Now Reading
Hacks terbaik daripada pakar ibu bapa ini akan menghalang anak-anak anda mengamuk di dalam kereta sepanjang perjalanan

Hacks terbaik daripada pakar ibu bapa ini akan menghalang anak-anak anda mengamuk di dalam kereta sepanjang perjalanan

SEBELUM ANDA BERTOLAK


Sediakan jajan atau hiburan untuk perjalanan: Anda boleh mendapatkan makanan ringan dan hiburan untuk anak-anak agar dapat mengisi masa mereka di dalam kereta.

Pada hari-hari sebelum anda bertolak, terangkan kepada anak anda bahawa mereka akan berada di dalam kereta untuk masa yang lama untuk pergi ke suatu tempat sebagai percutian untuk seisi keluarga.

Ini akan membantu mereka membayangkan bagaimana keadaannya dan juga menangguhkan ‘tantrum’ mereka.

Bertolak pada waktu malam: Fikirkan tentang permulaan perjalanan malam atau sebelum subuh supaya anak anda dapat tidur selama berjam-jam dalam perjalanan.

Rancang beberapa senaman: Ini adalah pelarasan yang besar untuk kanak-kanak yang aktif ditahan di tempat duduk kereta selama berjam-jam.

Sebelum anda bertolak, cari tempat untuk berhenti sama ada di taman, stesen servis atau taman permainan di sepanjang jalan.

Tali pinggang keledar: Ramai kanak-kanak tidak suka dihalang oleh tali pinggang keledar mereka untuk tempoh yang lama.

Bersedia dengan menjelaskan pada hari-hari sebelumnya bahawa memakai tali pinggang keledar adalah undang-undang.

Sebaik sahaja mereka telah memahami peraturan, sepatutnya mereka sudah faham bahawa ianya penting untuk memakai tali pinggang keledar.

Bungkus satu tuala di tempat duduk belakang untuk setiap kanak-kanak: Ia boleh digunakan sebagai selimut, mop untuk sebarang tumpahan atau di atas riba kanak-kanak untuk membantu mainan mereka tidak terjatuh.

Anda juga boleh menyelitkan satu tuala tersebut di tingkap dan menggantungnya sebagai tirai untuk mengelakkan matahari.

Jika kanak-kanak menjadi panas dan berpeluh, anda juga boleh melembapkannya dengan air untuk memastikan mereka sejuk pada hari yang panas.

Tanggalkan kasut mereka: Meminta orang kecil untuk berdiam diri untuk sekian lama adalah permintaan yang sangat besar.

Jika anda menjangkakan mereka AKAN menghabiskan sedikit tenaga untuk menendang belakang tempat duduk anda, tanggalkan kasut mereka pada permulaan perjalanan, yang juga akan menjadikan mereka lebih selesa.

Kemudian anda tidak akan merasainya jika mereka melakukan sepakan – dan ia tidak akan cukup memuaskan untuk mereka!

DI JALAN RAYA

Galakkan mereka untuk melihat ke luar, dan alihkan perhatian mereka dengan permainan bercakap dan cerita.


Jangkakan Car Sick: Kanak-kanak mungkin akan hadap car sick jika mereka tidak dapat melihat dari tingkap atau jika mereka terlalu memfokuskan pada buku atau alat permainan.

Kita akan sedar betapa kerap mereka bertanya “Adakah kita sudah sampai?”: ambil beg makanan kegemaran mereka.

10 Aktiviti Bersama Anak Dalam Kereta (Perjalanan Jauh) | Iluminasi

Lihat perjalanan kereta sebagai peluang untuk berseronok: Ia adalah masa untuk bersama dan bersembang.

Untuk menjadikan perjalanan lebih pantas, mainkan permainan interaktif seperti melihat tanda tempat, warna dan awan berbentuk berbeza.

Screen Time in the Car Is Hurting Our Toddlers | Mom.com

Jangan hanya bergantung pada skrin: JIKA anda percaya skrin akan membantu untuk perjalanan anda, ianya merupakan idea yang baik untuk anda meletakkan had.

Jika tidak, kanak-kanak akan mendapat idea bahawa mereka harus dihiburkan pada setiap masa dengan gajet, walaupun dalam perjalanan kereta yang lebih singkat.

Tentukan terlebih dahulu dan beritahu mereka bahawa anda akan membenarkan mereka menonton filem atau episod pada titik tertentu dalam perjalanan.

Minta anak anda membantu membuat senarai main untuk perjalanan kereta dan ajak keluarga menyanyi bersama.

Hentikan kemarahan kerana mainan yang hilang: Bawa sepasang penyepit dapur di dalam kereta bersama anda, untuk membantu mendapatkan semula mainan licik yang anak-anak cenderung tercicir.

Tetapi seboleh-bolehnya jangan mengambil terlalu banyak perkara yang membosankan, seperti Lego dan Polly Pockets, kerana hanya ada banyak lagi untuk anda ambil.

error: Content is protected !!