Now Reading
Tanpa jejak: 5 kes kehilangan kanak-kanak di Malaysia

Tanpa jejak: 5 kes kehilangan kanak-kanak di Malaysia

kanak kanak hilang

Antara misteri yang paling menarik, kes orang hilang tanpa jejak cenderung menarik perhatian ramai.

Namun, cerita ini lebih tragis apabila melibatkan kanak-kanak yang tidak berdosa.

Antara 2020 dan awal 2022, 1,509 kanak-kanak di Malaysia dilaporkan hilang, dengan 1,424 akhirnya ditemui. Yang lain kekal sama ada hilang atau ditemui mati.

Dengan nasib kanak-kanak yang hilang ini masih menjadi tanda tanya yang jelek, wajarlah spekulasi berleluasa tentang apa yang mungkin berlaku kepada mereka.

Terdapat beberapa kes berprofil tinggi kehilangan kanak-kanak Malaysia sejak beberapa dekad, dengan beberapa mangsa masih tidak ditemui sehingga hari ini.

Berikut adalah beberapa misteri yang tidak dapat diselesaikan. Semoga nasib jiwa-jiwa malang ini akhirnya terbongkar.

  1. Tin Song Sheng (hilang pada tahun 1996)

Dilahirkan pada tahun 1989, Tin Song Sheng baru sahaja memulakan kehidupan sekolah rendahnya apabila dia menjadi pusat pencarian di seluruh negara.

Pada 12 Jan 1996, selepas sesi persekolahan tamat, Tin menunggu di luar SJKC Taman Rasah di Shah Alam, untuk menaiki bas pulang.

Bagaimanapun, dia kali terakhir dilihat oleh saksi berjalan pergi bersama seorang wanita pertengahan umur Cina yang tidak dikenali, dan kemudian tidak pernah dilihat lagi.

Pencarian meluas telah dilancarkan selepas itu, dengan pemandu Orang Asli menyikat hutan berhampiran dan bomoh yang diupah oleh keluarga terdesak untuk mencari budak itu.

Malangnya, tiada apa yang keluar daripadanya, dengan satu laporan menyatakan dia dilihat mengemis di jalanan di Pontian, Johor. Dia akan berusia 33 tahun pada tahun ini.

  1. Siti Zulaiha (hilang pada 1998)

Pada usia enam tahun, Siti Zulaiha muda dari Mentakab, Pahang, menghabiskan hari bermain dengan adik lelakinya di taman rumahnya.

Ibu mereka, Kamariyana Osman, memerhati mereka ketika melakukan kerja rumah, sebelum meminta diri untuk menggunakan tandas.

Bagaimanapun, sekembalinya, Siti telah hilang dari pandangan, dengan anaknya yang masih bayi menangis tentang bagaimana Siti jatuh dari pokok.

Yang peliknya, Siti tiada di sekeliling pokok itu, atau di sekeliling rumah, dalam hal ini. Polis tidak lama kemudian dipanggil tetapi selepas dua minggu mencari, gadis itu masih hilang.

Jika dia telah diculik, orang terakhir yang melihatnya masih hidup, adik lelakinya, pastinya tidak melihat apa-apa atau sesiapa pun, jadi nasib terakhirnya kekal misteri hingga ke hari ini.

  1. Sharlinie Nashar (hilang pada 2008)

Hanya beberapa bulan selepas penculikan dan pembunuhan yang terkenal terhadap Nurin Jazlin Jazimin, seorang lagi kanak-kanak dari Petaling Jaya telah hilang semangat dan tidak kelihatan sejak itu.

Pada pagi 9 Jan, kanak-kanak berusia lapan tahun itu pergi ke taman permainan hanya 200 meter dari rumahnya, ditemani oleh kakaknya.

Kemudian pada hari itu, kakaknya pulang ke rumah, melaporkan bahawa dia telah kehilangan jejak Sharlinie; keluarga itu akhirnya akan menghubungi polis selepas berjam-jam mencari sia-sia.

Terdapat kebimbangan bahawa dia telah diculik, dengan seorang penunggang motosikal telah menculik dan membebaskan seorang kanak-kanak perempuan berusia enam tahun hanya beberapa hari sebelum Sharlinie hilang.

Walaupun beribu-ribu poster hilang diedarkan, tiada apa-apa konkrit yang pernah timbul mengenai keberadaan Sharlinie.

See Also
  1. Nisha Chandramohan (hilang pada 2010)

Nisha Chandramohan baru berusia dua tahun ketika dia meninggalkan rumah neneknya di Mentakab, Pahang, untuk tidak pulang.

Ibu saudaranya yang sakit mental telah membawanya berjalan-jalan tetapi apabila bekas itu ditemui oleh jiran-jiran yang berkeliaran pada pukul 10.00 pagi, gadis kecil itu tidak ditemui.

Untuk merumitkan keadaan, gadis itu mengalami epilepsi dan memerlukan ubat setiap hari untuk mengelakkan sawannya.

Pihak polis tidak lama kemudian dipanggil, dengan pasukan MIC dihantar, tetapi akhirnya, pencarian mereka tidak menemui Nisha.

Walaupun diberi ganjaran RM10,000 untuk maklumat dan janji untuk tidak meneruskan tindakan undang-undang terhadap mana-mana kemungkinan penculik, Nisha masih hilang.

  1. Satishkumar Tamilvanan (hilang pada 2012)

Satishkumar yang berusia lima tahun teruja mengikuti bapa pemandu lorinya dan datuknya bekerja pada pagi 8 Ogos.

Pada sebelah petang, ketika datuk dan bapanya singgah di medan selera Bukit Mertajam, anak muda itu meminta wang daripada ayahnya untuk membeli gula-gula.

Selepas ini, mereka semua meneruskan perjalanan tetapi malangnya, kedua-dua bapa dan datuk menganggap seorang lagi sedang mengawasi budak itu.

Malangnya, apabila kedua-dua lelaki itu akhirnya bertemu untuk pergi, mereka mendapati bahawa Satishkumar sebenarnya tidak bersama mereka berdua.

Pencarian terburu-buru diikuti, dengan pihak berkuasa dipanggil untuk membantu, tetapi akhirnya, budak lelaki itu masih hilang hingga ke hari ini.

error: Content is protected !!