Angin pasang
Angin pasang mencekik pesakit sehingga memerlukan bantuan ambulans serta pembedahan kecemasan segera.

Adakah mengabaikan Hernia itu berbahaya?

Kebanyakan angin pasang, tidak akan menimbulkan sebarang komplikasi selain membesar dari hari ke hari jika ia tidak dirawat. Walau bagaimanapun, Hernia tersebut boleh menjadi sangat menyakitkan biasanya tanpa sebarang amaran. Dalam kes yang parah, ia boleh mencekik pesakit sehingga memerlukan bantuan ambulans serta pembedahan kecemasan segera.

Apakah angin pasang terbelit?

Apabila jendela dinding abdomen anda tertutup dengan rapat sewaktu segumpal usus menonjol keluar darinya, itulah yang dikatakan sebagai Hernia Terbelit. Keadaan ini memotong bekalan darah ke usus, dan boleh bertukar menjadi sesuatu yang tidak menyenangkan dengan cepat. Ia biasanya sangat menyakitkan dan dikategorikan sebagai kes kecemasan yang memerlukan pembedahan. Kadangkala, ia juga perlu dirawat segera walaupun sewaktu dalam perjalanan menaiki ambulans ke bilik kecemasan di hospital terdekat.

Sekiranya anda mengalami kesakitan akibat angin pasang, terus dapatkan bantuan pakar kesihatan untuk merawatnya walaupun ia masih bersaiz kecil.  

Adakah sebarang kelebihan jika individu dirawat di pusat pakar Hernia?

Pembedahan angin pasang sama sahaja dengan pembedahan bagi penyakit lain yang berkaitan. Maksudnya, setiap pembedahan yang dilakukan oleh seorang pakar dalam bidang penyakit tersebut adalah lebih baik berbanding seseorang yang hanya mengetahui tentang penyakit tersebut secara umum. Justeru itu, ianya adalah amat penting bagi anda untuk merujuk pakar Hernia bagi menentukan sebarang pembedahan atau rawatan yang diperlukan.

Doktor saya berkata: “Jika ia tidak menyakiti anda, biarkan sahaja angin pasang tersebut dan lihat apa yang berlaku seterusnya”. Adakah nasihat ini benar?

Tidak. Nasihat itu merupakan nasihat yang buruk. Hernia cenderung menjadi lebih buruk setiap hari, jika ia dibiarkan tanpa rawatan. Anda juga berisiko mengalami komplikasi yang lebih besar di kemudian hari.

Satu-satunya nasihat yang patut diberikan sebaik sahaja anda didiagnosis dengan  angin pasang adalah untuk merawatnya secepat mungkin. Banyak kes-kes serius yang berlaku berpunca kerana pengabaian Hernia berikutan mengikut nasihat tidak tepat oleh doktor atau individu lain tentangnya.

Selain daripada risiko terjadinya angin pasang Terbelit, Hernia yang dibiarkan lama-kelamanaan boleh menjadi semakin besar tanpa henti.

Saya sedang hamil, jadi perlukah saya merawat angin pasang sebelum bayi dilahirkan?

Ini mungkin tidak diperlukan. Tetapi, anda perlu mengambil tahu mengenai kes kehamilan dengan Hernia secara lebih mendalam.

Saya tidak mempunyai benjolan dan doktor tidak tahu sama ada benjolan ini adalah angin pasang atau bukan. Bagaimana saya boleh memastikannya?

Benjolan adalah salah satu simptom umum Hernia. Namun begitu, tidak semua kes angin pasang menyebabkan benjolan dan tidak semua benjolan pada pangkal paha adalah Hernia.

Bagi mendiagnosis kes anda ini dengan lebih terperinci, rujuk pada pakar angin pasang dengan segera.

Hernia saya pernah dirawat di kawasan lain. Berapa lamakah yang diperlukan sebelum saya boleh melakukan kegiatan harian semula?

Semua orang merawat angin pasang secara berbeza dengan tahap kepakaran yang berbeza. Hasilnya juga boleh bervariasi. Walaupun pesakit dapat melakukan apa saja yang mereka suka mengikut keadaan masing-masing, ada yang mungkin mengambil berminggu atau berbulan untuk kembali normal. Ini juga jarang dapat ditentukan dengan tetap, kecuali dengan pendapat pakar.

Adakah simptom saya ini adalah simptom angin pasang?

Pastikan anda tidak cuba mendiagnosis diri sendiri kecuali anda adalah seorang doktor. Ini amat penting kerana mungkin terdapat beberapa gejala berkaitan (beberapa, tidak ada atau sebarang campuran) yang anda mungkin dapati dan kesan. Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak seperti yang anda sangka (mungkin bukan Hernia) dan anda boleh membayakan keadaan anda sendiri sekiranya anda tidak dirawat. 

Jika anda mempunyai simptom yang menunjukkan sesuatu itu tidak betul, temui doktor yang boleh mendiagnosisnya dengan betul.

Saya mendengar bahawa pembedahan ‘Keyhole’ adalah teknik yang terbaik. Adakah ini betul?

Pembedahan lubang kunci (laparoskopi) memperlihatkan satu kemajuan yang hebat dalam banyak bidang pembedahan, seperti ovari, kerongkong, lutut, dll.

Seperti keadaan angin pasang, hasil yang baik, atau lebih baik dapat dicapai tanpa risiko pembedahan lubang kunci (kecuali dalam beberapa kes tertentu).

Tambahan pula, pendekatan pilihan sendiri mungkin tidak memerlukan anestesia umum. Namun, pembedahan ‘keyhole’ hanya boleh dilakukan dengan suntikan anestesia am atau suntikan tulang belakang, yang membawa risiko tambahan.

Jadi, idea dan kepercayaan yang berbeza oleh pakar bedah adalah bagus agar perubahan dan penambahbaikan yang membawa kepada kemajuan boleh dilaksanakan. Walaupun ada beberapa penyokong utama pembaikan Hernia melalui prosedur ‘keyhole’, lebih banyak rawatan angin pasang tanpa ketegangan ini kita boleh menggunakan apa-apa teknik yang diketahui dalam ilmu pembedahan. Oleh itu, pengalaman seorang doktor adalah satu aspek yang sangat penting.

Bolehkah Hernia menjejaskan ereksi?

angin pasang yang tidak selesa atau menyakitkan telah diketahui boleh menyebabkan masalah sebegini, kerana fungsi ereksi sangat mudah diganggu. Jika seseorang mendapat kesakitan semasa ereksi, mekanisme pertahanan diri akan hadir dan menghalang kesakitan itu dengan mengurangkan ereksi. Ianya hanyalah semudah itu.

Ini sepatutnya kembali normal semula sebaik saja punca asas, iaitu Hernia ditangani. Walau bagaimanapun, jika keadaan dibiarkan berterusan buat masa yang lama, mendapatkan fungsi ereksi normal mungkin tidak begitu mudah.

Adakah umur tertentu sahaja yang dibenarkan untuk menjalani pembedahan angin pasang?  

Sehingga kini, kebanyakan pembedahan Hernia  dilihat agak berbahaya bagi golongan orang tua, mahupun untuk pesakit yang mempunyai komplikasi lain.

Namun, jangan bimbang kerana pembedahan angin pasang dengan teknologi terkini adalah sangat sesuai bagi pesakit sedemikian dan anda boleh menyingkirkan masalah angin pasang dengan mudah.

Apakah Hernia Spigelian?

Semua nama angin pasang yang berbeza-beza sememangnya berkaitan dengan lokasi mereka di dalam badan kita.

Jenis Hernia Spigelian adalah kurang biasa berbanding yang lain, tetapi masih bertapak di dinding perut, iaitu sedikit ke arah bahagian perut atas. Sama seperti yang lain, pembukaan tingkap di dinding perlu ditutup melalui prosedur pembedahan.

Pembedahan adalah pilihan yang selamat, dengan kadar pemulihan lebih cepat dan hasil jangka panjang yang lebih baik.

Sebaik sahaja diagnosis telah disahkan, seseorang harus menjalani pembedahan dengan segera. Jika boleh, ia haruslah dilakukan oleh pakar angin pasang yang menggunakan teknik moden secara tetap.

Anak saya mempunyai Hernia. Apa yang perlu dilakukan dan siapa yang perlu saya jumpa?

Angin pasangpediatrik tidak boleh diabaikan. Banyak perkara berlaku lebih cepat dalam kalangan kanak-kanak. Kelewatan dalam merawat Hernia jenis ini yang mungkin memerlukan rawatan (tidak kesemuanya) boleh menyebabkan kemudaratan dan merosakkan perkembangan kanak-kanak.

Angin pasang saya tidak menyakitkan. Perlukah saya mendapatkan rawatan Hernia?

Ya! Terdapat banyak sebab mengapa angin pasang (dalam kehidupan dewasa) tidak dapat merawat diri mereka sendiri. Malah, ia biasanya hanya menjadi lebih serius. Dalam tempoh anda membiarkan Hernia anda, ia akan menjadi lebih besar. Apabila anda semakin berumur, tisu anda juga akan kurang beroperasi. Jika anda ingin menunda rawatan, fikirkan ia semula kerana gejala buruk boleh dialami dengan berbuat demikian. Masalah yang jelas termasuklah kesakitan, pembesaran dan paling teruk, pencekikan (kadangkala berlaku tanpa amaran).

Setelah didiagnosis, angin pasang pada dinding abdomen harus dirawat secepat mungkin dengan teknik terbaik yang ada.

Adakah saya boleh mengelakkan diri dari mendapatkan Hernia?

Tidak. Malangnya, angin pasang adalah sesuatu keadaan yang boleh menyerang sesiapa pun. Kira-kira satu daripada sepuluh individu boleh mempunyai satu jenis  Hernia dan ini dilihat sebagai satu statistik yang mengejutkan.

Saya pernah merawat angin pasang sebelum ini dan ia telah kembali (berulang). Bolehkah ia diperbaiki sekali sahaja dan tidak kembali lagi?

Secara amnya, (menggunakan teknik sebelumnya) banyak rawatan Hernia gagal (berulang) dan cenderung menjadi lebih parah apabila mereka dirawat lagi. Kadar kegagalan dikatakan boleh berganda bagi setiap percubaan rawatan berikutnya.

Berita baiknya adalah kita kini sudah mempunyai teknik yang terbukti boleh menangani masalah ini termasuklah kes angin pasang yang telah berulang.

Adakah Hernia satu masalah keturunan?

Tidak. Kita semua mewarisi kelemahan anatomi sebagai sebahagian daripada reka bentuk tubuh manusia. Inilah yang menyebabkan kita mudah terdedah kepada angin pasang.

Adakah Hernia biasanya dirawat oleh pakar angin pasang?

Kebanyakan Hernia di seluruh dunia dirawat oleh pakar bedah am sebagai salah satu prosedur yang mereka lakukan. angin pasang bukanlah subjek yang menarik untuk menjadikannya satu bidang yang khusus. Perkembangan teknik Hernia moden yang lambat adalah buktinya. Justeru itu, mungkin sudah tibanya keadaan angin pasang dijadikan sebagai satu bidang perubatan yang khusus. 

SUMBER

https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/adhd-tests-making-assessment

https://www.healthline.com/health/is-red-tide-harmful-to-humans

https://www.mayoclinic.org/departments-centers/preventive-occupational-aerospace-medicine/physician-health-center/overview/frequently-asked-questions\

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hand-washing-advice-for-people-with-skin-conditions

Summary
Soalan Lazim: Edisi angin pasang
Article Name
Soalan Lazim: Edisi angin pasang
Description
Angin pasang adalah keadaan yang boleh menjejaskan kegiatan hari anda. Jika anda tidak begitu faham, jom tambahkan info dalam soalan lazim angin pasang.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: