Pecah Dara

Selaput dara merupakan selaput nipis yang mengelilingi bukaan ke faraj. Selaput dara boleh terhasil dalam pelbagai bentuk. Selaput dara yang paling biasa pada wanita di usia muda berbentuk seperti bulan setengah. Bentuk ini membolehkan darah haid mengalir keluar dari faraj.

Terdapat banyak kekelliruan mengenai mengenai selaput dara di luar sana. Ramai berpendapat selaput dara menutup sepenuhnya bukaan faraj, tetapi biasanya tidak seperti itu.

Selalunya selaput dara ini secara semula jadi mempunyai lubang yang cukup besar untuk darah haid  mengalir keluar.

Wanita juga boleh menggunakan tampon dengan selesa tanpa mengganggu selaput tersebut. Beberapa orang dilahirkan dengan tisu hymenal yang sangat sedikit sehingga mereka seakan-akan tidak mempunyai selaput dara.

Dalam kes yang jarang berlaku, seseorang yang mempunyai selaput dara yang menutupi seseluruhan lubang faraj atau selaput dara mereka sangat kecil, mereka mungkin perlu berjumpa dengan doktor untuk prosedur kecil bagi membuang tisu tambahan tersebut.

Harus diingatkan bahawa setiap wanita itu memiliki selaput dara yang berbeza.

Jenis-jenis selaput dara

Selaput dara yang tidak sempurna

Selaput dara yang tidak sempurna kadang-kadang dapat didiagnosis semasa kelahiran. Selaput dara yang tidak sempurna adalah selaput yang nipis yang menutup sepenuhnya bukaan ke faraj.

Darah haid tidak dapat mengalir keluar dari faraj. Hal ini biasanya menyebabkan darah Kembali ke dalam vagina yang sering berkembang dan menjadikan faraj berat dan sakit pada pangkal perut atau belakang.

Sebilangan kanak-kanak perempuan yang mengalami selaput dara yang tidak sempurna mungkin akan mengalami kesakitan pergerakan usus dan kesukaran membuang air kecil.

Rawatan untuk selaput dara yang tidak sempurna adalah melalui pembedahan kecil untuk membuang tisu hymenal tambahan dan membuat bukaan vagina bersaiz normal sehingga darah haid dapat mengalir keluar dari vagina.

Selaput Dara Mikro

Selaput mikro pelindung adalah selaput nipis yang hamper menutupi faraj. Darah haid biasanya dapat mengalir keluar dari faraj tetapi bukaannya sangat kecil.

Seorang wanita muda dengan selaput dara mikro biasanya tidak dapat memasukkan tampon ke dalam farajnya dan mungkin tidak menyedari bahawa dia mempunyai bukaan yang sangat kecil.

Sekiranya dia dapat meletakkan tampon ke dalam farajnya, dia mungkin tidak dapat mengeluarkannya ketika dipenuhi dengan darah.

Rawatannya adalah pembedahan kecil untuk membuang tisu hymenal tambahan sehingga pembukaan berukuran normal agar darah haid mengalir keluar dan membolehkan penggunaan tampon.

Selaput Dara Septat

Selaput dara septat adalah apabila membrane selaput nipis mempunyai jalur tisu tambahan di tengah yang menyebabkan dua bukaan faraj kecil dan bukannya satu. Wanita muda dengan selaput dara septat mungkin menghadapi masalah untuk mendapatkan tampon atau masalah dalam mengeluarkan tampon.

Rawatan untuk selaput dara septar adalah pembedahan kecil bagi membuang jaringan tisu tambahan dan membuat bukaan vagina bersaiz normal.

Selaput dara anda boleh diregangkan pada kali pertama anda melakukan hubungan seks. Faraj yang mungkin menyebabkan kesakitan atau pendarahan. Tetapi hal ini tidak berlaku kepada semua orang. Terdapat juga cara lain agar selaput dara dapat terbuka dan terkoyak tanpa melakukan hubungan seks iaitu dengan melakukan aktiviti seperti:

  • Menunggang basikal
  • Memasukkan sesuatu ke dalam faraj

Setelah selaput dara terbuka, ia tidak dapat tumbuh semula.

Adakah dengan mempunyai selaput dara membuktikan anda masih dara?

Sebilangan orang percaya bahawa seseorang wanita itu bukan dara jika selaput dara mereka terbuka. Tetapi mempunyai selaput dara dan menjadi anak dara bukanlah perkara yang sama.

Sesetengah orang dilahirkan dengan selaput dara yang terbuka secara semula jadi. Dan banyak aktiviti lain selain seks dapat meregangkan selaput dara anda.

Oleh itu, seseorang itu tidak dapat mengetahui sama ada seseorang telah melakukan hubungan seks dengan cara atau rasa selaputnya.

Sumber:

https://www.teenvogue.com/story/facts-about-hymen-and-virginity

https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/sex/virginity