banana yogurt smoothie

Smoothie kini jadi salah satu cara yang enak yang dipilih orang-orang yang ingin menurunkan berat badan.

Selain rasa yang enak, cara membuat juga jadi salah satu faktor kelebihannya.

Salah satu bahan smoothie yang paling disukai adalah pisang. Smoothie pisang dapat dicampur dengan bahan kaya nutrisi lainnya agar manfaat semakin lengkap.

Pisang mempunyai banyak khasiat dan juga manfaat. Ianya boleh digunakan dalam pelbagai masakan dan salah satunya cara untuk menggunakan dalam masakan ialah banana yogurt smoothie.

Minuman ini berkhasiat kerana ianya mempunyai yogurt, terutamanya greek yogurt kerana ianya mempunyai kandungan gula yang lebih rendah daripada yogurt biasa. 

Bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan minuman berkhasiat dan sihat ini ialah:

  • 2 biji pisang (disejukkan)
  • 1 cawan susu
  • 1 cawan greek yogurt
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Proses penyediaan:

  1. Potongkan pisang dalam saiz ketulan kerana ianya akan lebih senang untuk dikisar.
  2. Masukkan kesemua bahan dan kisarkan.

Sekiranya anda nak tengok cara kami menghasilkan pisang yogurt smoothie versi Ceria Sihat, anda boleh tontoni video dibawah ini.

TEFAL COMFORT CHEF KNIFE 20CM WITH COVER

RM57.90

Pisau keselesaan penting untuk menggunakan peralatan dapur untuk pengguna yang sesekali memasak atau untuk orang dewasa muda yang bergerak dan membeli set pisau pertama mereka. Manfaat utama adalah pemegang zon selesa dan reka bentuk bilah khusus. Dilengkapkan dengan penutup pisau yang selamat untuk semua model. Rekabentuk lengkungan lebar pisau ini sangat sesuai digunakan kerana ia dicipta untuk melakukan potongan-potongan asas ketika memasak. Pisau tajam ini boleh memotong apa sahaja barangan masakan dengan tepat dan sempurna.

Kenwood Blend Xtract Sport Smoothie Maker

RM168.00

Bagi sesiapa yang gemar menjus buah-buahan dan sayur-sayuran segar, menggabungkan minuman yoghurt mereka sendiri, atau membuat koktel buah segar, pembuat smoothie dianggap sebagai bahagian penting dalam rutin ini . Dengan pembuat smoothie yang direka khas, anda dapat dengan cepat menyediakan buah-buahan, yogurt dan bahan-bahan campuran yang lazat untuk makanan keluarga, pada bila-bila masa sepanjang hari.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/greek-yogurt-benefits#TOC_TITLE_HDR_

Summary
recipe image
Recipe Name
Resipi Banana Yogurt Smoothie Sedap & Sihat
Published On
Tagged: