Now Reading
Ubat Resdung

Ubat Resdung

ubat resdung

Sinusitis atau juga dikenali sebagai resdung dalam masyarakat kita adalah masalah keradangan atau pembengkakan tisu yang melapisi sinus. Sinus sihat biasanya dipenuhi dengan udara. Tetapi, apabila ia tersumbat dan dipenuhi dengan cairan, kuman dapat tumbuh dan menyebabkan jangkitan.

Keadaan yang boleh menyebabkan penyumbatan sinus termasuk:

 • Selesema biasa
 • Rhinitis alergi, yang merupakan pembengkakan pada lapisan hidung
 • Pertumbuhan kecil di lapisan hidung yang disebut polip hidung
 • Septum yang menyimpang, yang boleh menyebabkan perubahan pada rongga hidung

Bagaimana untuk merawatnya?

Masalah resdung boleh menjadi tidak selesa. Namun, ada rawatan yang berkesan, ditambah dengan penggunaan ubat resdung yang boleh mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan masalah resdung.

1. Rawatan di rumah

Masalah resdung adalah tidak menyelesakan. Namun, ada kaedah rawatan di rumah yang berkesan untuk meredakan kesakitan dan ketidakselesaan masalah resdung.

 • Wap – Wap membantu melegakan kesesakan dengan melonggarkan lendir. Lakukan rawatan wap menggunakan semangkuk air panas dan tuala besar. Tambahkan minyak mentol, kapur barus, atau kayu putih ke dalam air, jika anda mahu. Letakkan tuala di atas kepala agar lebihan air jatuh di sepanjang sisi mangkuk, memerangkap wap ke dalamnya. Kebanyakan orang melakukan ini sehingga wap hilang.

 • Kompres panas dan sejuk – Bergantian menggunakan kompres panas dan sejuk pada sinus anda juga boleh membantu. Bersantai dengan kompres suam di hidung, pipi dan dahi anda selama tiga minit. Kemudian, ketepikan kompres suam dan gantikan dengan kompres sejuk selama 30 saat. Anda boleh melakukan ini dua hingga tiga kali sebanyak dua hingga enam kali setiap hari.

 • Kekal hidrat – Minum cecair dan gunakan pelembap atau penyejat. Ini penting kerana cecair dan lembapan membantu menipiskan lendir dan melegakan sinus anda. Malah, ia juga membantu menjadikan kulit anda sentiasa lembap.

 • Bersihkan rumah atau bilik anda – Debu dan habuk boleh menyebabkan kerosakan pada selaput lendir anda, terutamanya ketika anda sedang tidur dan ‘cilia’ anda dalam keadaan rehat. Menggunakan pembersih udara penapis HEPA juga bermanfaat dalam menjaga udara agar bebas dari alergen sebanyak mungkin.

2. Semburan hidung

Semburan hidung topikal boleh membantu jika digunakan tidak lebih dari tiga hingga empat hari. Ubat-ubatan ini mengecilkan saluran hidung yang membengkak, memudahkan aliran saliran dari sinus. Penggunaan secara berlebihan boleh mengakibatkan keadaan bergantung di mana saluran hidung membengkak, yang disebut sebagai fenomena pemulihan.

Anda boleh dapatkannya di farmasi berdekatan seperti:

 • Nodogle Spray’

Semburan ini mencapai sasaran secara langsung dan membantu menghilangkan rasa tidak selesa dengan segera. Tambahan pula, penggunaannya adalah semudah menyemburkannya ke mulut anda 2-3 kali sehari jika diperlukan.

 • ‘Sterimar Mikropray’

Dihasilkan dengan unsur laut dan jejak, Sterimar telah mengembangkan produk kebersihan hidung isotonik tertentu. Ini membantu mengembalikan kelembapan semula jadi hidung dan juga disyorkan untuk kegunaan seisi keluarga.

3. ‘Decongestants’

‘Decongestants’ adalah sejenis ubat farmasi yang digunakan untuk melegakan kesesakan hidung di saluran pernafasan atas. Bahan aktif dalam kebanyakan ‘decongestants’ adalah pseudoephedrine atau phenylephrine.

See Also
makanan ultra-proses

Anda boleh dapatkannya di farmasi seperti:

 • ‘Tablet Claritin-D’

Pil ini terdapat dalam versi ’12-Hour ’atau ‘24 -Hour’, jadi anda boleh memilih mana-mana yang sesuai dengan keadaan anda. Kedua-duanya juga membantu melegakan simptom alergi seperti bersin, hidung berair, hidung gatal, mata berair dan tekak gatal serta kesesakan dan tekanan sinus yang menyebabkan hidung tersumbat.

 • ‘Tablet Ultratab Alergi Benadryl’

Ini berfungsi dengan baik untuk orang dewasa dan juga kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas. Ia memberikan kelegaan dalam pil kecil yang berfungsi apabila anda sangat memerlukannya. Di samping itu, pil ini juga melegakan simptom akibat demam Hay atau alergi pernafasan atas yang lain serta gejala selesema biasa.

 • ‘Tablet Zyrtec’

Ini adalah pilihan yang baik jika anda ingin mendapatkan rawatan alergi yang berfungsi lebih cepat daripada Claritin. Ia membantu melegakan gejala alergi terburuk anda, di dalam dan di bahagian luar hidung. Tambahan pula, ia sesuai untuk kanak-kanak di atas usia 6 tahun tetapi hanya dengan pengambilan satu pil sehari.

error: Content is protected !!