“Senaman yang kerap – tidak semestinya senaman yang berat – membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit biasa yang dikaitkan dengan kehilangan ingatan, termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan diabetes untuk menamakan beberapa,” kata pakar psikologi.

4. Mengambil ubat-ubatan tertentu

Adakah anda baru-baru ini mula mengambil ubat baru? Ini boleh menjejaskan ingatan anda juga.

“Ubat seperti antidepresan, ubat alahan, penstabil tekanan darah dan banyak lagi boleh menjejaskan ingatan kerana sifat sedatifnya,” kata ahli neuropsikologi.

Ubat lain yang boleh membuat anda lebih pelupa termasuk benzodiazepin, ubat penurun kolesterol, agen antiepileptik, ubat penahan sakit narkotik, ubat antihipertensi, ubat inkontinens, antihistamin dan banyak lagi.

“Sesetengah ubat hanya menjejaskan ingatan anda apabila anda mengambilnya, dan yang lain boleh memberi kesan yang lebih tahan lama,” katanya. Bercakap dengan doktor anda dan mencari ubat terbaik untuk anda dan gaya hidup anda akan membantu.

5. Minum alkohol

“Alkohol boleh merosakkan sel otak dan membawa kepada masalah ingatan,”. “Menurut penyelidikan, minum jangka panjang menyebabkan saiz otak berkurangan.”

Ahli psikologi berkata mereka yang mengalami gangguan penggunaan alkohol atau mereka yang meminum minuman keras lebih berkemungkinan mengalami kehilangan ingatan jangka pendek dan jangka panjang.

“Apabila minum, alkohol memberi kesan kepada hippocampus, yang sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk pembelajaran dan ingatan,” jelas ahli psikologi. “Alkohol boleh memberi kesan bagaimana saraf dalam hippocampus berkomunikasi, yang membawa kepada kealpaan.”

Dia menambah, “Orang yang banyak minum arak cenderung kekurangan vitamin tertentu dan nutrien lain, yang juga boleh menyebabkan pelupa.”

6. Merokok

Merokok adalah satu lagi tabiat yang perlu ditendang jika anda ingin meningkatkan daya ingatan anda. “Merokok merosakkan sel-sel otak dan menghentikan pembentukan baru dalam hippocampus, yang membawa kepada kealpaan,” berdasarkan kata ahli psikologi.

Dia juga memetik kajian dalam Journal of Neuroscience yang menunjukkan “pendedahan kronik kepada nikotin mungkin menjejaskan mekanisme otak yang berkaitan dengan pembelajaran dan ingatan.”

“Merokok boleh menjejaskan fungsi paru-paru dan jantung, yang melambatkan pengangkutan oksigen ke otak,” kata seorang ahli psikologi. “Kurang oksigen dalam otak anda boleh menyebabkan kurang fungsi otak, menyebabkan kehilangan ingatan.”

Ganja juga boleh memberi kesan kepada pembelajaran dan ingatan.

“Ganja telah ditunjukkan untuk menghasilkan isu jangka pendek dengan ingatan kerja secara khusus, serta perhatian,”. Masalahnya lebih teruk semakin anda merokok. “Dalam pengguna berat, telah ditunjukkan bahawa ganja boleh menyebabkan masalah dengan pembelajaran dan ingatan selama beberapa minggu selepas penggunaan ganja.”

7. Tidak makan makanan tertentu

Makanan juga boleh memberi kesan kepada otak kita. “Apa yang kami telan memberi kesan kepada perasaan kami secara fizikal, mental dan emosi,” kata ahli psikologi. “Pemakanan yang kurang keseimbangan boleh memberi kesan kepada badan secara negatif.”

Jika anda sedang mencari makanan untuk meningkatkan fungsi otak, sekolah perubatan mencadangkan memilih sayur-sayuran berdaun, ikan berlemak, beri, teh dan kopi, dan walnut. Mereka mengesyorkan juga “mengambil diet yang kaya dengan makanan anti-radang.” Ini termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, kekacang dan lemak sihat, antara lain.

8. Seorang yang tidak teratur

Organisasi adalah penting dalam ingatan.

“Kami lebih berkemungkinan untuk melupakan perkara apabila persekitaran luaran kami kucar-kacir,” kata ahli psikologi. “Persekitaran yang huru-hara, berantakan atau tidak teratur berfungsi untuk sesetengah orang, tetapi tidak untuk kebanyakan individu.”

Dia mengesyorkan mencari sistem yang sesuai untuk anda. “Simpan buku nota, buat jadual, dapatkan kalendar — apa pun sistemnya, konsisten dan ikuti.”

Sebahagian daripada penyusunan ialah mencari tempat untuk segala-galanya, termasuk kunci yang sering tersalah letak. “Tetapkan tempat khusus untuk item untuk mengurangkan peluang anda akan kehilangannya; sebagai contoh, kunci diletakkan di cangkuk di tepi pintu, ia tidak diletakkan tanpa sedar apabila kita masuk dan menjatuhkan barang-barang kita,” katanya.

9. Mengalami masalah kesihatan mental yang tidak dirawat

“Kedua-dua kebimbangan dan kemurungan boleh menjejaskan tumpuan, menjadikannya lebih sukar untuk menangani butiran kecil,” kata ahli psikologi. “Ia boleh mencabar untuk kekal teratur; kita mungkin mudah tertekan dan kurang fokus.”

Pesakit trauma khususnya “cenderung mempunyai daya ingatan yang lemah,” menurut pakar. “Sistem saraf berada dalam keterlaluan cuba memastikan keselamatan dan perlindungan, yang bermaksud butiran yang tidak mengancam nyawa lebih cenderung untuk dilupakan.”

“Oleh kerana tekanan, kebimbangan, dan kemurungan boleh memberi kesan kepada perhatian, pembelajaran, dan ingatan, adalah sangat penting untuk menangani kebimbangan ini untuk mempertajam ingatan kita,” tambah ahli psikologi.

 “Mereka yang bergelut dengan kebimbangan dan kemurungan harus mendapatkan rawatan berasaskan bukti, seperti terapi tingkah laku kognitif atau terapi penerimaan dan komitmen.”

10. Tidak mengasah fikiran

Salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk memerangi kealpaan adalah untuk merangsang otak anda. “Menjaga otak anda aktif dengan mempelajari perkara baharu, bermain permainan, membaca, atau aktiviti merangsang yang lain adalah satu cara untuk mengekalkan ‘otot’ otak anda dalam bentuk,” kata ahli psikologi.

Persatuan Psikologi mengesyorkan mengambil “gambar mental” untuk benda seharian, seperti tempat anda meletak kereta, untuk menarik perhatian anda apabila anda terlupa. Ia juga mencadangkan melatih otak anda melalui peranti mnemonik dan isyarat yang hilang atau menggunakan teknologi untuk membantu anda mengingati sesuatu.

“Fikirkan otak dan ingatan anda sebagai sesuatu yang mesti digunakan dan dijalankan seperti mana-mana bahagian badan atau ia akan atrofi,” tambahnya.

Bila harus anda berjumpa doktor untuk masalah ingatan

Hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda jika masalah pelupa anda tidak bertambah baik selepas perubahan ini atau jika anda mengalami gejala ini:

  • Berkali-kali bertanya soalan yang sama.
  • Sesat di tempat yang anda kenali dengan baik.
  • Menghadapi masalah mengikut resipi atau arahan.
  • Menjadi keliru tentang masa, orang dan tempat.
  • Tidak menjaga diri sendiri, kurang makan, tidak mandi atau berkelakuan tidak selamat.

Menjadi pelupa bolehmenjadi menjengkelkan, tetapi ia tidak perlu menentukan hidup anda. Dengan beberapa perubahan gaya hidup dan beberapa latihan mental, anda boleh meningkatkan ingatan anda dalam masa yang singkat.

error: Content is protected !!