Now Reading
Langkawi kekal sebagai destinasi percutian utama Malaysia untuk semua pelancong

Langkawi kekal sebagai destinasi percutian utama Malaysia untuk semua pelancong

Langkawi

The Jewel of Kedah iaitu Langkawi berada di landasan yang betul untuk mencapai sasaran 2.5m pengembara masuk menjelang akhir tahun. Pelawat domestik kekal kuat dengan ketibaan antarabangsa membuat kemunculan semula, terutamanya dari Timur Tengah dan Singapura

PELANCONGAN ialah industri penting di Malaysia, dengan kesan penggandaan tinggi dan meluas ke atas pembangunan ekonomi, sosial dan budaya negara.

Industri ini menyumbang dengan ketara kepada ekonomi dengan mewujudkan pekerjaan dan menyokong industri berkaitan seperti makanan, penginapan dan pengangkutan.

Tidak dinafikan, pelonggaran sekatan perjalanan pada April 2022 merupakan langkah positif, menyediakan talian hayat kepada pelancongan masuk dan keluar.

Bagi eksekutif pemasaran Imraan Mokhtar Ihsan dan isterinya, menghabiskan tiga hari di Langkawi sambil meraikan ulang tahun ketiga mereka pada bulan September merupakan percutian yang menyeronokkan dan rehat yang dinanti-nantikan daripada kesibukan bekerja.

“Ini adalah kali pertama kami keluar rumah sejak pengumuman kerajaan mengenai pembukaan semula sektor pelancongan. Kami belum terfikir untuk merentasi sempadan, hanya domestik dahulu,” katanya.

Namun begitu, membandingkan dengan rakan-rakannya yang bercuti ke Hatyai, Thailand, Imraan terkejut dengan perbelanjaan percutiannya yang jauh lebih tinggi.

“Kami membelanjakan lebih RM1,000 untuk makanan di Langkawi selama tiga hari manakala rakan kami di Hatyai hanya perlu membayar kurang daripada RM500 untuk makanan yang hampir serupa,” katanya.

Pembukaan semula Langkawi kepada pengembara domestik pada September tahun lepas, diikuti oleh Langkawi International Travel Bubble (LITB) dua bulan kemudian, memberikan perniagaan talian hayat.

Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) mendedahkan Langkawi mencatatkan jumlah ketibaan pelancong yang memberangsangkan.

Pengarah Jualan dan Pemasaran Ritz-Carlton Langkawi Zulkifli Rahman berkata sejak sempadan penuh dibuka semula pada 1 Mei tahun ini, hotel itu telah menyaksikan pertumbuhan tempahan dengan purata peningkatan 10% hingga 15% bulan ke bulan (MoM) untuk kedua-dua percutian dan percutian korporat.

“Dalam negeri kekal kukuh dan pengembara antarabangsa membuat kemunculan semula, terutamanya dari Timur Tengah dan Singapura,” kata Zulkifli.

Beliau berkata terdapat kesan yang stabil dan menaik ke atas kadar resort kerana ia telah menyaksikan peningkatan dan permintaan untuk vilanya dengan kolam renang persendirian.

Presiden kumpulan Enfiniti Group of Co dan ketua pembuat impian Puan Sri Tiara Jacquelina turut berkongsi beberapa pendapatnya tentang pulau itu.

“Langkawi adalah salah satu destinasi percutian pulau paling kegemaran di rantau ini kerana tarikan eko dan budayanya.

“Hutan hujan tropika yang subur sangat menakjubkan, dan pantainya serta mitos serta legenda Langkawi menarik minat semua individu dan keluarga. Menjadi mampan adalah kunci untuk masa depan pelancongan dan pulau Langkawi mempunyai semua aset semula jadi.

“Saya percaya industri pelancongan dan pelancongan akan bangkit semula sekuat biasa,” katanya.

Beliau mendedahkan bahawa Dream Forest Langkawi, usaha terbaharu Enfiniti dalam tarikan bertema, dijadualkan dibuka pada suku pertama 2023.

“Ia adalah cara saya menunjukkan keyakinan berkaitan pemulihan industri,” katanya.

error: Content is protected !!