Petua Keselamatan Rumah Semasa Melancong

petua keselamatan rumah

Semasa melancong untuk bercuti, beberapa petua keselamatan rumah akan membantu anda mencegah pencerobohan rumah.

7 Tips BERJIMAT Melancong Backpacking - Rugi Tak Cuba !

Petua Keselamatan Rumah

1. Meninggalkan kunci pada jiran


Sebagai contoh, adalah penting untuk meninggalkan kunci ganti kepada jiran atau rakan yang dipercayai. Jiran boleh mendaftar masuk di rumah anda dan memberikan kehadiran manusia semasa anda tiada. Pastikan anda bertemu individu ini sebelum perjalanan anda dan berikan mereka kunci. Jangan sembunyikan kunci, kerana ini boleh membenarkan mana-mana orang rawak mendapat akses ke rumah anda.

5 People To Trust With Your Spare House Keys

2. Lampu yang dipasang mengikut masa


Apabila anda berada jauh dari rumah, menggunakan pemasa cahaya di rumah anda boleh meningkatkan keselamatan rumah anda. Mereka membenarkan anda memprogramkan lampu anda untuk dihidupkan dan dimatikan mengikut jadual, yang menjadikan rumah anda kelihatan sibuk. Anda juga boleh menetapkan pemasa untuk bilik yang berbeza, seperti lorong atau dapur.

Anda juga boleh menetapkan pemasa kepada masa rawak, yang boleh meniru rutin harian anda. Pemasa ini mudah digunakan dan boleh dibeli di mana-mana kedai pembaikan rumah tempatan. Pilihan lain ialah memasang pengesan gerakan pada lampu luar anda. Ini akan mencetuskan mereka jika seseorang berada berdekatan.

<img src="https://storecheap.news/103407-5-large_default/PIR-Sensor-Gerakan-220V-12-Cahaya-Suis-Sensor-Gerakan-Automatik-Siling-Inframerah-Pemasa-Pengesan-110V-MEMBAWA-Menghidupkan-OFF.jpg" alt="Membeli online PIR Sensor Gerakan 220V 12 Cahaya Suis Sensor Gerakan Automatik Siling Inframerah Pemasa Pengesan 110V MEMBAWA Menghidupkan OFF

3. Sistem keselamatan


Sistem keselamatan ialah cara terbaik untuk memastikan rumah anda selamat semasa anda tiada. Mereka bukan sahaja boleh menghalang pencerobohan, tetapi mereka juga boleh mengesan asap dan CO2 dan secara automatik mencetuskan penggera apabila anda tiada di rumah. Sama ada anda melancong untuk perniagaan atau keseronokan, sistem keselamatan ialah cara terbaik untuk melindungi rumah anda semasa anda tiada.

Mempunyai sistem keselamatan di rumah anda adalah barisan pertama pertahanan terhadap pecah rumah. Mereka menyediakan pemantauan jauh dan penderia pintu dan tingkap, yang memberi amaran kepada pihak berkuasa sekiranya berlaku pencerobohan. Sesetengah sistem ini juga membenarkan anda melihat rakaman video pada peranti mudah alih anda untuk memantau perkara yang berlaku di rumah. Anda boleh mendapatkan anggaran daripada Syarikat All in One Locksmith di Sydney.

7 Alarm Rumah Terbaik di Malaysia 2022 - Pilihan yang Bagus

4. Insurans


Mendapatkan insurans kesihatan semasa dalam perjalanan boleh menjadi rumit dan mahal. Walaupun perjalanan ke luar negara harus menjadi pengalaman yang menarik, ia juga merupakan masa apabila penyakit dan kemalangan yang tidak dijangka mungkin berlaku. Perbelanjaan perubatan yang tidak dijangka boleh meningkat dengan cepat, menyebabkan pengembara tidak dapat membayar bil mereka. Dalam situasi sedemikian, pelan insurans kesihatan antarabangsa adalah penting. Pelan insurans perubatan perjalanan antarabangsa jangka pendek IMG termasuk perkhidmatan terkemuka yang membantu meringankan beban kewangan sistem perubatan yang tidak dikenali.

See Also
Muar

Pelan insurans perubatan perjalanan meliputi perkhidmatan perubatan kecemasan untuk pengembara tanpa memerlukan peperiksaan perubatan. Walau bagaimanapun, perlindungan adalah terhad, kerana ia tidak meliputi keadaan sedia ada. Lazimnya, perlindungan insurans terhad kepada penjagaan kecemasan dan perlindungan mesti diperolehi dalam tempoh 60-180 hari dari permulaan keadaan.

Insurans pinjaman perumahan yang terbaik untuk anda? Ini jawapannya! -  iproperty.com.my

5. Menunjukkan rumah anda kelihatan hidup

Siram Bunga | Tajas Media


Apabila anda pergi bercuti, mudah untuk berasa cemas tentang rumah anda. Anda tidak pasti apa yang akan berlaku semasa anda tiada, dan bimbang tentangnya boleh menjadi punca tekanan yang tidak perlu. Nasib baik, terdapat cara untuk menjadikan rumah anda kelihatan didiami semasa anda tiada. Ikuti 5 petua ini untuk menjadikan rumah anda kelihatan didiami walaupun anda tiada di sana.

Satu cara untuk menjadikan rumah anda kelihatan didiami semasa anda tiada ialah dengan meminta rakan atau jiran mengawasinya. Rakan boleh menghidupkan lampu yang berbeza pada masa yang berbeza, membawa masuk mel, memberi makan haiwan peliharaan anda dan menyiram tanaman anda. Pilihan lain yang baik ialah meminta jiran memeriksa rumah anda selama beberapa hari. Jika seseorang bercadang untuk melawat anda, pastikan anda memberitahu mereka terlebih dahulu siapa yang melawat.

error: Content is protected !!