Now Reading
Penyakit Kolik (Colic disease) – Punca, Simptom, Faktor, dan Rawatan

Penyakit Kolik (Colic disease) – Punca, Simptom, Faktor, dan Rawatan

penyakit kolik

Penyakit Kolik adalah tangisan yang kerap, berpanjangan dan keterlaluan bagi bayi yang sihat. Ia boleh menjadi sangat mengecewakan untuk ibu bapa kerana kesakitan yang dialami bayi itu berlaku tanpa alasan yang jelas dan tidak mampu untuk melegakan bayi itu. Situasi ini sering berlaku pada waktu petang, apabila ibu bapa sendiri sedang letih.

Situasi penyakit Kolik biasanya memuncak apabila bayi berumur kira-kira 6 minggu dan menurun dengan ketara selepas 3 hingga 4 bulan. Walaupun tangisan yang berpanjangan akan berhenti selepas sedikit masa, menangani penyakit Kolik menambahkan tekanan yang banyak untuk menjaga bayi anda yang baru lahir.

Jadi, anda boleh mengambil langkah-langkah yang dapat mengurangkan tempoh gejala Kolik dan menghalangnya menjadi lebih teruk. Selain itu, anda dapat mengurangkan tekanan anda sendiri dan meningkatkan keyakinan pada hubungan antara anda sebagai ibu bapa dan anak anda.

Punca Penyakit Kolik

Ada yang mencadangkan bahawa angin atau senak mungkin terlibat dalam Kolik, tetapi penyebabnya masih tidak diketahui.

Selain, ada yang tertanya-tanya sama ada usus bayi tidak matang dan sensitif kepada beberapa bahan dalam susu formula atau susu badan. Alergi pada susu dan intoleransi laktosa mempunyai simptom yang sama dengan Kolik. Namun, teori-teori ini tidak dapat dibuktikan dengan lebih lanjut.

Sebanyak dua kali lebih ramai bayi mempunyai penyakit Kolik jika ibu mereka merokok semasa hamil.

Penyakit Kolik tidak berlaku pada hanya kalangan kanak-kanak yang pertama, kedua atau ketiga yang dilahirkan. Bayi yang diberi susu ibu dan susu formula sama-sama berkemungkinan mempunyai penyakit Kolik.

Simptom Penyakit Kolik

– Kuat menangis

Bayi menangis dengan kuat dan tidak terkawal menyebabkan ramai ibu bapa tidak boleh menenangkan mereka. Wajah bayi akan menjadi kemerahan. Gejala menangis ini cenderung berlaku pada masa yang sama setiap hari iaitu pada amnya lewat petang. Selain itu, simptom kuat menangis mungkin boleh akan muncul seperti situasi di bawah walaupun pada bayi yang sihat dan cukup makan.

 • Petang. Gejala ini mungkin berlangsung bermula dari beberapa minit hingga tempoh yang lebih lama. Menangis biasanya bermula dengan tiba-tiba tanpa sebab yang jelas.
 • Postur yang bertukar. Penumbuk menjadi seperti digenggam, otot perut tegang, lutut ke atas dan belakang yang melengkung
 • Tidur. Tidur yang tidak teratur dan terganggu dengan situasi menangis.
 • Makan. Makan juga boleh terganggu dan tidak teratur dengan tangisan yang berpanjangan. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan bayi setiap hari masih tidak berkurangan.
 • Angin. Semasa keadaan bayi kuat menangis, perut bayi boleh dimasuki angin.
 • Intensiti yang berbeza. Sesetengah bayi, gejalanya adalah ringan sahaja dan bayi hanya mengalami tempoh kegelisahan sahaja.

Sekiranya anda merasakan bahawa tangisan bayi mungkin kerana kecederaan atau jatuh, dapatkan nasihat perubatan. Sekiranya anda melihat apa-apa perubahan dalam tingkah laku umum bayi, tabiat makan atau corak tidur yang menghairankan, tanya doktor atau jururawat anda untuk mendapatkan nasihat.

Diagnosis Penyakit Kolik

Seorang doktor boleh menjalankan ujian fizikal untuk menentukan faktor yang boleh menyebabkan keresahan bayi seperti halangan usus. Sekiranya bayi itu didapati tidak sihat, mereka akan didiagnosis dengan Kolik. Ujian atau pemeriksaan makmal biasanya tidak diperlukan melainkan jika doktor mengesyaki mungkin ada sebab yang mendasarinya.

Sesiapa yang mengesyaki bahawa bayi mereka mungkin tidak sihat harus berjumpa doktor.

Faktor Risiko Penyakit Kolik

Faktor risiko penyakit Kolik selalunya tidak difahami dengan baik. Penyelidikan masih tidak menunjukkan perbezaan risiko apabila faktor-faktor berikut dipertimbangkan:

 • Jantina kanak-kanak.
 • Kehamilan jangka pendek dan jangka panjang.
 • Bayi yang diberi susu formula dan bayi yang minum susu badan.

Bayi yang dilahirkan oleh ibu yang merokok semasa kehamilan atau selepas bersalin mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat penyakit Kolik.

Komplikasi Penyakit Kolik

Penyakit Kolik tidak menyebabkan masalah kesihatan jangka pendek atau jangka panjang untuk kanak-kanak.

Namun begitu, ia menjadi satu tekanan untuk ibu bapa. Penyelidikan telah menunjukkan perkaitan antara penyakit Kolik dan masalah berikut dengan kesejahteraan ibu bapa:

 • Meningkatkan risiko kemurungan selepas bersalin pada ibu.
 • Pemberhentian awal penyusuan susu ibu.
 • Rasa bersalah, keletihan, tidak berdaya atau marah.

Rawatan Penyakit Kolik

Matlamat utama rawatan ini adalah untuk melegakan anak sebanyak mungkin dengan rawatan yang pelbagai dan memastikan ibu bapa mempunyai sokongan yang mereka perlukan untuk mengatasinya.

 • Strategi mengurangkan gejala

Anda mungkin rasa keperluan mempunyai rancangan dan senarai strategik untuk mengurangkan gejala yang anda boleh cuba. Selain itu, anda mungkin perlu melakukan beberapa percubaan dahulu. Ada strategi yang boleh berjaya berbanding strategi yang lain, dan ada yang boleh dilakukan sekali sahaja tetapi bukan kali kedua. Strategi mengurangkan gejala termasuklah:

 • Menggunakan puting (pacifier) pada bayi.
 • Membawa anak anda menaiki kereta atau berjalan-jalan dengan kereta sorong bayi.
 • Berjalan bersama atau mengendong bayi anda.
 • Membalut tubuh bayi anda dengan selimut.
 • Memberikan bayi anda mandian yang suam.
 • Menggosok perut bayi anda atau meletakkan bayi anda pada perut anda untuk menggosok belakangnya.
 • Memainkan audio degupan jantung atau bunyi yang menenangkan.
 • Menyediakan bunyi dengan frekuensi berbeza dengan menggunakan mesin seperti pembersih vakum atau pengering pakaian di dalam bilik yang berdekatan.
 • Mematikan lampu dan mengehadkan rangsangan visual yang lain.
 • Amalan pemakanan

Perubahan dalam amalan pemakanan juga boleh memberikan sedikit kelegaan. Beri makan bayi anda dalam kedudukan tegak dan sendawa dengan kerap semasa dan selepas makan. Menggunakan botol yang melengkung akan membantu mereka makan secara betul dan botol beg yang boleh dilipat boleh mengurangkan kemasukan udara.

 • Perubahan percubaan dalam diet

Sekiranya amalan mengurangkan gejala atau memberi makan tidak mengurangkan tangisan atau keresahan bayi, doktor anda boleh mencadangkan ujian jangka pendek pada perubahan diet. Sekiranya bayi anda mempunyai alahan makanan, ada kemungkinan tanda-tanda dan gejala lain, seperti ruam, batuk, muntah atau cirit-birit. Perubahan diet mungkin termasuk:

 • Perubahan formula. Sekiranya anda memberi makan formula kepada bayi anda, doktor anda mungkin mencadangkan percubaan satu minggu mengenai formula hydrolyzate yang banyak (Similac Alimentum, Nutramigen, Pregestimil, yang lain) yang mempunyai protein yang dibahagikan kepada saiz yang lebih kecil.
 • Diet ibu. Jika bayi anda menyusu badan, anda boleh mencuba diet tanpa alahan biasa seperti tenusu, telur, kacang dan gandum. Anda juga boleh cuba menghapuskan makanan yang berpotensi membuat anda kerengsaan seperti kubis, bawang atau minuman berkafein.

Sumber

https://www.whattoexpect.com/first-year/health-and-safety/what-is-colic/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074

https://www.webmd.com/parenting/baby/what-is-colic#1

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Colic.aspx

error: Content is protected !!