Now Reading
10 Perkara Yang Perlu Diingati Tentang Kebersihan Diri Semasa Mengendalikan Makanan

10 Perkara Yang Perlu Diingati Tentang Kebersihan Diri Semasa Mengendalikan Makanan

kebersihan diri

Mengapa Kebersihan Diri Penting di Dapur?


Kebersihan diri adalah sangat penting dalam persekitaran dapur, sama ada persekitaran domestik atau profesional. Tanpa menjaga kebersihan diri dan mengikuti amalan kebersihan dan keselamatan dapur yang baik, kemungkinan pencemaran silang adalah besar. Ini boleh membawa kepada kes keracunan makanan atau isu perubatan lain, yang kedua-duanya berpotensi menyebabkan kemudaratan yang agak serius.

Di bawah ialah 10 perkara penting yang perlu diingat tentang kebersihan diri semasa mengendalikan makanan.

Tip Kebersihan Diri Untuk Keselamatan di Dapur

1. Cuci Tangan anda


Mungkin nasihat yang paling penting, dan elemen penting dalam kebersihan diri, ialah membasuh tangan anda dengan sabun antibakteria dan air suam. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan bahan cemar dikeluarkan dari tangan anda dan menghentikan pencemaran silang daripada berlaku antara produk makanan, perkakas dan permukaan, melindungi anda dan orang yang makan makanan yang anda kendalikan.

Tangan perlu dibasuh dengan sabun dan air selama sekurang-kurangnya dua puluh saat untuk memastikan ia bersih. Anda harus menggosok bahagian depan dan belakang tangan anda, di antara jari anda dan turun ke pergelangan tangan anda untuk memastikan anda tidak terlepas sebarang bahan cemar yang berpotensi.

SUDAH BENARKAH CUCI TANGAN ANDA???? – Pusat COVID19 ITB

2. Keringkan Tangan Anda

Sering Lupa, Keringkan Tangan Sama Pentingnya Untuk Cegah Covid-19


Selepas mencuci tangan, mengeringkannya dengan betul juga merupakan bahagian penting dalam peraturan kebersihan diri. Walaupun tangan yang bersih dan basah tidak mendatangkan banyak risiko kesihatan jika bersentuhan dengan makanan, tangan yang basah mungkin menjatuhkan air ke lantai dapur dan menyebabkan bahaya tergelincir, atau mungkin menjadikan peralatan pengendalian seperti pisau berbahaya.

Tangan perlu dikeringkan dengan teliti menggunakan bahan bersih seperti tuala atau kain, atau boleh dikeringkan dengan tuala kertas pakai buang. Anda juga boleh menggunakan pengering tangan untuk mengeringkan tangan anda dengan betul, yang merupakan pilihan yang paling bersih dan tidak menghasilkan sebarang sisa.

3. Memakai Pakaian Memasak yang Sesuai & Bersih


Bahan cemar berkemungkinan besar berpindah dari tangan anda ke makanan yang anda kendalikan, tetapi juga boleh dipindahkan dari pakaian anda. Memakai pakaian pelindung seperti apron, topi, jaring rambut atau sarung tangan di dapur mengurangkan risiko ini, dan oleh itu merupakan nasihat kebersihan diri yang penting untuk diikuti.

Full Body Apron AF00 - Le'Fonse

4. Tutup atau Ikat Rambut Panjang


Rambut panjang adalah risiko kesihatan dan keselamatan semasa mengendalikan makanan kerana ia boleh bercampur dengan bahan-bahan dan mungkin termakan secara tidak sengaja oleh sesiapa sahaja yang makan produk makanan akhir. Semasa mengendalikan makanan, rambut panjang perlu diikat dengan selamat supaya tidak jatuh ke dalam makanan, dan jaring rambut juga mungkin perlu dipakai dalam sesetengah persekitaran dapur. Jika anda mempunyai janggut yang panjang, ini juga mungkin perlu ditutup dengan jaring atas sebab yang sama.

Factory Price Non Woven Chef's Hat Disposable Paper Chef Hat - Buy Factory  Price Non Woven Chef's Hat Disposable Paper Chef Hat,Factory Price Non  Woven Chef's Hat Disposable Paper Chef Hat,Factory Price

5. Pastikan Kuku Jari Pendek dan Bersih

9 Cara Merawat Kuku agar Tetap Bersih dan Sehat - Ragam Bola.com


Bahan cemar mempunyai potensi untuk berada di bawah kuku anda dan kemudian mencemari produk makanan yang anda kendalikan. Oleh itu, kuku perlu sentiasa bersih melalui cucian tangan secara tetap, tetapi juga hendaklah disimpan pendek supaya lebih sedikit kemungkinan sebarang kotoran akan masuk di bawahnya.

6. Buka Semua Barang Kemas


Memakai barang kemas juga menimbulkan risiko pencemaran, kali ini pencemaran silang fizikal, kerana barang yang anda pakai mungkin terjatuh ke dalam makanan yang anda kendalikan dan menyebabkan tercekik atau bahaya kesihatan kepada pengguna. Oleh itu, anda disyorkan untuk tidak memakai sebarang barang kemas semasa berada dalam persekitaran pengendalian makanan untuk menghapuskan kemungkinan risiko ini.

Sayangilah emas anda! Ini 4 tip elak barang kemas mudah kusam, calar -  I-suke | mStar

7. Elakkan Memakai Minyak Wangi Kuat


Wangian yang kuat berpotensi mencemari produk makanan, terutamanya yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi. Untuk mengelakkan sebarang zarah kimia yang berlarutan daripada minyak wangi atau cologne yang mencemari makanan, atau hanya menyebabkannya berbau seperti pewangi tiruan, elakkan memakai sebarang jenis bauan yang kuat semasa bekerja di dapur.

Spraying Perfume On Dark Background Closeup Image Stock Photo - Download  Image Now - iStock

8. Menutup Luka


Jika anda mempunyai luka di tangan anda atau memotong diri anda semasa berada di dapur, cara penting untuk mengamalkan kebersihan yang baik adalah untuk memastikan ia dilindungi. Luka terbuka menunjukkan risiko pencemaran biologi yang jelas, tetapi kudis atau parut baru masih boleh menyimpan kuman yang mungkin masuk ke dalam makanan yang anda kendalikan, jadi anda mesti memakai plaster atau pembalut di atasnya untuk memastikan ia dilindungi dengan selamat.

Myth Busted: Should you 'air-out' a cut or cover it? | By Safe+Sound Health

9. Jangan Merokok Berdekatan Dapur

Dont Smoke" Images – Browse 90 Stock Photos, Vectors, and Video | Adobe  Stock


Bau dan asap yang dihasilkan oleh menghisap rokok boleh mencemarkan tangan dan pakaian anda, yang seterusnya berpotensi mencemari makanan yang anda kendalikan selepas itu. Bahagian penting dalam menjaga kebersihan diri yang baik ialah memastikan anda menanggalkan sebarang pakaian pelindung yang anda pakai sebelum meninggalkan dapur untuk pergi merokok, dan kemudian basuh tangan anda dengan teliti selepas itu sebelum menyentuh sebarang bahan.

10. Tutup Mulut Semasa Batuk dan Bersin

Coughing 101: Did You Know There's an Etiquette to It? | Houston Methodist  On Health


Batuk dan bersin adalah bahaya utama di dapur. Kedua-dua tindakan ini boleh menyebarkan kuman yang membawa kepada pencemaran biologi, berpotensi menjangkiti sesiapa sahaja yang bersentuhan dengan kuman yang telah disembur ke permukaan atau ke dalam bahan.

error: Content is protected !!