Now Reading
Cara untuk menghindari gusi bengkak dan berdarah

Cara untuk menghindari gusi bengkak dan berdarah

Cara untuk menghindari gusi bengkak dan berdarah

Sewaktu anda sedang memberus gigi, anda mungkin akan melihat sedikit kemerahan di sekeliling gusi anda, iaitu darah. Walaupun anda mungkin akan mengabaikan darah tersebut, ketahuilah gusi berdarah merupakan tanda awal penyakit gusi. Pendarahan selunya disebabkan oleh keradangan dalam gusi yang disebabkan oleh pengumpulan plak atau memberus gigi. Manakala, gusi bengkak pula berlaku apabila gusi anda mula meradang. Sama seperti gusi berdarah, ia boleh menjadi tanda kepada simptom penyakit gusi seperti Gingivitis dan lain-lain.

Oleh itu, sekiranya anda gusi anda bengkak secara tiba-tiba atau melihat darah semasa memberus atau floss gigi anda, anda perlu berjumpa dengan seorang doktor gigi. Namun begitu, terdapat juga beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan sendiri untuk mengelakkan gusi bengkak dan gusi berdarah.

1. Amalkan diet yang sihat

Memperbaiki diet anda boleh meningkatkan tahap kesihatan mulut anda dan mengelakkan gusi bengkak dan menghentikan gusi berdarah. Diet yang penuh dengan makanan menyeluruh seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, memberikan gusi anda nutrien secukupnya.

Sekiranya diet anda kurang nutrisi, penuh dengan makanan manis seperti gula-gula, soda dan roti halus, gusi anda tidak akan mendapat nutrien sepatutnya yang ia perlukan untuk kekal sihat dan utuh. Anda disyorkan untuk meningkatkan pengambilan vitamin A, vitamin C, kalsium dan magnesium dalam diet anda untuk memperbaiki keadaan gusi anda.

2. Baiki rutin penjagaan pergigian anda

Mengurus kebersihan mulut anda dengan baik juga dapat membantu mengelakkan gusi bengkak dan menghentikan gusi berdarah. Memberus gigi dan floss gigi secara berkala boleh menghilangkan segala bakteria yang boleh mengakibatkan gusi anda meradang. Selain itu, menggunakan peranti yang betul dan memberus gigi dengan betul juga boleh membantu meningkatkan kesihatan keseluruhan mulut anda dan membalikkan penyakit gusi awal. Sebagai contoh, berus gigi tekstur sederhana atau keras boleh merosakkan gusi apabila tekanan digunakan semasa memberus gigi. Sebaliknya pilih berus gigi jenis lembut. Seterusnya, berus secara perlahan-lahan.

3. Relaks

Tekanan atau stres juga boleh menyebabkan gusi bengkak dan berdarah. Tahap tekanan yang tinggi boleh menjejaskan kesihatan mulut anda dalam beberapa cara. Pertama, stres meningkatkan keradangan di dalam tubuh anda dan mengakibatkan gusi anda anda lebih cenderung bengkak dan berdarah.

Malahan, terlalu banyak tekanan juga mengurangkan fungsi sistem imun anda, menjadikannya lebih sukar untuk tubuh anda melawan dan menyembuhkan jangkitan. Satu kajian pada tahun 2006, yang diterbitkan dalam Journal of Periodontology, mendapati bahawa wanita yang mengalami tekanan dan kemurungan mempunyai tahap keradangan yang lebih tinggi pada gusi dan ia turut meningkatkan tahap pembentukan plak.

Apabila anda tertekan, anda kurang memberi perhatian terhadap penjagaan diri sendiri. Maksudnya, anda mungkin akan tidak mengendahkan untuk memberus atau floss gigi dan memilih untuk makan makanan segera dalam jumlah yang banyak. Jadi, anda perlu mengurangkan tekanan dalam hidup anda dengan belajar mengatakan tidak kepada sebarang perkara yang membuatkan anda menjadi stress seperti kerja yang terlalu membebankan dan sebagainya.

4. Berhenti merokok

Merokok memberi kesan buruk terhadap kesihatan anda. Seiring dengan itu, ia meningkatkan risiko kanser dan penyakit jantung serta memainkan peranan besar dalam perkembangan penyakit gusi. Bahan toksik dalam asap tembakau menghalang gusi anda daripada mendapat nutrien yang diperlukan dan boleh mengakibatkan keradangan. Berhenti merokok boleh menjadi sesuatu yang sukar, tetapi ia adalah salah satu perkara yang paling penting untuk dilakukan jika anda ingin melindungi kesihatan mulut anda.

5. Jangan berkongsi barang pergigian

Semua jenis penyakit gusi dan gusi berdarah boleh berjangkit. Sekiranya pasangan anda mempunyai banyak bakteria di dalam mulutnya, maka ia mungkin akan meningkatkan risiko masalah gusi kepada anda. Elakkan berkongsi sebarang alat yang bersentuhan dengan mulut individu lain, dari berus gigi hingga cermin mata air.

Berunding dengan doktor pergigian anda untuk pemeriksaan gigi dan pembersihan gigi secara berkala adalah penting untuk mengelakkan gusi bengkak dan gusi berdarah di samping merawat penyakit gusi lain sebelum ia menjadi isu yang serius. Sekiranya anda mengalami sebarang masalah sewaktu didiagnosis, lakukanlah perubahan perubahan yang diperlukan supaya kesihatan mulut dan gusi ditingkatkan dengan ketara.

Sumber

https://www.healthline.com/health/gums-swollen

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326030

https://www.webmd.com/oral-health/guide/gum-problem-basics-sore-swollen-and-bleeding-gums#1

https://www.deltadentalwa.com/blog/entry/2019/08/swollen-gums-causes

error: Content is protected !!