Pyridium (Masalah Buang Air Kencing) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

Pyridium

Pengenalan

Pyridium (Phenazopyridine) adalah pewarna yang berfungsi sebagai ubat tahan sakit untuk melegakan lapisan saluran kencing.

Ubat ini tidak boleh merawat punca kerengsaan ketika kencing, tetapi dapat membantu melegakan simptom sebelum individu perlu menjalani rawatan lain.

Kegunaan Pyridium

Ubat ini digunakan untuk melegakan gejala yang berlaku disebabkan kerengsaan saluran kencing seperti rasa sakit, rasa panas dan perasaan perlu membuang air kecil dengan segera atau kerap.

Cara menggunakan Pyridium

Ambil ubat ini secara oral, biasanya 3 kali sehari selepas makan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda mengambil ubat ini bersama dengan antibiotik untuk merawat gejala yang berkaitan dengan jangkitan saluran kencing, atau merawat diri sendiri, jangan ambilnya lebih dari 2 hari tanpa berbincang dengan doktor anda dahulu.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan Pyridium

Ubat ini boleh membuatkan anda pening. Penggunaan arak atau dadah (ganja) juga boleh membuatkan anda bertambah pening.

Jangan memandu, menggunakan peralatan atau mesin berbahaya, atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan tinggi sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat. Hadkan pengambilan minuman beralkohol juga.

Phenazopyridine boleh menyebabkan perubahan warna air kencing anda dan air mata menjadi warna merah jingga. Hal ini justeru dapat mengotorkan pakaian dan kanta lekap anda. Jadi, jangan pakai kanta lekap semasa menggunakan ubat ini.

Air kencing dan air mata akan kembali ke warna asal setelah penggunaan ubat dihentikan.

Kesan sampingan Pyridium

Sakit kepala, pening atau sakit perut mungkin berlaku. Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Beritahu doktor sekiranya ada kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi sangat serius seperti kulit / mata menguning, air kencing berwarna gelap, tanda-tanda masalah buah pinggang, sakit perut / perut, muntah, demam, menggigil, lebam / pendarahan yang mudah, keletihan yang tidak biasa, sesak nafas, degupan jantung yang cepat, sawan.

Reaksi alergi yang sangat serius terhadap ubat ini tidak mungkin berlaku, tetapi dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya ia berlaku.

Gejala reaksi alergi yang serius adalah seperti ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, kesukaran bernafas.

Interaksi Pyridium

Pakar perubatan profesional anda (seperti doktor atau ahli farmasi anda) mungkin sudah mengetahui kemungkinan adanya interaksi ubat dan mungkin akan memantau pengambilan ubat anda.

See Also
tiktok

Jangan mula, henti atau ubah dos ubat sebelum memeriksanya terlebih dahulu.

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai semua produk preskripsi dan tidak dipreskripsikan / produk herba yang anda gunakan.

Phenazopyridine boleh mengganggu ujian makmal tertentu (termasuk ujian air kencing untuk fungsi buah pinggang, bilirubin, dan kadar gula), yang mungkin menyebabkan hasil ujian yang salah.

Ujian air kencing di rumah (termasuk ujian diabetes) juga mungkin terjejas. Jadi, pastikan kakitangan makmal dan semua doktor yang terlibat mengetahui bahawa anda menggunakan ubat ini.

Dos Pyridium

Dos yang ditetapkan adalah berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan.

  • Tablet 100 mg: Purata dos dewasa adalah dua tablet 3 kali sehari selepas makan.
  • Tablet 200 mg: Purata dos dewasa adalah satu tablet 3 kali sehari selepas makan.
  • Apabila digunakan bersama dengan agen anti bakteria untuk rawatan jangkitan saluran kencing, pengambilan Phenazopyridine HCl tidak boleh melebihi tempoh 2 hari.

Sumber:

https://www.rxlist.com/pyridium-drug.htm#dosage

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-5661/pyridium-oral/details

error: Content is protected !!