Now Reading
Apakah makanan ultra-proses? Apa yang perlu dimakan untuk menggantikannya?

Apakah makanan ultra-proses? Apa yang perlu dimakan untuk menggantikannya?

makanan ultra-proses

Makanan ultra-proses adalah ramuan yang lebih lazat yang kita makan setiap hari. Mereka juga dikaitkan dengan penyakit kronik dan risiko kematian awal yang lebih tinggi.

Dalam kebanyakan isi rumah, makanan ultra-proses adalah makanan yang sentiasa di meja dapur. Ia termasuk produk yang anda mungkin tidak fikirkan sebagai makanan ringan seperti bijirin sarapan pagi, mufin, bar snek dan yogurt manis. Minuman ringan dan minuman tenaga juga dikira.

Jadi, bagaimanakah kita boleh memecahkan pergantungan kita pada makanan ultra-proses? Anda boleh mulakan dengan mempelajari makanan dalam diet anda yang dikira sebagai ultra-diproses. Anda tidak semestinya perlu menyerahkan mereka. Tetapi apabila anda tahu cara melihat makanan ultra-proses, mudah untuk mencari pengganti yang kurang diproses.

Makanan boleh tidak diproses atau diproses secara minimum — seperti keseluruhan buah-buahan dan sayur-sayuran, daging sejuk atau beku, produk tenusu dan telur yang kita beli. Makanan lain melalui jumlah pemprosesan yang sederhana — anda biasanya boleh melihat makanan ini kerana ia hanya mempunyai beberapa bahan pada label. Fikirkan roti dan keju yang baru dibuat, mentega kacang masin, sos pasta, beg popcorn dan buah-buahan dalam tin, ikan dan sayur-sayuran.

Kemudian terdapat makanan ultra-diproses. Pada terasnya, mereka adalah ramuan perindustrian yang mengandungi pelbagai bahan tambahan: garam, gula dan minyak digabungkan dengan perisa tiruan, warna, pemanis, penstabil dan pengawet. Biasanya mereka tertakluk kepada pelbagai kaedah pemprosesan yang mengubah rasa, tekstur dan rupa mereka kepada sesuatu yang tidak ditemui dalam alam semula jadi. Fikirkan Frosted Flakes, Hot Pockets, donat, hot dog, keropok keju dan makaroni & keju kotak.

Penyelidikan menunjukkan bahawa badan kita bertindak balas secara berbeza terhadap makanan ultra-diproses berbanding dengan makanan serupa yang tidak diproses begitu tinggi. Kedua-dua diet mengandungi jumlah lemak, gula, natrium dan serat yang sama, dan semua orang dibenarkan makan sehingga mereka berpuas hati. Tetapi yang mengejutkan para penyelidik, orang ramai makan lebih banyak kalori apabila mereka diberi makan makanan ultra-diproses. Secara purata mereka makan kira-kira 500 lebih kalori sehari – kira-kira jumlah dalam pesanan besar kentang goreng McDonald.

McDonald's Delivery Malaysia | Grab MY

Cara paling mudah untuk mengurangkan makanan ultra-diproses daripada diet anda adalah dengan membeli lebih sedikit makanan yang disediakan dan dibungkus serta mengambil lebih banyak makanan yang lengkap dan diproses secara minimum. Daripada membeli yogurt buah-buahan manis yang sarat dengan bahan tambahan, beli yogurt biasa dan tambah buah beri, mentega kacang dan madu jika anda suka. Pertimbangkan untuk melangkau nuget ayam sejuk beku dan membuat nuget bakar ini di rumah, yang tidak memerlukan lebih banyak masa.

Anda juga harus menghapuskan soda manis dan minuman sukan, yang mempunyai banyak aditif dan sedikit atau tiada nilai pemakanan. Gantikan dengan air berkilau dengan lemon atau limau, teh tanpa gula, dan air kosong atau air berperisa buah asli.

Menichetti berkata bahawa menggantikan beberapa makanan ultra-diproses yang menjadi ruji dalam diet anda dengan versi yang tidak diproses atau kurang diproses boleh membawa kepada manfaat kesihatan. “Kami tidak mencadangkan anda mengubah diet anda secara drastik,” katanya. “Kami mendorong anda ke arah corak pemakanan yang lebih sihat.”

error: Content is protected !!