Now Reading
11 HACKS Tidur dari Seluruh Dunia

11 HACKS Tidur dari Seluruh Dunia

Hacks tidur

Pernah rasa tak puas hati tak boleh tidur walaupun keletihan? Atau mungkin anda akhirnya dapat tidur, tetapi tidur anda tidak tenang dan sentiasa terganggu. Ini adalah tips ataupun Hacks tidur dari seluruh dunia yang dapat kita ikuti.

Walaupun tiada jawapan yang sesuai untuk semua, budaya di seluruh dunia telah menghasilkan cara mereka sendiri untuk memastikan mereka mendapat rehat yang diperlukan.

Teruskan membaca untuk petua tidur dari Amerika Selatan, Sweden dan seterusnya.

Rendam kaki panas China dan pengambilan buah yang boleh mengantuk

Jika anda suka spa pedikur, cuba yang ini. Adat waktu malam ini berakar umbi dalam Perubatan Tradisional Cina (TCM), dan ia merupakan cara yang bagus untuk merehatkan diri, menenangkan gigi anda yang letih dan mendapat manfaat daripada sedikit terapi air panas.

Apa yang anda perlukan hanyalah tab mandi atau besen plastik kecil. Anda boleh mendandani air panas anda dengan bahan-bahan menenangkan yang berbeza, seperti:

garam epsom
minyak pati yang selamat untuk kulit, seperti lavender dan mawar
kulit buah
herba seperti mugwort
Menurut TCM, ini boleh membantu mengurangkan jumlah tenaga penting, atau qi, dalam minda.

6 DIY foot soaks for dry skin, pain, relaxation, and more

Buah jujube

Gambar Buah Jujube Musim Sejuk Buah Latar Belakang, Jujube Musim Buah, Buah Buahan, Segar Jujube Latar belakang untuk Muat turun Percuma


Buah jujube (suan zao ren) digunakan dalam TCM untuk menenangkan fikiran dan emosi, menggalakkan mood yang santai dan tidur yang lena dan nyenyak.

Ubat herba India

Herba Ashwa – KSM-66

Salah satu herba yang paling penting dalam perubatan Ayurveda, perubatan tradisional di benua kecil India, ashwagandha telah digunakan selama beribu-ribu tahun.

Ia digunakan untuk mengurangkan tekanan dan kebimbangan serta menyokong rawatan simptom yang berkaitan dengan kesihatan mental.

Kajian mendapati bahawa ashwagandha dapat membantu:

 • kualiti tidur yang lebih baik
 • mengurangkan tidur tidak nyenyak
 • kualiti hidup yang lebih baik

Daging kegemaran Sweden dan minuman sebelum tidur

Jika perut anda adalah jalan ke hati anda, ia mungkin juga cara untuk tidur nyenyak.

Välling


“Helah klasik untuk tidur lebih nyenyak di Sweden – untuk kanak-kanak dan orang dewasa – adalah dengan meminum Välling, minuman bubur hangat yang mengandungi susu dan oat, sejurus sebelum tidur,” kongsi Karl Andersson, pakar budaya Nordic.

Välling – berikad och full med järn! | Semper Barnmat

Kaya dengan nutrien dan mengenyangkan, minuman bijirin susu yang diperbuat daripada oat kisar dan susu lembu ini sering diberikan kepada bayi dan kanak-kanak.

Susu suam adalah cadangan biasa untuk menyebabkan rasa mengantuk. Ia mengandungi sebatian yang diketahui menyokong kitaran tidur yang sihat, seperti:

 • triptofan
 • magnesium
 • melatonin
 • serotonin
 • Kehangatan susu dan ritual yang menenangkan juga boleh membantu Zzz’s.

Elk

Satu lagi makanan mengantuk yang popular di Sweden ialah daging rusa.

Elk - Wikipedia

Wap sauna Finland

Satu lagi tradisi Nordic ialah amalan Finland menikmati sauna pada waktu malam.

What Are the Health Implications of Saunas?

“Ini meningkatkan suhu badan anda, melegakan otot anda, dan menyebabkan anda sangat mengantuk,” kata Andersson.

Menurut ulasan 2018, sauna menawarkan beberapa manfaat kesihatan, termasuk sokongan untuk:

 • COPD
 • kegagalan jantung kongestif
 • penyakit arteri periferi
 • artritis reumatoid
 • kemurungan dan kebimbangan
 • pemulihan otot

Tradisi shikibuton Jepun

Top 4) Places To Buy a "Shikibuton" / Japanese Futon Mattress Online

Shikibuton ialah tilam futon Jepun yang digunakan di atas lantai. Ia bukan sahaja menjimatkan ruang, tetapi ia juga boleh menawarkan manfaat tidur dan kesihatan.

See Also
patah hati

Sama seperti Korea, anda boleh menggulung shikibuton dan menyimpannya apabila anda tidak menggunakannya. Ia biasanya dibuat dengan bahan mesra alam dan semula jadi, seperti kapas dan bulu.

Walaupun tidak banyak kajian tentang faedah tilam futon, seperti shikibuton, ia dipercayai oleh sesetengah pihak dapat membantu mencegah atau mengurangkan sakit pinggang dan memberikan sokongan untuk tulang belakang.

Amerika Selatan dan Tengah

BUAIAN GANTUNG


Jika anda gemar berayun di buaian di luar rumah, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggantungnya di dalam bilik tidur.

Tabiat buaian


Selalunya diabaikan di Amerika Syarikat, buaian dilihat sebagai pilihan tidur yang sah di Amerika Selatan dan Tengah.

“Buaian itu menyediakan dua perkara yang penting untuk kualiti tidur: keselamatan dan keselesaan,” kata pemilik kedai tilam Stephen Light.

Anak patung Guatemala

Anak Patung Mainan Kartun Kanak Kanak gambar unduh gratis_imej 401535963_Format PNG_my.lovepik.com


Anak patung kebimbangan ialah anak patung buatan tangan yang berasal dari penduduk asli Guatemala di dataran tinggi. Mereka terbentuk daripada kayu, dawai atau fabrik berwarna-warni dan kemudian berpakaian dalam pakaian tradisional Maya.

Anak patung itu sering diberikan kepada kanak-kanak yang cemas, yang digalakkan untuk memberitahu kebimbangan dan ketakutan mereka kepada anak patung itu sebelum meletakkannya di bawah bantal mereka.

Adat tidur pelbagai budaya

Pillow Cute Bantal Peluk Animal Pillow / Bantal peluk haiwan / bantal singa / bantal rabbit / bantal panjang | Shopee Malaysia

Bilik tidur keluarga
Jika anda menghadapi masalah untuk mengangguk, berpelukan dengan anak-anak anda (atau pasangan, atau haiwan peliharaan) boleh memberikan sumber sokongan tidur.

Teh chamomile

5 Ways Chamomile Tea Benefits Your Health


Teh chamomile telah digunakan secara tradisional dalam budaya di seluruh dunia, dari Rusia ke China ke Great Britain. Teh ini terkenal dengan keupayaannya yang menenangkan.

error: Content is protected !!