Now Reading
10 Petua untuk menaiki penerbangan pada 2022

10 Petua untuk menaiki penerbangan pada 2022

penerbangan

Kebanyakan kita merancang perjalanan untuk melepaskan diri daripada tekanan di rumah dan kerja. Tetapi adakah anda terfikir tentang hakikat bahawa perjalanan boleh menyebabkan tekanan, dengan sendirinya? Ini adalah 10 petua untuk menaiki penerbangan.

11 Genius Hacks to Take the Stress out of Flying

Penerbangan boleh menjadi sangat menakutkan jika anda tidak tahu cara mencari penerbangan murah, cara menavigasi lapangan terbang dengan jayanya, atau juga cara untuk bertahan dalam perjalanan jarak jauh itu.

Walaupun untuk pengembara yang berpengalaman, ini tidak semestinya sesuatu yang mudah—tidak kira semua kemungkinan gangguan perjalanan sepanjang perjalanan (kelewatan cuaca, kesesakan lalu lintas, mogok syarikat penerbangan, penerbangan yang dibatalkan, masalah kesihatan yang tidak dijangka, dll.).

View from a plane

Nasib baik, terdapat banyak cara untuk menghilangkan tekanan semasa penerbangan. Petua untuk terbang ini akan membantu anda melakukan perkara itu.

 1. Gunakan Layover yang lebih Lama untuk Menjimatkan Wang
  Jika masa perjalanan anda fleksibel, anda biasanya boleh terbang dengan wang yang sangat sedikit kerana anda boleh memilih dan memilih tarikh yang paling murah. Untuk menjimatkan lebih banyak wang, perhatikan persinggahan yang lama. Selalunya anda akan menemui tawaran penerbangan terbaik termasuk persinggahan yang panjang di bandar lain.

Biasanya, persinggahan berada di antara dua penerbangan yang lebih pendek (dan, oleh itu, biasanya lebih murah) yang kebetulan berjauhan mengikut masa

How High Do Planes Fly, and What Can Happen at Different Altitudes?
 1. Pilih Syarikat Penerbangan Bajet

Walaupun syarikat penerbangan tambang murah cenderung mendapat rap yang buruk kerana mengenakan bayaran tambahan, mereka sebenarnya masih akan menjimatkan banyak wang anda. Daripada mengecaj anda terlebih dahulu untuk perkara yang mungkin anda gunakan atau tidak, mereka beroperasi pada model kos yang berbeza dengan hanya mengecaj anda untuk perkara yang anda gunakan.

Covid-19 could be impetus for MAS and AirAsia merger | The Edge Markets

Jadi, pada asasnya, semua bayaran tambahan yang dikenakan oleh syarikat penerbangan tambang adalah banyak kos yang sama yang hanya datang sebagai sebahagian daripada harga tiket untuk banyak syarikat penerbangan arus perdana.

Dari segi psikologi, ia mungkin mengecewakan anda untuk membayar tambahan untuk bagasi. Tetapi anda membayar, apa yang disebut oleh Spirit Airlines, harga “à la smarte”. Lagipun, jika anda tidak membawa beg pakaian yang besar, mengapa anda perlu membayar jumlah yang sama seperti seseorang yang membawanya?

 1. Kongsi Bagasi
  Untuk itu, jika anda melancong bersama rakan atau pasangan, membawa satu beg pakaian boleh menjimatkan banyak wang (dan sakit belakang-anda boleh bergilir-gilir membawanya).
Can baggage allowance be shared? - Combadi - World Travel Site

Jika anda menaiki syarikat penerbangan tambang murah seperti Spirit, di mana anda membayar “à la smarte”, ini boleh menjadi alternatif yang lebih murah untuk membayar dua beg tangan kerana anda membahagikan kos satu beg berdaftar.

 1. Snek Sendiri
  Malangnya, makanan syarikat penerbangan percuma (kebanyakannya) sudah lama. Dan bukan sahaja makanan kapal terbang yang tersedia terkenal biasa-biasa saja, ia juga mahal gila. Membawa makanan anda sendiri (mungkin) akan terasa lebih enak dan menjimatkan lebih daripada beberapa dolar dalam proses itu
 2. Pek Beg Dalam Penerbangan Khas dalam Beg Bawa Anda
  Membelek beg tangan anda untuk mencari fon kepala atau stoking anda semasa anda sudah berada di dalam kapal terbang adalah sesuatu yang menyakitkan. Anda tidak mahu menjadi penumpang yang melakukan beberapa jenis tindakan mengimbangi, cuba membuka zip beg anda di atas kepala, menjatuhkan bit dan bob dari beg anda kepada penumpang yang tidak curiga di bawah.

Jadi bungkus “beg penerbangan” khusus yang muat di dalam bagasi anda untuk membawa semua yang anda perlukan untuk penerbangan anda (fon kepala, iPad, losyen, penyumbat telinga, topeng mata, chapstick, stoking, dll). Dengan cara ini anda tidak perlu melalui tong bagasi setiap kali anda memerlukan sesuatu. Hanya rampas beg itu dan anda boleh pergi!

 1. Gunakan Agensi Perbandingan untuk Menjimatkan Masa dan Wang
  Agensi perbandingan menghilangkan rasa sakit daripada membandingkan penerbangan sendiri. Mereka melakukan ini dengan menyusun semua penerbangan yang pergi ke destinasi anda, mencari pilihan termurah, malah membiarkan anda melihat ke hadapan untuk melihat bila masa yang paling murah untuk terbang adalah pada satu platform yang tersusun rapi.

 1. Perjalanan Semasa Luar Musim
  Perjalanan pada waktu puncak seperti musim panas dan cuti sentiasa akan menjadi lebih mahal dan jauh lebih sibuk. Jika anda mempunyai sedikit fleksibiliti dalam jadual anda, rancang percutian semasa luar musim untuk destinasi tersebut. Sebagai contoh, elakkan perjalanan ke Eropah pada musim panas apabila semua orang berada di sana. Tunggu untuk melawat sehingga musim luruh, selepas semua orang pergi.
 2. Tempah (dan Terbang) pada Masa yang Tepat
  Walaupun nasihat tentang masa untuk menempah sangat berbeza-beza, nampaknya terdapat ura-ura kasar tentang masa penerbangan paling murah dan paling mudah dicari. Walaupun terdapat banyak pengecualian untuk ini, secara umumnya tempahan dua hingga tiga bulan lebih awal berkemungkinan memberikan anda harga tiket dan laluan terbaik yang tersedia.
 1. Beg tangan
  Muatkan semua yang anda perlukan ke dalam beg tangan dan anda akan menjimatkan wang untuk yuran beg berdaftar tersebut dan masa untuk mengambil (dan memindahkan) bagasi anda.
3 Jenis Beg Tangan Travel Paling Sesuai Untuk Si Gadis, Hanya Dari Samsonite | Diva MY

Membawa barang-barang keperluan sahaja boleh menjadi sukar, terutamanya jika anda tidak pernah mengembara membawa barang-barang sahaja sebelum ini dan jika anda sudah biasa mempunyai semua kemudahan dan barangan rutin anda dari rumah.

error: Content is protected !!