Now Reading
Apa yang ditawarkan oleh platform airasia Super App untuk perjalanan & gaya hidup

Apa yang ditawarkan oleh platform airasia Super App untuk perjalanan & gaya hidup

Capital A secara rasminya melancarkan IKHLAS pada 20 Oktober, dibangunkan untuk menjadi platform perjalanan dan gaya hidup mesra Muslim airasia Super App.

Platform ini bertujuan untuk menawarkan umat Islam cara yang berpatutan dan mudah untuk melaksanakan kewajipan agama mereka dan menikmati gaya hidup patuh syariah.

Didatangkan dengan aplikasi, IKHLAS’ menyediakan akses kepada amalan berasaskan kepercayaan termasuk Umrah, Zakat, Sedekah, Aqiqah, Fidyah dan Qurban. Selain itu, IKHLAS juga menawarkan pakej pelancongan dengan destinasi di seluruh rangkaian AirAsia.

Walaupun pelancarannya baru-baru ini, IKHLAS pada asalnya bermula pada April 2020 di tengah-tengah wabak itu.

“Di AirAsia, kita semua tentang menghubungkan orang ramai ke destinasi pada nilai terbaik, dan saya sentiasa membayangkan [mereplikasi] kisah kejayaan AirAsia ke dalam ekosistem perjalanan patuh syariah,” kata Datuk Kamarudin Meranan, pengerusi eksekutif Capital A.

“Dengan IKHLAS, kami menggabungkan kedua-dua perjalanan dan kewajipan agama ke dalam satu platform yang mudah dan boleh diakses untuk pengembara Islam, membolehkan mereka mengembara dengan yakin.”

Mengembara dengan yakin
Pakej Pelancongan IKHLAS telah direka untuk memasukkan jadual perjalanan mesra Muslim dengan pilihan makanan halal dan akses kepada kemudahan solat. Destinasi termasuk Seoul, Busan, Bali, Phuket, Bangkok dan Krabi.

Destinasi ini dipilih berdasarkan arah aliran pasaran dan data dalaman daripada AirAsia.

Selain itu, IKHLAS juga mempunyai pelbagai pakej Umrah dengan harga bermula RM5,990. Pakej yang tersedia ialah Umrah Lite, Umrah Jejak Rasul dan Umrah Hawa, yang kesemuanya akan terbang dengan penerbangan AirAsia X dari Kuala Lumpur ke Jeddah.

“Kami telah melihat peningkatan yang kukuh dan pertumbuhan dalam sektor Umrah sejak pelonggaran sekatan perjalanan pada April, bersama-sama dengan peralihan ketara dalam pengalaman jemaah umrah,” kata Aireen Omar, presiden Capital A (ventures), dalam kenyataan akhbar daripada Jun 2022.

Ikhlas Kamarudin, Ketua Pegawai Eksekutif IKHLAS, memberitahu Vulcan Post bahawa idea untuk IKHLAS terutamanya datang daripada pemahaman bahawa umrah dan perkhidmatan Islam sentiasa agak tradisional.

Beliau juga berkongsi bahawa ekosistem Capital A, sumber teknologi dan latar belakang hospitaliti membolehkan mereka menyediakan rangkaian perkhidmatan baharu ini.

Walau bagaimanapun, Capital A kini bekerjasama dengan pelbagai pihak seperti agensi pelancongan, kementerian pelancongan, organisasi pemasaran destinasi dan institusi lain untuk mempromosikan pelancongan Muslim.

Cara baru untuk membeli-belah
Platform membeli-belah dalam talian, Kedai IKHLAS menawarkan lebih 1,000 produk daripada pakaian Muslimah kepada makanan halal, barangan solat, buku Islamik, keperluan penjagaan diri dan banyak lagi.

Bertujuan untuk menjadi pusat sehenti untuk produk Muslim, platform ini juga menawarkan syiling dinar emas dan dirham perak.

Menurut laman web itu, 2.5% daripada hasil daripada setiap transaksi di Kedai IKHLAS akan didermakan kepada petugas barisan hadapan dan golongan kurang berkemampuan di Malaysia.

Pembeli di platform akan diberi ganjaran BIG Point untuk setiap RM2 yang dibelanjakan.

Menjadikan amalan agama lebih mudah diakses berbanding sebelum ini
Seperti yang dinyatakan, pengguna boleh membayar Zakat, Sadaqah, Aqiqah, Fidyah, dan menunaikan Qurban melalui IKHLAS. Soalan lazim tentang setiap amalan ini boleh didapati di platform juga.

Apl gaya hidup pendamping IKHLAS juga mempunyai alat berguna lain seperti pencari kiblat dan al-Quran digital. Umat ​​Islam boleh mencari waktu solat pada aplikasi juga.

Terdapat aplikasi gaya hidup Muslim lain di Malaysia, walaupun tidak banyak yang kelihatan seluas IKHLAS. Contohnya, terdapat TheNoor, yang memberikan pengguna akses mudah kepada Al-Quran, solat, Zakat dan banyak lagi.

Walau bagaimanapun, terutamanya memandangkan pakej pelancongan dan kedai dalam talian IKHLAS, kepakaran Capital A dalam aplikasi super, dan rangkaian penerbangan AirAsia yang luas, IKHLAS boleh dikatakan berada dalam kedudukan utama untuk menjadi jenama pelancongan dan gaya hidup Muslim yang popular di Malaysia.

Ini adalah sesuatu yang Ikhlas Kamarudin percaya juga, berkongsi bahawa pasukan itu menyasarkan untuk menjadi platform Islam terbesar di ASEAN, yang diperkasakan oleh rangkaian syarikat induk mereka.

“Sesetengah daripada matlamat kami adalah untuk mencapai lebih satu juta pengguna aktif seawal tahun depan dan juga menghantar sekurang-kurangnya 30,000 umrah tahun depan,” katanya.

Ketahui lebih lanjut tentang IKHLAS di sini.
Baca artikel lain yang kami tulis tentang AirAsia di sini.

error: Content is protected !!