Now Reading
Senang je dia turun 10kg, selambanya

Senang je dia turun 10kg, selambanya

Tiga individu menceritakan bagaimana turun 10kg dapat mengubah apa yang mereka makan membawa kepada peningkatan dalam keyakinan diri, produktiviti yang lebih besar dan faedah lain

TIDAK dinafikan rakyat Malaysia menggemari makanan mereka.

Pelbagai jenis dan ketersediaan sepanjang masa menjadi antara faktor mengapa kerani Farah Hanisa Juman sukar mengawal pengambilan makanannya.

“Disember lalu, saya mempunyai berat sekitar 80kg dan sentiasa berasa lesu dan jatuh sakit.

“konfiden diri saya agak rendah dan saya mendapat panggilan bangun selepas melihat gambar yang diambil oleh rakan sekerja saya.”

“Saya memberitahu diri saya bahawa saya perlu memperbaiki tabiat makan saya,” katanya kepada StarMetro.

Lelaki berusia 22 tahun itu berkata rakannya mengesyorkan agar dia mencuba diet rendah karbohidrat pada bulan Januari.

Farah Hanisa, 22, says she got the wake-up call after seeing an unflattering photo of herself (below) and she has since managed to lose 22 kg in 10 months.

Semasa menjalani diet, dia menahan diri daripada makan nasi, makanan segera, makanan manis dan minuman.

Dengan makan malam juga di luar persoalan, Farah Hanisa berkata ia pada mulanya mencabar, terutama apabila melihat rakan dan keluarganya menikmati hidangan nasi goreng dan pasta mereka.

“Saya masih makan apa sahaja yang ibu masak, tetapi saya mengelak nasi.

“Selain mengambil berat tentang apa yang saya makan, saya juga mula melompat tali untuk menjadi cergas.

“Pada Mac, saya mula nampak hasilnya dan selepas kira-kira 10 bulan, saya berjaya mengurangkan berat badan kepada 58kg.

“Saya perasan bahawa saya kurang kerap sakit dan penampilan baharu saya adalah penambah keyakinan,” kata Farah Hanisa sambil menambah bahawa dia akan berpegang pada diet ini.

Ng Zi Han, 26, yang pernah menjadi pengajar renang, pada mulanya tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan.

Ng says health issues and the threat of a stroke led him to change his dietary regimen.

Bagaimanapun, ini berubah selepas dia dimasukkan ke hospital di unit rawatan rapi berikutan kemalangan jalan raya kira-kira lima tahun lalu.

“Selepas pulih, saya mengalami beberapa kesan sampingan seperti masalah jantung, kurang fokus dan saya lambat bertindak balas kepada orang lain.

“Doktor juga berkata ada kemungkinan saya juga boleh diserang angin ahmar.

“Bagaimanapun, saya tidak membuat sebarang perubahan pada gaya hidup saya dan pada Mac 2020, saya dimasukkan ke hospital.

Makanan Seimbang

“Itu adalah titik perubahan bagi saya dan beberapa doktor mengesyorkan saya mencuba diet ketogenik, yang melibatkan makan makanan yang tinggi lemak dan rendah karbohidrat,” katanya.

Ng berkata rejim pemakanan baharunya disambut dengan komen negatif tetapi dia bertekad untuk membuat perubahan.

Kira-kira dua bulan selepas dia mula makan banyak sayur-sayuran dan daging, dan mengurangkan makanan yang diproses dan karbohidrat, dia berkata kesihatannya bertambah baik dengan ketara.

“Ujian saya menunjukkan paras gula dalam darah saya bertambah baik dan saya juga perasan kerja dan kehidupan sosial saya menjadi lebih baik kerana saya lebih fokus.

“Selain makan dengan betul, mempunyai tidur yang berkualiti adalah sama penting. Begitu juga dengan mengekalkan tahap tekanan yang rendah.

“Disebabkan perjalanan peribadi saya, saya telah menggalakkan rakan dan keluarga saya untuk menjaga kesihatan mereka dengan lebih baik sekarang dan tidak menunggu sehingga mereka jatuh sakit sebelum berbuat demikian,” kata Ng.

Kebaikan Tidur untuk Tubuh dan Minda | AIA Malaysia

Eksekutif jualan Christine Tham berkata dia mula mengamalkan diet vegetarian lebih 10 tahun lalu atas sebab agama dan seterusnya mengekalkannya apabila dia melihat peningkatan kesihatannya.

Dia masih menghadapi komen negatif daripada orang lain apabila dia memberitahu mereka bahawa dia seorang vegetarian.

“Orang selalu bertanya sama ada saya kenyang dengan hanya makan sayur. Atau mereka akan mengulas bahawa saya tidak mendapat nutrien yang diperlukan daripada diet vegetarian.

“Saya tidak menyalahkan mereka atas tanggapan salah mereka.

“Banyak penyelidikan telah menunjukkan banyak kesan positif daripada menjadi vegetarian, sebagai tambahan kepada faedah alam sekitar,” kata lelaki berusia 35 tahun itu.

ketahui khasiat makanan anda: KHASIAT SAYUR-SAYURAN

Tham mengambil oat, biji, bijirin dan kekacang untuk protein dan tidak mengambil daging dan produk sampingannya.

Dia mendapat idea resipi dari Internet untuk membuat hidangan berkhasiat di rumah.

“Dengan lebih banyak kedai makanan kesihatan dan kedai runcit muncul di Johor Baru, mengamalkan diet vegetarian menjadi lebih mudah berbanding ketika saya mula-mula mula.

Simple Salad Hidangan Pendamping Menu BBQ : Okezone Lifestyle

“Pada masa itu, pemilihan agak terhad dan juga jarang ditemui kedai makan yang menawarkan makanan vegetarian yang lazat.

“Hari ini, banyak kafe dan restoran telah memasukkan pilihan vegetarian atau tanpa daging dalam menu mereka,” tambahnya.

error: Content is protected !!