Pyridium
Pyridium (Phenazopyridine) adalah pewarna yang berfungsi sebagai ubat tahan sakit untuk melegakan lapisan saluran kencing.

Pengenalan

Pyridium (Phenazopyridine) adalah pewarna yang berfungsi sebagai ubat tahan sakit untuk melegakan lapisan saluran kencing.

Ubat ini tidak merawat punca kerengsaan ketika kencing, tetapi dapat membantu melegakan simptom sebelum menjalani rawatan lain.

Kegunaan

Ubat ini digunakan untuk melegakan gejala yang disebabkan oleh kerengsaan saluran kencing seperti sakit, rasa panas , dan perasaan perlu membuang air kecil dengan segera atau kerap.

Cara menggunakan Pyridium

Minum ubat ini secara oral, biasanya 3 kali sehari selepas makan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda mengambil ubat ini bersama dengan antibiotik untuk gejala yang berkaitan dengan jangkitan saluran kencing, atau merawat diri sendiri, jangan mengambilnya lebih dari 2 hari tanpa berbincang dengan doktor anda.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan

Ubat ini boleh membuatkan anda pening. Arak atau dadah (ganja) boleh membuatkan anda pening.

Jangan memandu, menggunakan peralatan atau mesin berbahay, atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan tinggi sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat. Hadkan minuman beralkohol.

Phenazopyridine boleh mewarnai air kencing anda dan air mata menjadi warna merah jingga. Hal ini boleh mengotorkan pakaian dan kanta lekap anda. Jangan memakai kanta lekap semasa menggunakan ubat ini.

Air kencing dan air mata akan kembali ke warna normal setelah ubat dihentikan.

Kesan sampingan

Sakit kepala, pening, atau sakit perut mungkin berlaku. Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Beritahu doktor anda sekiranya ada kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi sangat serius:

Kulit / mata menguning, urin gelap, tanda-tanda masalah buah pinggang, sakit perut / perut, muntah, demam, menggigil, lebam / pendarahan yang mudah, keletihan yang tidak biasa, sesak nafas, degupan jantung yang cepat, sawan.

Reaksi alergi yang sangat serius terhadap ubat ini tidak mungkin berlaku, tetapi dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya ia berlaku.

Gejala reaksi alergi yang serius mungkin berlaku seperti: ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, kesukaran bernafas.

Interaksi

Pakar perubatan profesional anda (seperti doktor atau ahli farmasi anda) mungkin sudah mengetahui kemungkinan adanya interaksi ubat dan mungkin akan memantau anda.

Jangan mulakan, hentikan atau ubah dos ubat sebelum memeriksanya terlebih dahulu.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi anda mengenai semua produk preskripsi dan tidak dipreskripkan / herba yang mungkin anda gunakan.

Phenazopyridine boleh mengganggu ujian makmal tertentu (termasuk ujian air kencing untuk fungsi buah pinggang, bilirubin, dan kadar gula), yang mungkin menyebabkan hasil ujian yang salah.

Ujian air kencing di rumah (termasuk ujian diabetes) mungkin terjejas. Pastikan kakitangan makmal dan semua doktor yang terlibat mengetahui bahawa anda menggunakan ubat ini.

Dos

Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan.

  • Tablet 100 mg: Purata dos dewasa adalah dua tablet 3 kali sehari selepas makan.
  • Tablet 200 mg: Purata dos dewasa adalah satu tablet 3 kali sehari selepas makan.
  • Apabila digunakan bersamaan dengan agen anti bakteria untuk rawatan jangkitan saluran kencing, pengambilan Phenazopyridine HCl tidak boleh melebihi 2 hari.

Sumber:

https://www.rxlist.com/pyridium-drug.htm#dosage

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-5661/pyridium-oral/details

Summary
Pyridium (Masalah Buang Air Kencing): Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Article Name
Pyridium (Masalah Buang Air Kencing): Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Description
Pyridium (Phenazopyridine) adalah pewarna yang berfungsi sebagai ubat tahan sakit untuk melegakan lapisan saluran kencing.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: