Now Reading
Filariasis – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

Filariasis – Jenis, Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan

filiarisis

Filariasis adalah jangkitan parasit yang berlaku disebabkan nematoda seperti benang (filaria) yang tergolong dalam ‘filarioidea superfamily’ cacing gelang. Serangan ini biasa berlaku di negara-negara tropika seperti Afrika sub-Sahara, Asia selatan, kepulauan Pasifik barat, Brazil dan Guyana.

Jenis Filariasis

Lapan jenis nematoda filarial diketahui boleh menggunakan manusia sebagai perumah mereka dan ini dibahagikan kepada tiga kumpulan utama mengikut kawasan badan yang cenderung terjejas, seperti berikut:

Filariasis limfatik

Di sini, sistem limfa dijangkiti oleh jenis cacing berikut: Wuchereria bancrofti, Brugia malayi dan Brugia timori. Dalam kes-kes kronik, perumah mungkin mengalami ‘elephantiasis’, suatu keadaan di mana bahagian-bahagian badan membengkak hingga menjadi besar.

– Filariasis subkutan

Jangkitan ini melibatkan tisu subkutan dan terjadi disebabkan oleh cacing Loa loa, Onchocerca volvulus, Mansonella streptocerca, dan Dracunculus medinensis (guinea worm).

Filariasis rongga serous

Di sini, jangkitan berlaku di rongga serous perut dan berlaku kerana Mansonella perstans dan Mansonella ozzardi.

Simptom Filariasis

Beberapa individu dengan filariasis tidak mempunyai gejala. Namun, ada individu lain yang terjejas mungkin mengalami episod keradangan akut saluran limfa (limfangitis) bersama suhu tinggi, menggigil, sakit badan dan kelenjar nodus limfa yang bengkak.

Jumlah cecair yang berlebihan dapat terkumpul (edema) di kawasan yang terjejas (iaitu lengan dan / atau kaki), tetapi pengumpulan ini biasanya hilang setelah gejala lain hilang. Serangan juga boleh disertai dengan keradangan akut pada alat kelamin yang menyebabkan keradangan, sakit dan pembengkakan testis (orkitis), saluran sperma (funiculitis), dan / atau saluran sperma (epididymitis)pada lelaki. Skrotum juga boleh menjadi bengkak dan menyakitkan secara tidak normal.

Sebilangan individu dengan filariasis mempunyai tahap sel darah putih (eosinofilia) yang tinggi secara tidak normal dalam episod gejala akut. Apabila keradangan ini hilang, tahap ini kembali normal.

Filariasis boleh menyebabkan pembengkakan kelenjar nodus limfa kronik (limfadenopati) walaupun tiada gejala lain. Penyumbatan saluran limfa yang berlarutan ini boleh menyebabkan beberapa keadaan lain. Ini termasuklah pengumpulan cecair di skrotum (hidrokel), kehadiran cecair limfa dalam air kencing (chyluria), dan/ atau pembuluh limfa yang tidak normal (varises).

Gejala lain mungkin termasuk edema progresif (elephantiasis) bagi alat kelamin luaran wanita (vulva), payudara, dan/ atau lengan dan kaki. Edema kronik pula boleh mengakibatkan kulit menebal secara tidak normal dan mempunyai penampilan yang “warty”.

Punca Filariasis

Filariasis adalah penyakit tropik berjangkit yang jarang berlaku disebabkan oleh parasit cacing bulat (nematode) Wuchereria bancrofti atau Brugia malayi. Gejala yang berlaku biasanya disebabkan reaksi keradangan pada cacing dewasa. Beberapa individu juga mungkin mengalami reaksi hipersensitiviti terhadap parasit larva kecil (microfilariae).

Diagnosis Filariasis

Diagnosis filariasis memerlukan pemeriksaan ‘smear’ darah untuk mengesan kehadiran cacing bulat larva W. bancrofti atau B. malayi. Memandangkan jumlah parasit (parasitemia) dalam darah adalah lebih tinggi pada waktu malam, sampel darah paling baik diperoleh pada waktu malam. Apabila parasit ini tidak dijumpai dalam darah, cacing dewasa kadangkala boleh didapati dalam sampel kelenjar nodus limfa dari individu yang dijangkiti.

Ujian diagnostik yang lebih mudah ditemui baru-baru ini dan boleh digunakan pada bila-bila masa sepanjang hari. Ini dibuat berdesarkan pengesanan kehadiran antibodi yang dihasilkan sebagai reaksi terhadap bahan asing, iaitu parasit itu sendiri.

Faktor Risiko Filariasis

Filariasis adalah penyakit biasa di kawasan tropika di dunia. Organisma W. bancrofti terdapat di seluruh Afrika, Asia, China dan Amerika Selatan. B. malayi pula dijumpai di Asia Selatan dan Asia Tenggara.

Oleh itu, individu yang mengunjungi kawasan endemik untuk jangka masa yang panjang, dan terutama mereka yang berada di kawasan atau situasi di mana mereka terdedah kepada nyamuk yang dijangkiti, boleh menjangkitinya.

Rawatan Filariasis

Peningkatan dos bagi salah satu ubat anti-parasit utama adalah rawatan untuk gangguan tersebut. Antara ubat ini adalah ivermectin, albendazole dan diethylcarbamazine. Ubat ini berfungsi untuk menyingkirkan cacing larva, untuk menyekat reproduksi cacing dewasa atau membunuh cacing dewasa. Walaupun ubat ini berkesan, penggunaannya masing-masing mempunyai kesan sampingan (tindak balas buruk). Kesan sampingan ini dapat diatasi dengan menggunakan ubat anti-histamin dan/ atau anti-radang.

Penghapusan cacing dewasa mesti dilakukan dengan berhati-hati kerana kepekatan cacing mati yang tinggi dalam limfa atau darah dapat menimbulkan reaksi alergi dan bisul yang berbahaya.

Seterusnya, pembedahan boleh digunakan untuk merawat beberapa individu dengan filariasis yang mengembangkan pengumpulan cecair tidak normal di skrotum (hidrokel). Pembedahan juga dapat dilakukan untuk membuang sisa cacing dewasa dan kalsifikasi yang tumbuh di sekitarnya. Rawatan ‘elephantiasis’ pada kaki biasanya terdiri daripada meninggikan kaki dan memberi sokongan daripada stokin elastik.

Dalam kawasan tropika di dunia, kawalan nyamuk adalah bahagian penting dalam pencegahan filariasis. Filariasis biasanya merupakan penyakit yang terhad secara sendiri kecuali jika jangkitan semula berlaku. Oleh itu, beberapa kes terutama yang dibawa ke wilayah beriklim dunia (misalnya, Amerika Utara), mungkin dibiarkan tanpa rawatan kerana tiada bahaya menyebarkan penyakit ini.

Kredit: Gambar diambil daripada https://www.dtnext.in/News/TamilNadu/2019/07/29034244/1168702/TN-to-achieve-complete-elimination-of-filariasis.vpf

SUMBER

https://www.news-medical.net/health/What-is-Filariasis.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Filariasis

https://rarediseases.org/rare-diseases/filariasis/

error: Content is protected !!