Cacing bulat (Ascaris lumbricoides) – Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko, Rawatan dan Langkah Pencegahan

Cacing bulat

Ascariasis atau keadaan cacing bulat adalah jangkitan usus kecil yang berlaku disebabkan Ascaris lumbricoides, yang merupakan spesies cacing bulat.

Cacing bulat adalah sejenis cacing parasit. Jangkitan yang berlaku disebabkannya adalah agak biasa. Ascariasis adalah jangkitan cacing bulat yang paling biasa. Kira-kira 10 peratus negara berkembang dijangkiti cacing usus menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Seterusnya, keadaan kesihatan berkaitan cacing bulat atau ascariasis paling kerap berlaku di tempat-tempat tanpa sanitasi moden. Individu boleh mendapat jangkitan parasit melalui makanan dan air yang tidak selamat. Jangkitan biasanya tidak menimbulkan gejala, tetapi sebilangan besar cacing bulat (serangan yang lebih berat) boleh menyebabkan masalah pada paru-paru atau usus.

Simptom Cacing bulat

Sebilangan besar individu yang dijangkiti ascariasis tidak mempunyai tanda atau gejala. Jangkitan sederhana hingga berat sebaliknya mampu menyebabkan pelbagai tanda atau gejala, bergantung pada bahagian tubuh anda yang terjejas.

Di paru-paru

Selepas anda menelan telur ascariasis kecil (mikroskopik), telur menetas di usus kecil dan larva bergerak melalui aliran darah atau sistem limfa ke paru-paru. Pada peringkat ini, anda mungkin mengalami tanda dan gejala yang serupa dengan asma atau keradangan paru-paru, termasuk:

Setelah menghabiskan masa selama 10 hingga 14 hari di paru-paru, larva kemudian bergerak ke kerongkong, di mana anda batuk dan kemudian menelannya.

Di dalam usus

Larva matang menjadi cacing dewasa di usus kecil, dan cacing dewasa biasanya hidup di dalam usus sehingga ia mati. Pada peringkat ascariasis ringan atau sederhana, jangkitan usus boleh menyebabkan:

 • Sakit perut yang kabur
 • Pening dan muntah
 • Cirit-birit atau najis berdarah

Sekiranya anda mempunyai sebilangan besar cacing bulat di dalam usus, anda mungkin mempunyai:

 • Sakit perut yang teruk
 • Keletihan
 • Muntah
 • Penurunan berat badan atau kekurangan zat makanan
 • Cacing di muntah atau najis anda

Punca Cacing bulat

Keadaan kesihatan berkaitan cacing bulat tidak merebak secara langsung dari individu ke individu lain. Sebaliknya, seseorang harus bersentuhan dengan tanah yang bercampur dengan najis manusia atau khinzir yang mengandungi telur ascariasis atau air yang telah dijangkiti.

Di beberapa negara membangun, najis manusia digunakan sebagai baja, atau kemudahan kebersihan yang buruk memungkinkan sampah manusia bercampur dengan tanah di halaman, parit dan ladang. Individu juga boleh mendapatkannya daripada memakan khinzir atau hati ayam yang telah dijangkiti.

Kanak-kanak kecil sering bermain dengan kotoran, dan jangkitan sebegini boleh berlaku jika mereka meletakkan jari kotor di dalam mulut mereka. Buah-buahan atau sayur-sayuran yang tidak dicuci serta ditanam di tanah yang tercemar juga dapat menyebarkan telur ascariasis.

Diagnosis Cacing bulat

Doktor secara amnya akan membuat diagnosis dengan memeriksa sampel najis untuk mengesan kehadiran parasit dan ovum (telur). Sekiranya doktor mengesyaki anda mempunyai ascariasis, dia akan meminta sampel najis daripada anda.

Sekiranya anda didiagnosis dengan keadaan ini, anda mungkin memerlukan lebih banyak ujian, seperti salah satu ujian pencitraan ini:

 • Sinar-X
 • Imbasan CT
 • Ultrabunyi
 • Imbasan MRI
 • endoskopi, yang melibatkan penggunaan kamera kecil untuk melihat ke dalam badan anda

Ujian pencitraan dapat menunjukkan berapa banyak cacing yang tumbuh hingga matang serta di mana lokasi kumpulan cacing utama berada di dalam badan.

Seterusnya, bagi menilai risiko anda mengalami sebarang komplikasi disebabkan keadaan ini, ianya adalah penting bagi doktor anda untuk menentukan berapa lama anda telah dijangkiti.

Faktor Risiko Cacing bulat

Cacing bulat boleh ditemui di seluruh dunia, tetapi lebih kerap dijumpai di kawasan tropika dan subtropika, termasuk Amerika Latin dan Afrika sub-Sahara. Ia juga lebih biasa di kawasan dengan sanitasi yang buruk.

Faktor risiko persekitaran untuk ascariasis termasuk:

 • kekurangan infrastruktur kebersihan dan sanitasi moden
 • penggunaan najis manusia sebagai baja
 • tinggal atau mengunjungi kawasan iklim tropika atau subtropika
 • pendedahan kepada persekitaran yang membolehkan anda tertelan kekotoran

Kanak-kanak yang berumur 3 hingga 8 tahun lebih berkemungkinan besar untuk  dijangkiti kerana bersentuhan dengan tanah semasa bermain.

Rawatan Cacing bulat

Biasanya, hanya jangkitan yang menyebabkan gejala sahaja perlu dirawat. Dalam beberapa kes, ascariasis akan hilang dengan sendirinya.

Ubat-ubatan

Ubat anti-parasit adalah barisan pertama rawatan terhadap masalah berkaitan cacing bulat atau ascariasis. Jenis yang paling biasa adalah:

See Also
sanitasi

 • Albendazole (Albenza)
 • Ivermectin (Stromectol)
 • Mebendazole

Ubat-ubatan ini, yang diambil selama satu hingga tiga hari boleh membunuh cacing dewasa. Kesan sampingan termasuk sakit perut ringan atau cirit-birit.

Wanita hamil pula boleh mengambil pyrantel palmoate.

Pembedahan

Sekiranya terdapat serangan yang berat, pembedahan mungkin diperlukan untuk membuang cacing dan memperbaiki kerosakan yang terjadi. Penyumbatan atau lubang usus, penyumbatan saluran empedu dan apendisitis adalah komplikasi yang mungkin memerlukan pembedahan.

Langkah Pencegahan Cacing bulat

Anda boleh mengehadkan pendedahan anda kepada cacing bulat dengan mengelakkan makanan dan air yang tidak selamat. Menjaga kebersihan persekitaran anda juga boleh membantu. Ini termasuklah mencuci pakaian yang terdedah kepada keadaan tidak bersih dan membersihkan permukaan memasak dengan baik.

Tambahan lagi, anda juga harus mengambil langkah berjaga-jaga sekiranya anda mengunjungi kawasan terpencil. Ianya adalah penting untuk:

 • Sentiasa basuh tangan anda dengan sabun dan air sebelum makan atau menyediakan makanan.
 • Rebus atau tapis air anda.
 • Periksa kemudahan penyediaan makanan.
 • Elakkan kawasan yang tidak bersih untuk mandi.
 • Elakkan mengupas atau masak sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak dicuci di kawasan yang kekurangan infrastruktur sanitasi atau yang menggunakan najis manusia untuk baja.

SUMBER

https://www.healthline.com/health/ascariasis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ascariasis/symptoms-causes/syc-20369593

https://medlineplus.gov/ency/article/000628.htm

error: Content is protected !!