Now Reading
Adab Dengan Guru Yang Perlu Anda Tahu

Adab Dengan Guru Yang Perlu Anda Tahu

adab dengan guru

Adakah anda tahu betapa pentingnya adab dengan guru? Sebagai seorang pelajar, adab dengan guru sangat penting.

Hal ini kerana guru mempunyai peranan penting dalam kehidupan seseorang pelajar. Seorang guru memberi ilmu kepada pelajar dengan harapan bahawa ilmu itu akan sentiasa diamalkan oleh pelajar.

Oleh itu, seorang pelajar mesti dapat bersikap baik ketika bertemu dengan guru dan mengamalkan adab dengan guru supaya sentiasa diberkati di dunia malah di akhirat. Jadi, ayuh kita lihat beberapa adab dengan guru sebagai seorang pelajar.

Mengapa Kita Perlu Menghormati Guru?

 • Mereka lebih tua dari kita

Pertama, guru kita lebih tua daripada kita. Mereka seperti ibu bapa kita. Kita mesti menghormati mereka seperti yang kita lakukan untuk ibu bapa kita.

 • Mereka mendidik kita

Kedua, guru mendidik kita, memberi pengetahuan kepada kita seperti yang tidak dilakukan oleh orang lain. Mereka mengajar anda cara membaca dan menulis.

 • Mereka membimbing anda

Ketiga, guru juga adalah mentor, yang selalu membimbing apa yang betul dan salah. Mereka adalah panduan terbaik untuk kehidupan kita.

 • Mereka menyayangi dan menjaga anda

Keempat, guru mengasihi dan menjaga kita seperti ibu bapa kita. Di sana cinta itu tidak bersyarat dan tidak boleh dibalas.

 • Mereka selalu bersangka baik untuk anda

Akhir sekali, Setelah ibu bapa anda, Guru anda adalah orang yang selalu bersangka baik untuk anda, mereka selalu mahukan murid mereka bahagia dan berjaya.

Sebab untuk anda menghormati guru anda tidak berkesudahan. Oleh itu, tolong hargai dan hormati mereka.

Adab dengan Guru

 • Memberi salam pada guru

Memberi salam itu sunnah. Jadi, setiap kali anda bertemu atau bertembung dengan guru, anda haruslah memberikan salam kerana ia merupakan salah satu adab dengan guru.

Namun, seperti yang kita lihat sekarang, sangat jarang untuk melihat pelajar memberikan salam malah guru yang terlebih dahulu memberi salam pada pelajar mereka.

 • Belajar dengan bersungguh-sungguh

Anda berada di sekolah untuk belajar, jadi pastikan anda memberi perhatian sepenuhnya kepada guru dan tidak membuat sebarang kerja lain di belakang guru anda.

Elakkan daripada bercakap dengan rakan rakan anda di dalam kelas kerana ia akan menganggu guru anda dan pelajar lain yang fokus.

 • Menghormati semua guru

Sebilangan guru mungkin kelihatan tegas, tetapi anda harus ingat bahawa mereka mempunyai tanggungjawab yang besar di bahu mereka.

Mereka mendedikasikan hidup mereka untuk membantu pelajar mereka. Oleh itu, anda sebagai pelajar haruslah menghormati mereka dan mengelakkan daripada bertindak tidak sopan.

 • Tolong menolong

Anda haruslah menolong guru anda jika mereka memerlukan pertolongan. Tidak kira lah sama ada guru atau rakan anda yang lain. Sekiranya anda melihat bahawa seseorang menghadapi masalah, jangan ragu ragu untuk menolong mereka.

 • Tidak lewat ke kelas

Sebagai seorang pelajar, anda haruslah mengelakkan daripada datang lambat ke kelas. Hal ini kerana, jika anda lambat ke kelas, anda akan menganggu proses pembelajaran.

Malah, guru anda juga akan rasa tidak dihormati kerana anda sesuka hati masuk ke kelas tanpa memikirkan perasaannya sebagai seorang guru.

 • Mendengar nasihat guru

Sebagai pelajar, kita haruslah mendengar nasihat dan teguran guru yang telah mencurahkan segala ilmunya.

Kita haruslah mengambil berat tentang segalah nasihat dan teguran mereka kerana mereka ingin membantu kita.

 • Bercakap sopan dengan guru anda

Anda sebagai pelajar haruslah bercakap dengan sopan dengan guru anda. Anda haruslah ingat bahawa guru anda adalah seorang yang lebih tua dari anda.

Malah, guru anda juga merupakan orang yang akan memberikan ilmu kepada anda. Oleh itu, anda sebagai pelajar haruslah sentiasa bercakap sopan dengan mereka.

 • Sentiasa senyum kepada guru

Senyum adalah sunnah dan sedekah dalam Islam. Anda haruslah sentiasa memberikan senyuman kepada guru anda kerana ia merupakan salah satu adab dengan guru.

Tidak kira sama ada anda mengenali seseorang atau tidak, sama ada anda berkawan atau tidak, anda haruslah beri mereka senyuman.

 • Menghadiri setiap kelas

Pelajar yang rajin menghadiri setiap kelas, tidak ponteng dan fokus akan lebih cenderung lulus. Oleh itu, menghadiri setiap kelas merupakan adab dengan guru.

Namun, sekiranya anda mengalami kecemasan anda perlu hubungi guru anda lebih awal untuk memberitahu dia bahawa anda akan tidak hadir.

 • Menghormati pelajar lain di dalam kelas

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan perkara yang bagus untuk sering bertanya di dalam kelas. Namun, anda perlu berpada pada ketika bertanya.

Jika anda asyik bertanya, anda bukan sahaja menganggu guru ketika mereka mengajar malah anda juga akan menganggu pelajar lain di dalam kelas.

Guru bukan sahaja orang memberi kita pengetahuan, tetapi juga sebagai pengganti ibu bapa kita di tempat belajar. Oleh itu, kita mesti menghormati guru seperti kita menghormati orang yang lebih tua dari kita.

SUMBER:

https://www.islamreligionguardian.com/the-manners-of-studying-towards-teachers-in-islam/

https://www.soundvision.com/book/manners-and-traits-of-a-good-muslim-student

https://www.seminolestate.edu/student-conduct/student-behavior-guidelines

error: Content is protected !!