Now Reading
6 Tempat Menarik Di Johor Yang Wajib Dilawati!

6 Tempat Menarik Di Johor Yang Wajib Dilawati!

Tempat Menarik Di Johor

6 tempat menarik di Johor yang patut anda lawati ketika melawat ke negeri tersebut. Sebelum itu marilah baca pengenalan tentang Negeri Johor. Johor adalah sebuah negeri dalam Malaysia yang terletak di selatan Semenanjung Tanah Melayu. Negeri ini mempunyai sempadan darat dengan negeri Pahang di utara serta Melaka dan Negeri Sembilan di barat laut.

Johor telah berkongsi sempadan maritim dengan Singapura dan Indonesia. Manakala, Kota Iskandar yang merupakan ibu negeri bagi negeri terbabit adalah merupkan pusat pemerintahan negeri yang utama di mana, Muar pula berfungsi sebagai kota kerajaan negeri.

Berikut adalah 6 tempat menarik di Johor yang wajib dilawati.

1. Kota Iskandar

Tempat ajaib yang mengingatkan anda tentang istana Aladdin, Kota Iskandar adalah dewan parlimen negeri yang indah yang diilhamkan oleh reka bentuk Inggeris dan Melayu.

Terletak di sebelah Pelabuhan Puteri, tempat ini bahkan mempunyai tour guide sendiri yang membawa anda melintasi taman bertema yang berbeza. Namun, jika anda tidak gemar menjelajahi kisah-kisah sejarah di belakang bangunan, bimbang anda akan cepat rasa bosan.

Alamat: Kota Iskandar 79100 Nusajaya, Johor, Malaysia.

2. Tasik Biru Kangkar Pulai

Kunjung ke Johor tidak pernah lengkap tanpa lawatan ke Tasik Biru di Kangkar Pulai. Terkenal dalam kalangan pelancong dan penduduk tempatan, berjalan kaki memakan masa 10 minit untuk sampai ke tempat pemandangan pertama.

Setelah melangkah ke tempat pemandangan, anda akan terpukau dengan perairan biru pekat. Sekiranya masa mengizinkan, tunggulah sehingga matahari terbenam kerana anda dapat menangkap gambar langit berwarna jingga kemerahan yang indah sekali gus dapat membuat posting Instagram yang mengagumkan.

Alamat: Kangkar Pulai, Johor, Malaysia.

3. Bandar Hutan

Empat pulau buatan manusia yang berkeluasan 30km, Bandar Hutan adalah bandar pintar dan futuristik yang perlu anda terokai!

Dari berjalan-jalan di tepi pantai berpasir putih hingga menikmati makanan lazat, anda juga dapat melihat Singapura tepat di seberang Selat Tebrau. Oleh itu, Bandar Hutan merupakan antara tempat yang Instagrammable!

Alamat: Forest City 1, Pulau Satu, Gelang Patah, 81550 Johor Bahru, Johor, 81550 Johor Bahru, Malaysia.

4. Kuil Kaca

Kuil Hindu kaca pertama di dunia dan satu-satunya di Malaysia, ini adalah tempat yang indah dan akan membuat anda kagum.

Selangkah sahaja masuk ke kuil anda akan terus kagum dengan kepingan kaca berwarna yang memantulkan cahaya dari semua sudut.

Berlainan dengan kuil Hindu yang lain, tempat suci ini juga mempunyai patung Buddha Gauthama, Yesus Kristus dan Orang Suci!

Alamat: Jalan Tun Abdul Razak 1/1, Wadi Hana, 80300 Johor Bahru, Johor, Malaysia.

5. Ladang Nektar

Seterusnya dalam senarai tempat menarik di Johor adalah Ladang Nektar. Sekiranya anda mencari tempat yang menyeronokkan dan indah, inilah tempat sesuai untuk anda.

Selain menjadi lokasi Instagrammable, ladang ini mempunyai barisan tanaman nenas yang sangat luas dari apa yang anda dapat lihat.

See Also
The Conjuring

Buat pose sederhana antara dua ladang nenas dan anda pasti akan berterima kasih kepada kami kemudian. Selain itu, jangan lupa untuk mendapatkan buah nanas segar, jem dan jus!

Alamat: PTD 10822, Batu 24, 81500 Pekan Nanas, Johor, Malaysia.

6. Pantai Desaru

Inilah sebabnya orang Singapura mengembara dari Tambak ke Tanah Bebas. Baiklah, kami bergurau, tetapi mereka datang ke sini untuk menikmati keindahan matahari terbit, terbenam, dan jet ski.

Sekiranya anda menginap di Resort Tunamaya, anda akan mendapat pengalaman kehidupan pantai yang kurang padat dan tenang. Memang syok habis!

Alamat: Pantai Desaru, 81600 Bandar Penawar, Johor, Malaysia.

Akhir kata, mari la kita sebagai rakyat Malaysia melancong dalam negara ke tempat-tempat menarik seperti di negeri Johor ini. Nescaya, anda akan lebih menghargai percutian dalam negara sendiri berbanding di luar negara.

Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri.

SUMBER

https://johorfoodie.com/9-beautiful-spots-in-johor/

https://theculturetrip.com/asia/malaysia/articles/10-must-visit-attractions-in-johor-bahru-malaysia/

error: Content is protected !!