Now Reading
Fibroid Uterus (Uterine fibroid) – Punca, Simptom, Diagnosis, Faktor Risiko, Komplikasi dan Rawatan

Fibroid Uterus (Uterine fibroid) – Punca, Simptom, Diagnosis, Faktor Risiko, Komplikasi dan Rawatan

Fibroid Uterus

Fibroid uterus adalah ketumbuhan bukan kanser pada uterus yang sering berlaku semasa tahun dibolehkan melahirkan anak. Ia juga disebut sebagai ‘Leiomyoma’ atau ‘Myoma’. Selain itu, penyakit fibroid uterus ini juga tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser uterus dan hampir tidak pernah berkembang menjadi kanser.

Seterusnya, fibroid mempunyai saiz daripada sekecil anak benih yang tidak dapat dikesan oleh mata manusia, hinggalah suatu jisim bersaiz besar yang boleh mengganggu dan membesarkan uterus. Anda juga boleh mempunyai satu atau beberapa fibroid. Dalam kes-kes yang serius, mempunyai beberapa fibroid boleh mengembangkan uterus dan membolehkan ia mencapai tulang rusuk.

Kebanyakan wanita mempunyai fibroid semasa hidup. Namun, kebanyakan mereka tidak tahu bahawa mereka mempunyai fibroid uterus kerana ia selalunya tidak menimbulkan simptom. Doktor anda boleh mengesan fibroid secara kebetulan semasa pemeriksaan pelvik atau ultrabunyi pranatal.

 

Punca Fibroid Uterus

Doktor masih tidak mengetahui punca fibroid , tetapi faktor-faktor ini mungkin memainkan peranan berdasarkan kajian dan ujian klinikal yang dibuat.

 • Perubahan genetik. Banyak fibroid mengandungi perubahan gen yang berbeza daripada sel-sel otot uterus biasa.
 • Hormon. Estrogen dan progesteron adalah dua hormon yang merangsang perkembangan lapisan uterus semasa setiap kitaran haid sebagai persediaan untuk kehamilan. Hormon-hormon ini berpotensi menggalakkan pertumbuhan fibroid. Fibroid mengandungi lebih banyak reseptor estrogen dan progesteron berbanding sel-sel otot uterus biasa. Ia juga lebih cenderung mengecut selepas fasa menopaus akibat penurunan pengeluaran hormon-hormon ini.
 • Faktor pertumbuhan lain. Bahan yang membantu tubuh mengekalkan tisu, seperti faktor pertumbuhan menyerupai insulin boleh menjejaskan pertumbuhan fibroid.

Doktor mempercayai bahawa fibroid uterus berkembang dari sel akar pada tisu otot lembut uterus (miometrium). Sel tunggal juga membahagi berulang kali dan akhirnya menghasilkan jisim kukuh dan kuat yang berbeza dengan tisu berdekatan.

Selian itu, corak pertumbuhan fibroid uterus adalah berbeza kerana ia mungkin tumbuh secara perlahan atau cepat. Namun, saiznya mungkin masih sama. Sesetengah fibroid melalui percambahan dan sesetengah mungkin menyusut dengan sendiri. Banyak fibroid yang berlaku semasa kehamilan mengecut atau hilang selepas itu kerana uterus kembali kepada saiz yang normal.

 

Simptom Fibroid Uterus

Ramai wanita yang mempunyai fibroid tidak mempunyai sebarang simptom. Namun, bagi mereka yang mengalaminya, gejala tersebut boleh dipengaruhi oleh lokasi, saiz dan bilangan fibroid. Simptom fibroid uterus yang paling umum termasuklah:

 • Pendarahan haid yang banyak.
 • Tempoh haid berlangsung lebih dari seminggu.
 • Tekanan atau kesakitan pada pelvik.
 • Kencing yang kerap.
 • Kesukaran mengosongkan pundi kencing.
 • Sembelit.
 • Sakit belakang atau sakit kaki.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, fibroid uterus boleh menyebabkan rasa sakit secara tiba-tiba apabila ia kehabisan bekalan darahnya dan mula menjadi mati.

Di samping itu, fibroid secara umumnya diklasifikasikan berdasarkan lokasi mereka. Fibroid dalam badan berkembang di dalam dinding otot uterus. Bagi fibroid jenis submukosal pula, ia membonjol ke dalam rongga uterus dan fibroid jenis subserosal pula mengunjur ke bahagian luar uterus.

 

Diagnosis Fibroid Uterus

Fibroid uterus sering dikesan secara tidak sengaja semasa ujian rutin pelvik dibuat. Doktor anda mungkin mendapati bahawa bentuk rahim anda tidak sekata dan mencadangkan bahawa adanya kehadiran fibroid. Jika anda mempunyai simptom fibroid uterus, doktor anda boleh melaksanakan ujian seperti:

 • Ujian ultrabunyi. Sekiranya pengesahan diperlukan, doktor anda boleh melaksanakan ujian ultrabunyi. Ia menggunakan gelombang bunyi untuk mendapatkan gambaran uterus anda bagi mengesahkan diagnosis. Di samping itu, ujian ini juga boleh memetakan dan mengukur fibroid. Seorang doktor atau juruteknik akan menggerakkan peranti ultrabunyi (transduser) ke atas perut anda (transabdominal) atau meletakkannya di dalam faraj anda (transvaginal) untuk mendapatkan imej rahim anda.
 • Ujian makmal. Sekiranya anda mengalami pendarahan haid yang tidak normal, doktor anda boleh melaksanakan ujian lain untuk menyiasat punca yang berpotensi. Ini termasuklah mendapatkan bilangan darah lengkap (CBC) untuk menentukan sama ada anda mengalami anemia kerana kehilangan darah yang kronik. Ujian darah lain juga boleh dilakukan untuk mengatasi gangguan pendarahan atau masalah tiroid.

 

Faktor Risiko Fibroid Uterus

Terdapat beberapa faktor risiko yang diketahui boleh menyebabkan fibroid uterus, selain menjadi wanita dalam umur yang reproduktif. Faktor lain yang boleh memberi kesan kepada perkembangan fibroid termasuklah:

 • Keturunan. Jika ibu atau kakak anda mempunyai fibroid, anda lebih berisiko untuk mendapatnya juga.
 • Bangsa. Wanita berkulit gelap lebih cenderung mempunyai fibroid berbanding wanita dari bangsa lain. Di samping itu, wanita berkulit gelap juga mempunyai fibroid pada usia muda yang mungkin lebih banyak atau lebih besar.
 • Faktor persekitaran. Bermulanya haid pada peringkat awal; penggunaan kawalan kelahiran, obesiti, kekurangan vitamin D, mempunyai diet yang tinggi dalam daging merah dan rendah dalam sayur-sayuran hijau, buah dan tenusu, minum minuman keras termasuk bir sebenarnya boleh meningkatkan risiko anda mengembangkan fibroid.

 

Komplikasi Fibroid Uterus

Walaupun fibroid uterus biasanya tidak berbahaya, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan dan mendorong kepada komplikasi seperti anemia kerana kehilangan banyak darah.

 • Kehamilan dan fibroid

Fibroid biasanya tidak mengganggu seseorang untuk hamil. Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa fibroid terutamanya fibroid jenis submukosal boleh menyebabkan kemandulan atau keguguran. Penyakit ini juga boleh menimbulkan risiko komplikasi kehamilan tertentu seperti gangguan pada plasenta, sekatan pertumbuhan janin dan kelahiran pramatang.

 

Rawatan Fibroid Uterus

Tiada rawatan terbaik untuk merawat penyakit fibroid uterus walaupun adanya banyak pilihan rawatan. Sekiranya anda mengalami simptom, berbincanglah dengan doktor tentang pilihan rawatan untuk melegakan simptom yang dialami.

 

– Menunggu dengan penelitian

Ramai wanita dengan fibroid uterus tidak mengalami tanda-tanda atau simptom, atau hanya mengalami sedikit gejala menjengkelkan yang masih boleh ditangani. Jika itu berlaku kepada anda, menunggu dengan penelitian boleh menjadi pilihan terbaik.

Fibroid bukanlah sejenis kanser. Ia juga jarang mengganggu proses kehamilan dan biasanya tumbuh perlahan-lahan atau tidak tumbuh sama sekali. Ia juga cenderung untuk mengecut selepas menopaus iaitu apabila tahap hormon pembiakan menurun.

 

– Ubat-ubatan

Ubat untuk fibroid uterus digunakan untuk menyasarkan hormon yang mengatur kitaran haid anda, merawat gejala seperti pendarahan haid yang banyak dan tekanan pelvik. Ia tidak menghilangkan fibroid, tetapi mungkin dapat mengecutkannya. Ubat-ubatan ini termasuklah:

 • ‘Gonadotropin-releasing hormone (Gn-RH) agonists’. Ubat-ubat yang dipanggil agonis Gn-RH (Lupron, Synarel, yang lain) merawat fibroid dengan menghalang pengeluaran estrogen dan progesteron serta meletakkan anda dalam keadaan menopaus buat sementara. Akibatnya, proses haid terhenti, fibroid mengecut dan anemia bertambah baik. Doktor anda mungkin menetapkan satu agonis Gn-RH untuk mengecilkan saiz fibroid anda sebelum melakukan pembedahan yang dirancang.

Ramai wanita mempunyai demam panas yang ketara semasa menggunakan agonis Gn-RH. Ia biasanya digunakan tidak lebih daripada tiga hingga enam bulan kerana simptom pulih setelah ubat dihentikan. Sementara itu, penggunaan ubat ini untuk jangka panjang boleh menyebabkan kehilangan tulang.

 • Peranti pembebas progestin dalam uterus. Peranti ini dapat meringankan pendarahan berat yang disebabkan oleh fibroid. Ia hanya membantu melegakan gejala sahaja dan tidak mengecutkan fibroid atau membuatnya hilang. Peranti ini juga boleh menghalang kehamilan.

 

 • Asid tranexamic (Lysteda). Ubat bukan hormon ini diambil untuk mengurangkan darah haid yang banyak. Ia hanya diambil pada hari-hari pendarahan yang banyak sahaja.

 

 • Ubat lain. Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat lain seperti pil kontraseptif atau progestin bagi membantu mengawal pendarahan haid. Namun begitu, ubat-ubat ini tidak dapat mengurangkan saiz fibroid.

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), yang juga bukan ubat-ubatan hormon, mungkin berkesan dalam melegakan kesakitan yang berkaitan dengan fibroid. Namun, ia tidak mengurangkan pendarahan yang disebabkan oleh fibroid. Doktor juga boleh menyarankan anda untuk mengambil vitamin dan zat besi jika anda mengalami pendarahan haid dan anemia yang serius.

SUMBER

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/diagnosis-treatment/drc-20354294

https://www.healthline.com/health/uterine-fibroids

https://www.webmd.com/women/uterine-fibroids/default.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327337

error: Content is protected !!