Senaman Hernia
Ia bukanlah seperti kesakitan lain seperti tulang patah atau ligamen terseliuh dan anda juga mungkin tidak perlu tergesa-gesa pergi ke bilik kecemasan.

Hernia mungkin kelihatan seperti tidak memerlukan sebarang perhatian, lebih-lebih lagi jika ia masih dalam saiz yang kecil. Walau bagaimanapun, angin pasang boleh menjadi sangat berbahaya jika tidak dirawat. Ia bukanlah seperti kesakitan lain seperti tulang patah atau ligamen terseliuh dan anda juga mungkin tidak perlu tergesa-gesa pergi ke bilik kecemasan.

Jenis Hernia yang berlainan

Angin pasang adalah keadaan apabila organ atau tisu lain dalam badan menonjol melalui dinding abdomen. Inilah definisi umum Hernia, tetapi terdapat banyak bentuk angin pasang yang telah dikenalpasti.

Bentuk yang paling biasa berlaku adalah Hernia Inguinal, angin pasang Femoral, Hernia Umbilikal dan angin pasang Hiatal. Semua jenis Hernia ini terletak di dalam atau di sekitar abdomen. Angin pasang Inguinal selalunya berada di pangkal paha, berhampiran saluran inguinal iaitu laluan saluran melalui dinding abdomen yang lebih rendah Hernia jenis ini cenderung berlaku kepada golongan lelaki kerana saluran sperma melalui kanal inguinal.

angin pasangs Femoral pula berlaku di bahagian atas dalam paha dan lebih jarang berlaku berbanding Hernia Inguinal. Manakala,angin pasang Umbilikal pula cenderung terjadi kepada kanak-kanak dan lokasinya adalah di sekitar pusat perut. Dianggarkan satu daripada enam orang kanak-kanak mengalami Hernia jenis ini.

Dalam pada itu, angin pasang Hiatal tidak mudah dirasa dan dilihat. Ia terjadi apabila sebahagian perut menolak diafragma ke dalam rongga dada. Punca sebenarnyanya masih tidak jelas tetapi mungkin berkait rapat dengan faktor penuaan dan kelemahan diafragma.

Cara Mengesan Hernia

Ianya mungkin agak sukar untuk menetapkan senaman yang sesuai kerana terdapat begitu banyak jenis angin pasang. Simptomnya mungkin berbeza bergantung kepada jenis Hernia yang anda miliki. Jika anda mengesyaki diri anda mempunyai angin pasang, jumpalah doktor terlebih dahulu.

Jika anda merasakan benjolan di pangkal paha atau bahagian atas paha, anda mungkin mempunyai Hernia Inguinal atau Femoral. Bergantung kepada individu, ia mungkin menyakitkan atau tidak menyakitkan. Benjolan akan kelihatan lebih jelas jika anda batuk atau menegangkan abdomen anda.

Bagi angin pasang Umbilikal pula, bonggol akan kelihatan di dalam perut atau di sekitar pusat perut anak anda. Kadangkala, ia boleh muncul di bahagian lain selain perut. Sebaik sahaja anda merasakan benjolan ini, segeralah berjumpa doktor untuk rawatan susulan.

Pilihan Untuk Rawatan

Dalam beberapa kes, rawatan mungkin tidak diperlukan dan anda boleh sahaja hidup dengan Hernia. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak akan sembuh dengan sendirinya. Jika anda ingin menangani masalah ini, pembedahan sangat digalakkan.

Memandangkan bentuk utama angin pasang berlaku di dalam atau sekitar abdomen, terdapat beberapa cadangan yang boleh diikuti sama ada anda memilih untuk pulih melalui pembedahan atau ingin mengelakkan pembedahan seboleh mungkin. Sekiranya anda tidak memilih prosedur pembedahan, terdapat pelbagai alternatif lain yang boleh anda cuba seperti senaman, mengubah diet atau melakukan rawatan di rumah.

Cara bersenam dengan Hernia

Jika anda memilih untuk bersenam, berikut adalah beberapa petua yang boleh diikuti bagi mengelakkan angin pasang anda bertambah buruk.

 • Bersenam dengan berhati-hati

Secara amnya, anda menggunakan otot abdomen sepanjang hari pada setiap hari. Otot abdomen anda membantu anda bernafas, bercakap, berjalan dan melakukan pelbagai bentuk senaman di gim. Jadi, ia adalah tidak masuk akal untuk mengesyorkan supaya anda tidak menggunakan abdomen anda langsung. Sebaliknya, ambillah langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan pembesaran Hernia itu.

Jika anda mahu melakukan senaman, pastikan anda elakkan aktiviti mengangkat berat. Senaman seperti ‘squats’ berat, ‘deadlifts’ atau ‘pullups’ boleh menyebabkan tekanan membina di dalam perut anda, terutamanya apabila anda menahan nafas.

 • Jangan tahan nafas

Menahan nafas anda sewaktu mengangkat mengangkat beban boleh membina tekanan di perut yang akan semakin meningkat. Walaupun terdapat beberapa manfaat yang berkaitan dengannya, namun sekiranya anda mempunyai angin pasang, sebaiknya jangan membina tekanan pada perut. Ini adalah penting kerana ia boleh memaksa organ atau tisu anda ditegangkan melalui dinding abdomen.

Bukan itu sahaja, menahan nafas sewaktu melakukan senaman ringan juga boleh menyebabkan tekanan pada perut anda. Oleh itu, jika anda mempunyai Hernia beri tumpuan kepada pernafasan semasa anda bersenam.  

 • Gunakan teknik pernafasan yang betul

Teknik pernafasan sepatutnya adalah sama bagi kebanyakan senaman. Anda perlu menarik nafas sewaktu relaks dan menghembus apabila melakukan langkah senaman yang memerlukan daya.  

Sebagai contoh, anda akan menarik nafas ketika turun melakukan ‘pushup’ dan menarik nafas ketika menolak diri anda ke atas. Anda juga boleh mengira setiap pengulangan itu untuk kekal dalam irama yang konsisten.

 • Kekerapan bersenam

Melakukan senaman sebanyak 2 hingga 3 kali seminggu adalah jumlah yang maksimum. Jika anda melebihi had tersebut, otot anda boleh menjadi sangat letih. Jadi, mulakan senaman hernia dengan perlahan dan berhati-hati. Anda tidak perlu terkejar-kejar ketika bersenam kerana bimbang perkara ini akan menjejaskan penyakit anda dengan lebih teruk.

Anda boleh melakukan senaman hernia sepanjang hayat bagi memastikan kawasan yang terjejas kerana angin pasang menjadi lebih kuat dan mengurangkan risiko Hernia berulang.

 • Elakkan latihan tertentu

Sebarang aktiviti yang boleh menyebabkan ketidakselesaan di sekitar kawasan angin pasang haruslah dielakkan. Tidak kira apa jenis senaman termasuklah mengangkat berat membuat larian. Sentiasa peka dengan badan anda, kerana anda adalah hakim yang menentukan kebaikan buat kesihatan sendiri. Jadi, pastikan anda:

 • Elakkan sebarang senaman yang melibatkan pergerakan fungsi-fungsi otot yang mengelilingi Hernia kerana anda mungkin menjejaskan angin pasang menjadi lebih serius. Sebagai contoh, jika anda mempunyai Hernia di bahagian abdomen, elakkan latihan perut secara langsung seperti ‘crunches’, ‘plank’ dan gerakan berpusing atau ‘twist’.
 • Elakkan senaman kaki menggunakan otot ‘flexors’ di pinggul atau otot penambah untuk angin pasang inguinal atau femoral. Pergerakan olahraga yang lincah dan tangkas seperti bola sepak dan bola takraw melibatkan kedua-dua kumpulan otot. Dalam senaman berat badan (bodyweight exercises) pula, kebanyakan latihan bawah tubuh menggunakan kedua-dua kumpulan otot ini, jadi sebaiknya lakukan senaman yang ringan dan sesuai dengan keadaan anda sahaja.

Ambil perhatian!

Sekiranya anda memutuskan untuk menunda pembedahan dan berusaha menyembuhkan penyakit anda dengan sendiri, ingatlah bahawa Hernia tidak boleh dipulihkan dengan masa. Ia akan menjadi lebih parah kerana pembukaan dinding perut anda sudah berada dalam keadaan lemah. Pastikan anda memantau angin pasang bagi simptom-simptom seperti:

 • Rasa sakit di kawasan yang terjejas.
 • Kemerahan atau perubahan warna pada Hernia.
 • Rasa mual, muntah dan demam.
 • Ketidakupayaan untuk menolak kandungan angin pasang kembali ke dalam perut.
 • Belitan Hernia (Strangulation angin pasang).

Simptom-simptom ini mungkin menunjukkan bahawa Hernia anda telah menjadi semakin parah dan anda mungkin akan mengalami pendarahan atau nanah. Apabila anda sudah tidak boleh menolak kandungan angin pasang kembali ke dinding abdomen, itu bererti Hernia anda sudah mula mengeluarkan nanah, memerangkap organ-organ atau tisu berlemak di situ. Keadaan ini amat serius kerana boleh menyebabkan jangkitan atau terjadinya belitan.

Jika usus anda telah membonjol melalui dinding abdomen dan terputus dari peredaran normal, tisu anda berkemungkinan untuk mati. Ini dipanggil sebagai belitan dan merupakan keadaan yang sangat serius. Anda boleh memerlukan pembedahan kecemasan dengan segera.

Walaupun banyak faedah senaman yang dijanjikan pada kesihatan, namun jika anda menghidap angin pasang dan tetap mahu meneruskan senaman, ia boleh meningkatkan risiko belitan Hernia. Tidak salah jika anda mahu bersenam, cuma ketahui senaman hernia yang sesuai untuk dilakukan berdasarkan keadaan anda. Sentiasa berhati-hati dalam melakukan sesuatu senaman. Sebaiknya, dapatkan pandangan pakar mengenai jenis-jenis latihan yang boleh anda lakukan dengan lebih lanjut.

SUMBER

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/safe-exercise-tips#1

https://www.healthline.com/health/exercise-fitness/working-out-in-the-morning

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/multimedia/aquatic-exercise/sls-20076730

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327037

Summary
Senaman Hernia
Article Name
Senaman Hernia
Description
Jika anda memilih untuk bersenam, berikut adalah beberapa petua yang boleh diikuti bagi mengelakkan angin pasang anda bertambah buruk. Jom ketahui senaman hernia yang anda boleh lakukan.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: