Now Reading
7 Cara Atasi Keguguran Rambut

7 Cara Atasi Keguguran Rambut

Lebatkan Rambut

 Mungkin pada mulanya anda perhatikan rambut tambahan gugur di bilik mandi atau lebih banyak tercabut dari biasa yang tertinggal pada sikat anda. Walaupun anda mungkin merasa seperti satu-satunya wanita yang hadapi masalah ini, kebenaran yang mengejutkan ialah pola keguguran rambut wanita (FPHL) adalah lebih biasa dari apa yang anda fikirkan. Malah, separuh dari semua wanita akan mengalami keguguran rambut pada satu ketika dalam kehidupan mereka, dan 40% akan mengalami FPHL pada usia kira-kira 40 tahun. Dan ada kemungkinan baik yang mana statistik itu tidak tepat kerana wanita selalunya terlalu malu untuk bercakap tentangnya.

Terdapat beberapa punca keguguran rambut selain genetik, termasuklah tekanan, diet, dan faktor gaya hidup yang lain.  Ini juga boleh berlaku disebabkan masalah yang dikenali sebagai ‘alopecia’. Walaupun kita tidak dapat mengawal genetik kita, kita dapat mengawal gaya hidup kita. Dengan melakukan perubahan yang disyorkan pakar ini boleh membantu pertumbuhan semula rambut anda yang semakin berkurangan.

1. Kurangkan tekanan

Kurang tekanan

Tekanan psikososial yang ketara boleh mengakibatkan keguguran rambut. Dalam fenomena yang dipanggil telogen effluvium, tekanan mengejutkan rambut untuk bergerak ke fasa “berehat”, di mana ia semua gugur sekaligus. Ianya jenis yang sama di mana wanita biasanya alami selepas mereka melahirkan anak atau selepas prosedur pembedahan besar. Pesakit biasanya alami penipisan rambut yang cepat di atas dahi. Mencari teknik pengurusan tekanan adalah kuncinya, sama ada meditasi, yoga, pergi gim, atau amalkan tafakur.

2. Perhati apa yang anda makan

Protein adalah penting untuk rambut yang sihat. Daging tidak berlemak, ikan, ayam dan kacang adalah sumber utama bagi protein. Zat besi juga penting, kerana zat besi yang rendah boleh menyebabkan anemia, yang boleh mengakibatkan peningkatan luruhnya rambut. Berita baiknya ialah dengan diet dan suplemen yang betul, jenis keguguran rambut ini boleh diterbalikkan. Kekurangan dalam biotin dan zink juga jelas berkaitan dengan keguguran rambut, dan magnesium diperlukan untuk pertumbuhan rambut yang sihat.

3. Cuba suplemen

Dengan mengambil suplemen vitamin semulajadi yang direka untuk meningkatkan pertumbuhan rambut dapat membantu, dan bahkan multivitamin dapat memberikan peningkatan rambut anda. Dua suplemen rambut yang paling popular di pasaran yang telah dinilai dan ditunjukkan untuk membantu menggalakkan rambut yang sihat adalah Nutrafol dan Viviscal.

4. Gunakan rawatan topikal

Satu-satunya rawatan topikal yang telah diluluskan oleh FDA untuk keguguran rambut pada wanita adalah minoksidil, yang lebih dikenali dengan jenama Women’s Rogaine. Minoksidil topikal adalah tahap rawatan biasa yang tinggi. Ia membantu memanjangkan peringkat pertumbuhan rambut yang aktif dan menggalakkan aliran oksigen dan nutrien yang sihat ke folikel rambut.

5. Cuba minyak pati

Sebagai alternatif semulajadi bagi Rogaine, minyak pati mungkin patut dicuba. Dalam satu kajian kecil, pesakit alopecia areata mengurut dengan air mawar, pepermin, thyme, dan lavender dalam campuran minyak jojoba atau biji anggur ke kulit kepala mereka setiap hari, sementara kumpulan kawalan hanya gunakan minyak. Empat puluh empat peratus dari peserta dalam kumpulan minyak pati menunjukkan peningkatan, berbanding hanya 15% dari kumpulan kawalan. Jumpa dengan pakar dermatologi anda sebelum anda cuba minoksidil atau minyak pati pada kulit kepala anda.

6. Rawat rambut anda dengan penjagaan

Satu lagi cara untuk menyelamatkan dari tercabut ialah sentiasa memperlakukannya dengan lembut. Ia bermakna tidak menyikat kasar, dan jangan sikat rambut apabila basah dan lemah. Elakkan gaya yang perlu menarik rambut, seperti ekor kuda dan ikat atas yang ketat. Jangan keringkan kuat-kuat dengan tuala, yang menyebabkan kerosakan. Berehat sekejap dari kerja harian dan lebihan gaya hidup, yang mengganggu kulit kepala.

7. Keluarkan kelemumur anda

Satu lagi perosak yang mengejutkan? Kelemumur. Sebaik sahaja pengelupasan menjadi atau jika gatal-gatal kulit kepala dan penggaruan berlaku, keradangan boleh menyebabkannya jatuh berlebihan. Wanita tidak menggunakan syampu kelemumur secara kerap kerana apa yang digunakan ialah ubatan dan bukan mencantikkan. Mudah diselesaikan dengan produk yang menggabungkan kelemumur yang melawan Zinc Pyrithione dalam formulasi berkhasiat yang baunya menyenangkan yang direka untuk kegunaan seharian.

8. Cara menyamar rambut anda yang menipis

Ia mungkin mengambil masa beberapa bulan untuk anda tumbuh semula rambut anda (dan sejujurnya, ia tidak boleh tumbuh kembali). Sementara itu, anda boleh kurangkan penampilan keguguran rambut dengan membuat lawatan ke pendandan rambut anda. Potongan rambut yang baik dan beberapa helah penggayaan yang ringkas dapat tampil kesempurnaan dengan mudah. Lapisan panjang atau pendek boleh memberi perbezaan. Tukar gaya anda dengan kerap untuk menyegarkan rambut, dan gunakan penambah dan syampu kering untuk peningkatan.

Selain itu, pemotongan walaupun beberapa inci akan menambahkan lagi jumlah, menghilangkan berat berlebihan rambut yang lebih panjang, dan bantu menyembunyikan sebarang kawasan penipisan. Tetapi jika anda tidak mahu lebih pendek, dapatkan lapisan yang membentuk muka untuk menutup garis rambut yang halus.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/women-pattern-hair-loss

https://www.healthline.com/health/hair-loss-prevention

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-stop-hair-loss

error: Content is protected !!