Now Reading
TeamLab Jepun memasang cahaya mempesonakan yang memberikan anda Fairytale Vibes, kini dibuka sehingga 30 Nov di KL

TeamLab Jepun memasang cahaya mempesonakan yang memberikan anda Fairytale Vibes, kini dibuka sehingga 30 Nov di KL

Teamlab

TeamLab, sebuah kolektif seni antarabangsa dari Jepun, sedang mengadakan pemasangan seni yang memukau di LaLaport Bukit Bintang City Centre (BBCC) di KL.

Jika anda pernah bermimpi untuk melintasi hutan ajaib yang menyelubungi anda dengan cahaya dan warna yang mempesonakan – fikirkan Pandora dalam dunia Avatar – anda bertuah kerana inilah peluang untuk anda.

Kemasukan percuma & ovoid yang berubah warna

Pada awal bulan Julai, TeamLab dari Jepun mendedahkan di laman web mereka bahawa mereka bersedia untuk mengadakan pameran luar di LaLaport BBCC. Pameran itu akan ditempatkan di Central Rooftop Garden di Tingkat 4, dan akan dibuka kepada orang ramai dari 4 Ogos hingga 30 November.

Dinamakan sebagai Resonating Microcosms – Liquified Light Colour, Sunrise And Sunset, kini dibuka kepada pengunjung yang berminat, pameran luar itu mempamerkan landskap yang dipenuhi dengan sekumpulan arca berbentuk telur atau bujur telur yang memantulkan.

Selain mengambil gambar, tetamu boleh berinteraksi dengan objek ajaib ini yang mengeluarkan warna dan bunyi. Sentuh salah satu ovoid dan lihat ia dan ovoid di sekelilingnya bertindak balas serentak.

Anda pasti ingin meluangkan masa anda meneroka taman, kerana ovoid ini mampu menghasilkan 57 warna lampu cair yang berbeza. Arca interaktif juga berubah di bawah pengaruh angin dan hujan, serta kehadiran orang berdekatan di ruang angkasa, menjadikan persekitaran dan pengunjung sebahagian daripada pengaruh untuk arca itu memberi reaksi.

Pameran dibuka dari 10 pagi hingga 10 malam, setiap hari. Tetapi terdapat dua sesi penyertaan yang anda ingin ambil perhatian – lawati taman antara 10 pagi hingga 5 petang, atau 7.30 malam hingga 10 malam.

Anda disyorkan untuk singgah apabila malam tiba, supaya anda dapat melihat betapa mempesonakan ovoid bersinar dalam gelap. Memandangkan ini masa yang popular untuk melawat taman di kalangan pelawat, anda perlu mengumpul kad slot masa dari Kaunter Penebusan di tingkat yang sama untuk melawat dari 7.30 malam hingga penutupan.

Satu lagi pemasangan interaktif yang patut anda lihat semasa anda berada di taman ialah Resonating Trees, yang terdiri daripada pokok yang ‘berkedip’ dengan lampu berwarna sebagai reaksi terhadap kehadiran orang ramai.

Sebagai kolektif seni terbilang yang telah mengadakan pameran terkenal di negara seperti Singapura, New York dan Paris, karya seni teamLab meneroka pertemuan seni, sains, teknologi dan alam semula jadi. Lebih 28 juta individu telah melawat pameran mereka di seluruh dunia – dan kini termasuk rakyat Malaysia.

Kemasukan: Percuma
Alamat: Tingkat 4, Pusat Bandar LaLaport Bukit Bintang, No 2, Jalan Hang Tuah, 55100 Kuala Lumpur
Waktu buka: 10AM-10PM, Setiap Hari

error: Content is protected !!