hay fever
Istilah umum bagi Demam Hay adalah Alahan Bermusim.

Demam Hay adalah alahan bermusim, nama sebenar adalah selesema alahan yang bermaksud keradangan di dalam hidung anda. Simptomnya iaitu demam panas kebanyakannya akan menjejaskan hidung anda termasuklah mata kulit dan lelangit anda.

Sekiranya anda menyukai pelbagai bunga yang mekar dan dedaun berwarna-warni pada musim bunga, tetapi anda mula bersin, mata menjadi gatal dan hidung berair (atau tersumbat) setiap kali ingin menikmati keindahan susasana pada musim tersebut, maka anda mungkin mengalami Demam Hay.

Alergi seperti Demam Hay, terjadi apabila sistem imun anda menyerang bahan tidak berbahaya yang dijumpai di persekitaran anda. Dalam kes Demam Hay, bahan tersebut termasuklah  rumput, pokok dan debunga (pollen) pokok bunga.

Simptom Demam Hay

Simptom juga boleh muncul pada masa berlainan dalam setahun, bergantung kepada alahan terhadap bahan tertentu.

Seseorang yang mempunyai alahan terhadap debunga biasanya akan mengalami simptom yang lebih teruk apabila jumlah debunga di sekelilingnya adalah tinggi.

Simptom yang biasa berlaku termasuk:

Simptom yang teruk mungkin termasuk:

 • Berpeluh
 • Sakit kepala
 • Kehilangan deria bau dan rasa
 • Kesakitan muka yang disebabkan oleh sinus tersumbat
 • Gatal yang merebak dari kerongkong ke hidung dan telinga
 • Sesetengah individu mungkin mengalami keletihan atau keletihan, mudah marah dan insomnia

Punca Demam Hay

Alahan Bermusim atau Demam Hay berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyalahanggap bahan bawaan udara yang tidak berbahaya sebagai suatu ancaman.

Badan manusia menghasilkan antibodi dipanggil immunoglobulin E (IgE) untuk menyerang ancaman, dan ia melepaskan sejenis kimia iaitu, histamin. Histamin adalah punca yang menyebabkan simptom bagi keadaan ini.

Pencetus Demam Hay termasuklah debunga dan spora yang hanya menyebabkan simptom pada masa-masa tertentu dalam setahun.

Contoh pencetus Demam Hay termasuklah:

 • Debunga pokok pada musim bunga
 • Debunga rumput pada akhir musim bunga dan musim panas
 • Debunga rumpai, terutamanya semasa musim luruh
 • Kulat dan spora, lebih biasa sewaktu cuaca panas

Pencetus lain termasuklah rambut atau bulu haiwan peliharaan, debu, hama, kulat dan debu lipas. Perengsa yang boleh mencetus simptom Demam Hay adalah seperti asap rokok, minyak wangi dan asap ekzos diesel.

Diagnosis Demam Hay

Biasanya, untuk mendiagnosis penyakit ini, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, mengambil sejarah perubatan dan mungkin mengesyorkan satu atau kedua-dua ujian seperti berikut:

 • Ujian kulit. Kulit anda akan diperiksa untuk melihat sebarang tindak balas terhadap alahan selepas sejumlah kecil bahan yang boleh mencetuskan alahan dicucuk ke dalam kulit lengan atau di atas punggung anda. Jika anda alah terhadap bahan tertentu yang disuntik, satu benjolan (seperti sarang) dapat dilihat di tapak alergen itu. Pakar alahan biasanya dilengkapi dengan peralatan yang sesuai untuk melakukan ujian kulit bagi masalah alahan ini.
 • Ujian darah bagi alahan. Sampel darah akan dihantar ke makmal untuk mengukur tindak balas sistem imun anda terhadap alergen tertentu. Ujian ini yang juga dikenali sebagai ujian ‘radioallergosorbent’ (RAST), dilakukan untuk mengukur jumlah antibodi dikenali sebagai antibodi imunoglobulin E (IgE). Antibodi inilah yang menjadi punca kepada alahan di dalam aliran darah anda.

Faktor Risiko Demam Hay

Berikut merupakan beberapa faktor yang meningkatkan risiko anda mengalami Demam Hay:

 • Mempunyai alahan lain atau Asma.
 • Mempunyai Dermatitis Atopik (Ekzema).
 • Mempunyai saudara dekat (seperti ibu atau bapa) dengan alahan atau asma.
 • Hidup atau bekerja dalam persekitaran yang sentiasa mendedahkan anda kepada alergen seperti hama haiwan atau hama habuk.
 • Mempunyai ibu yang merokok pada sepanjang tahun pertama hidup anda.

Rawatan Demam Hay  

Anda disyorkan untuk mengehadkan pendedahan diri kepada bahan-bahan yang menyebabkan Demam Hay sebanyak yang mungkin. Sekiranya Demam Hay anda tidak terlalu teruk, ubat-ubatan yang tersedia di farmasi mungkin sudah cukup untuk melegakan simptom. Bagi gejala yang lebih teruk, anda mungkin memerlukan ubat preskripsi.

Ramai pesakit mendapat bantuan terbaik daripada gabungan ubat-ubatan alahan. Namun begitu, anda mungkin perlu mencuba beberapa ubat terlebih dahulu, sebelum ubat yang paling berkesan buat anda dapat dikenal pasti.

Sekiranya anak anda mengalami Demam Hay, bincanglah dengan doktor mengenai rawatan yang sesuai. Tidak semua ubat-ubatan diluluskan untuk digunakan pada kanak-kanak. Selain itu, baca label pada ubat dengan teliti.

Ubat bagi merawat Demam Hay termasuklah:

 • Kortikosteroid hidung. Semburan preskripsi hidung ini membantu mencegah dan merawat keradangan hidung, gatal-gatal hidung dan hidung berair yang disebabkan oleh Demam Hay. Bagi kebanyakan pesakit, ubat ini adalah ubat yang paling berkesan bagi menangani Demam Hay. Ia sering dijadikan sebagai ubat pertama yang ditetapkan oleh doktor. Contohnya termasuklah mometasone (Nasonex) dan budesonide (Rhinocort) (kedua-duanya boleh didapati dengan preskripsi), Fluticasone (Flonase Allergy Relief), budesonide (Rhinocort Allergy) dan triamcinolone (Nasacort Allergy 24 Hour).

Semburan azelastine hidung preskripsi dan fluticasone (Dymista) menggabungkan antihistamin dengan steroid dalam kandungannya. Kortikosteroid hidung adalah rawatan jangka panjang yang selamat untuk ramai pesakit. Kesan sampingannya pula boleh merangkumi bau yang tidak menyenangkan atau kerengsaan pada hidung. Kesan sampingan yang melibatkan steroid adalah jarang berlaku.

 • Antihistamin. Ubat ini biasanya diberikan dalam bentuk pil. Namun, ia juga boleh didapati dalam bentuk semburan hidung antihistamin dan titisan air. Antihistamin boleh membantu melegakan simptom gatal-gatal, bersin dan hidung berair tetapi kurang memberi kesan kepada kesesakan. Ia berfungsi dengan menyekat histamin yang mencetus simptom dan dikeluarkan oleh sistem imun anda semasa reaksi alahan.

Pil di farmasi termasuklah loratadine (Claritin, Alavert), cetirizine (Zyrtec Allergy) dan fexofenadine (Allegra Alergi). Semburan hidung seperti antihistamine azelastine (Astelin, Astepro) dan olopatadine (Patanase) boleh melegakan simptom pada hidung. Eyedrop antihistamin seperti ketotifen fumarate (Alaway) pula boleh membantu melegakan gatal mata dan kerengsaan mata yang disebabkan oleh Demam Hay.

 • Dekongestan. Ubat-ubatan ini boleh didapati dalam cecair, tablet dan semburan hidung. Dekongestan oral yang didapati di farmasi termasuklah pseudoephedrine (Sudafed, Afrinol). Semburan hidung dekondgestan pula termasuklah phenylephrine hydrochloride (Neo-Synephrine) dan oxymetazoline (Afrin).

Namun begitu, dekongestan jenis oral boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan termasuklah peningkatan tekanan darah, insomnia, kerengsaan dan sakit kepala. Sedikit peringatan, jangan gunakan semburan hidung dekongestan selama lebih daripada dua atau tiga hari pada satu masa kerana ia sebenarnya boleh memburukkan lagi simptom apabila digunakan secara berterusan (simptom berulang / rebound).

 • Sodium Cromolyn. Ubat ini boleh didapati sebagai penyembur hidung di farmasi yang hanya boleh  digunakan beberapa kali dalam sehari. Selain itu, ia juga boleh didapati dalam bentuk titisan mata dengan preskripsi. Fungsi ubat ini adalah membantu melegakan simptom demam dengan menghalang pembebasan histamin. Ubat ini berkesan dengan baik apabila anda mula menggunakannya sebelum mengalami simptom. Ia tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.
 • Pengubah Leukotriene. Montelukast (Singulair) adalah sejenis tablet preskripsi yang diambil untuk menyekat tindakan leukotrienes iaitu kimia sistem imun yang menyebabkan simptom alahan seperti pengeluaran lendir yang berlebihan. Ubat ini amat berkesan dalam merawat asma yang disebabkan oleh alahan. Biasanya, ia sering digunakan sebagai alternatif kepada semburan hidung, jika pesakit tidak boleh menerima semburan hidung, atau melegakan asma ringan.

Kesan sampingan Montelukast adalah, ia boleh menyebabkan sakit kepala. Dalam kes yang jarang berlaku, ia dikaitkan dengan reaksi psikologi seperti agitasi, halusinasi, kemurungan dan pemikiran bunuh diri. Dapatkan segera nasihat perubatan untuk sebarang reaksi psikologi yang luar biasa.

 • Nasal ipratropium. Ia boleh didapati dalam bentuk semburan hidung preskripsi. Ipratropium membantu melegakan hidung berair yang teruk dengan menghalang kelenjar di hidung anda daripada menghasilkan cecair yang berlebihan. Namun, ia tidak berkesan untuk merawat kesesakan, bersin atau titisan hidung.

Kesan sampingan yang ringan termasuklah hidung menjadi kering, hidung berdarah dan sakit tekak. Ia jarang sekali boleh menyebabkan kesan sampingan yang lebih teruk seperti penglihatan kabur, pening dan kesukaran kencing. Ubat ini tidak disyorkan bagi individu dengan glaukoma atau lelaki yang mempunyai prostat yang besar.

 • Kortikosteroid oral. Pil kortikosteroid seperti prednison kadangkala digunakan untuk melegakan simptom alahan yang teruk. Oleh kerana penggunaan jangka panjang kortikosteroid dapat menyebabkan kesan sampingan yang serius seperti katarak, osteoporosis dan kelemahan otot, ia biasanya ditetapkan hanya untuk jangka masa yang singkat.

Rawatan lain bagi Demam Hay

 • Suntikan alahan (imunoterapi). Jika ubat tidak dapat melegakan simptom Demam Hay atau menyebabkan terlalu banyak kesan sampingan, doktor mungkin akan mencadangkan suntikan alahan (terapi imunoterapi atau terapi desensitisasi). Selama lebih dari tiga hingga lima tahun, anda akan menerima suntikan yang mengandungi jumlah alergen yang kecil. Matlamatnya adalah untuk memaksa tubuh anda membiasakan diri kepada alergen yang menyebabkan simptom anda dan mengurangkan keperluan anda untuk ubat-ubatan.

Imunoterapi mungkin sangat berkesan jika anda mempunyai alahan terhadap bulu kucing, debu, atau debunga yang dihasilkan oleh pokok atau rumput. Pada kanak-kanak, imunoterapi boleh membantu mencegah perkembangan asma.

 • Tablet alergi di bawah lidah (sublingual). Selain suntikan, anda akan menerima sejumlah kecil alergen dalam bentuk pil larut dalam mulut anda, biasanya setiap hari.
 • Membilas sinus anda. Membilas saluran hidung anda dengan air suling steril (pengairan hidung) adalah cara yang cepat, murah dan berkesan untuk melegakan kesesakan hidung. Anda perlu membilas keluar lendir dan alergen dari hidung anda.

Cari botol atau ‘neti pot’ iaitu sejenis bekas kecil dengan muncung yang direka khas untuk membilas hidung di farmasi atau kedai kesihatan anda. Seterusnya, sediakan larutan garam dengan menggunakan air suling steril yang direbus dan disejukkan atau ditapis menggunakan penapis dengan saiz lubang mutlak 1 mikron atau lebih kecil. Pastikan anda membilas peranti ini selepas setiap penggunaan menggunakan air suling dan biarkannya di kawasan udara yang terbuka untuk dikeringkan.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/symptoms-causes/syc-20373039

https://www.healthline.com/health/hay-fever-symptoms

https://www.medicalnewstoday.com/articles/160665

Summary
Demam Hay (Hay Fever) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Article Name
Demam Hay (Hay Fever) - Simptom, Punca, Diagnosis, Faktor Risiko dan Rawatan
Description
Demam Hay adalah alahan bermusim, nama sebenar adalah selesema alahan yang bermaksud keradangan di dalam hidung anda.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: