gigi berlubang

Gigi berlubang adalah rongga yang terbentuk di sekitar gigi anda. Rongga gigi mungkin bermula secara kecil dan secara beransur-ansur menjadi lebih besar apabila tidak dihiraukan. Pada awalnya banyak rongga tidak menimbulkan rasa sakit, dan perkara ini menyebabkan ianya sukar untuk menyedari bahawa ada masalah yang timbul Pemeriksaan gigi secara berkala dapat mengesan kerosakan gigi lebih awal.

Simptom gigi berlubang

Gejala rongga bergantung kepada tahap kerosakan. Ia merangkumi:

 • sakit gigi
 • lubang yang kelihatan di gigi anda
 • pewarnaan hitam atau putih pada gigi anda

Punca gigi berlubang

Rongga gigi disebabkan oleh plak, bahan melekit yang melekat pada gigi. Plak terhasil dari gabungan :

 • bakteria
 • air liur
 • asid
 • zarah atau partikel makanan

Setiap orang mempunyai bakteria di dalam mulut mereka. Setelah makan atau minum makanan dengan gula, bakteria di mulut anda mengubah gula menjadi asid.

Plak pula mula terbentuk di gigi anda sejurus selepas makan atau minum apa-apa yang mengandungi bergula. Inilah sebabnya mengapa memberus gigi sangat penting kerana apabila plak melekat pada gigi anda, asid dalam plak perlahan-lahan mengikis enamel gigi.

Enamel adalah lapisan pelindung keras pada gigi anda yang melindungi daripada kerosakan gigi. Apabila enamel gigi anda semakin menipis, risiko kerosakan semakin meningkat.

Setiap orang berisiko mengalami masalah gigi berlubang, tetapi sebilangan orang mempunyai risiko yang lebih tinggi. Faktor risiko merangkumi:

 • terlalu banyak makanan dan minuman bergula atau berasid
 • tidak menjaga rutin kebersihan mulut seperti gagal memberus atau floss gigi setiap hari
 • tidak mendapat cukup fluorida
 • mulut kering
 • masalah anoreksia dan bulimia
 • penyakit refluks asid

Masalah ini lebih kerap berlaku di pada bahagian gigi belakang kerana ia mempunyai alur dan bukaan yang dapat memerangkap partikel makanan. Bahagian ini kadangkala lebih sukar dicapai semasa flossing dan menggosok gigi.

Pilihan rawatan

Beritahu doktor anda tentang gejala yang tidak selesa seperti gigi sensitif atau sakit. Doktor gigi anda dapat mengenal pasti kerosakan gigi selepas ujian dijalankan. Walau bagaimanapun, beberapa rongga tidak dapat dilihat dari ujian tersebut. Oleh itu doktor gigi anda mungkin menggunakan sinar-X gigi untuk mencari punca kerosakan. Pilihan rawatan bergantung kepada keparahan. Terdapat beberapa cara untuk merawat rongga.

 • Rawatan fluorida.

Rawatan fluorida dapat membantu memulihkan enamel gigi anda dan kadang-kadang dapat membalikan rongga pada peringkat awal. Rawatan fluorida mengandungi lebih banyak fluorida daripada jumlah yang terdapat dalam air paip, ubat gigi dan bilas mulut. Rawatan fluorida mempunyai dalam bentuk berupa cecair, gel atau buih yang diberus ke gigi anda atau diletakkan di dalam dulang kecil yang sesuai dengan gigi anda.

 • Filling

Filling adalah pilihan rawatan utama apabila pembusukan telah melampaui tahap awal. Filling dibuat dari pelbagai bahan, seperti resin komposit, porselin atau amalgam gigi yang merupakan gabungan beberapa bahan.

 • Crowns

Untuk kerosakan gigi yang teruk dan mereput, anda mungkin memerlukan rawatan ini. Ia merupakan penutup yang dipasang khas yang menggantikan seluruh gigi semula jadi anda. Doktor gigi anda akan membuang semua kawasan yang reput dan sisa gigi untuk memastikan keadaan yang baik. Crowns boleh dibuat dari emas, porselin berkekuatan tinggi, resin, porselin yang disatu dengan logam atau bahan lain.

 • Root Canal

Apabila kerosakan mencapai bahan dalaman gigi (pulpa), anda mungkin memerlukan rawatan ini. Ia adalah rawatan untuk memperbaiki dan menyelamatkan gigi yang rosak atau dijangkiti dan bukannya mengeluarkannya. Pulpa gigi yang berpenyakit akan dikeluarkan dan ubat dimasukkan ke dalam saluran akar untuk membersihkan sebarang jangkitan. Kemudian pulpa diganti dengan filling.

 • Pengekstrakan gigi

Beberapa gigi menjadi sangat teruk sehingga tidak dapat dipulihkan dan mesti dikeluarkan. Memotong gigi boleh meninggalkan ruangyang membolehkan gigi anda yang lain beralih tempat. Sekiranya boleh, pertimbangkan untuk mendapatkan “jambatan” atau implan gigi untuk mengganti gigi yang hilang.

Komplikasi dari gigi berlubang

Gigi berlubang dianggap masalah gigi yang biasa, dan mengabaikannya sangat tidak digalakkan. Masalah ini sukar untuk dilihat dengan mata kasar, ada yang tidak mempunyai kesan sampingan atau gejala, dan ada juga yang menggabungkan kedua-duanya sekali. Sekiranya anda merasakan masalah ini tidak berbahaya dan tidak akan bertambah buruk, berikut adalah empat masalah yang boleh berlaku jika anda mengabaikan rongga.

1. Lebih Banyak Kerosakan Gigi

gigi berlubang adalah akibat kerosakan gigi. Sekiranya anda mengabaikan kerosakan ini, rongga akan bertambah besar. Gigi yang reput boleh berubah menjadi coklat atau hitam; kesakitan boleh meningkat dan menjadikannya lebih sukar untuk dimakan atau berfungsi dengan normal.

2. Jangkitan Gigi

Kerosakan gigi akhirnya membawa kepada jangkitan. Bakteria mencapai pulpa gigi dan membunuh sel-sel hidup. Sekiranya kerosakan yang banyak berlaku, doktor gigi kemungkinan besar akan mengesyorkan prosedur saluran akar (root canal). Doktor gigi menggunakan rawatan saluran akar untuk memperbaiki kerosakan gigi yang teruk. Kesakitan dan pembengkakan minimum adalah dua gejala biasa selepas prosedur.

3. Pengekstrakan Gigi

Sekiranya saluran akar tidak disarankan, gigi anda mungkin sudah mati. Satu-satunya penyelesaian yang tinggal adalah pengekstrakan. Mengeluarkan gigi meninggalkan celah pada gigi yang mungkin menunjukkan jika mulut terbuka. Sekiranya anda sedar tentang jurang yang dapat dilihat, langkah seterusnya adalah mendapatkan implan gigi.

4. Penyakit Gusi

Gigi yang dijangkiti boleh menjangkiti gusi dan menyebabkan penyakit gusi. Gusi menjadi sensitif dan boleh membengkak atau berdarah semasa anda memberus. Dalam kes jangkitan yang paling teruk, doktor gigi perlu melakukan pembedahan periodontal invasif.

Gigi berlubang boleh memburuk setelah beberapa minggu. Ia boleh menjadi lebih besar dan menahan lebih banyak bakteria yang akhirnya menyebabkan jangkitan gigi yang serius. Oleh itu, dapatkan rawatan doktor sekiranya gigi berlubang anda sememangnya memerlukan rawatan daripada doktor gigi.

Sumber :

https://www.healthline.com/find-care/articles/dentists/tooth-cavities

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/diagnosis-treatment/drc-20352898

https://fairfielddentalarts.com/4-complications-that-can-arise-if-you-ignore-a-cavity/

Summary
Gigi Berlubang : Simptom, Punca dan Rawatan
Article Name
Gigi Berlubang : Simptom, Punca dan Rawatan
Description
Gigi berlubang adalah rongga yang terbentuk di sekitar gigi anda. Rongga gigi mungkin bermula secara kecil dan secara beransur-ansur menjadi lebih besar apabila tidak dihiraukan. Pada awalnya banyak rongga tidak menimbulkan rasa sakit, dan perkara ini menyebabkan ianya sukar untuk menyedari bahawa ada masalah yang timbul Pemeriksaan gigi secara berkala dapat mengesan kerosakan gigi lebih awal.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: