Now Reading
Peniaga vape mendakwa Khairy mengelirukan mereka di generasi “Endgame”

Peniaga vape mendakwa Khairy mengelirukan mereka di generasi “Endgame”

vape

PETALING JAYA: Beberapa orang industri vape tempatan mendakwa kementerian kesihatan Khairy Jamaluddin menekan dan mengelirukan mereka supaya menyokong Generasi “End Game” atau generasi penamat (GEG) untuk mengharamkan produk tembakau dan vape bagi mereka yang dilahirkan selepas 2007.

vape

Pengarah industri mendakwa mereka telah diberikan syarat-syarat daripada Khairy pada mesyuarat baru-baru ini. Free Malaysia Today (FMT) telah menghubungi pejabat Khairy dan kementerian kesihatan untuk mendapatkan ulasan lebih lanjut.

Presiden Pertubuhan Entiti Vape Malaysia, Samsul Kamal Ariffin adalah antara mereka yang mendakwa Khairy meletakkan mereka di bawah tekanan apabila dia berucap pada perhimpunan bersama dengan orang industri lain pada hari Jumaat lepas.

Is vaping bad for you?

Samsul berkata beliau dan beberapa orang lagi dalam industri itu telah diminta untuk bertemu Khairy awal bulan ini. Pada pertemuan pertama, Khairy didakwa memberitahu mereka untuk meminta rakan sebaya mereka menyokong Generasi “End game” kerana ia adalah satu-satunya cara untuk melaksanakan peraturan vape.

Beliau mendakwa Khairy berkata kerajaan akan mengenakan larangan terhadap vape jika tiada sokongan industri untuk Generasi “Endgame”.

Generasi penamat sedang direalisasikan melalui Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok, yang dijadualkan untuk dibahaskan pada hari Selasa di Dewan Rakyat.

Mereka yang melanggar akta itu akan dikenakan kompaun maksimum sebanyak RM50, menurut Khairy Jamaluddin.

Tambahan lagi, undang-undang itu juga memperuntukkan pegawai penguat kuasa untuk membuka sebarang bagasi atau kontena dan memeriksa tembakau atau produk tembakau gantian dan peranti merokok, tanpa waran.

Sementara itu, seorang lagi yang berada dalam industri vape yang menghadiri pertemuan dengan Khairy dan pegawai kementerian pada 21 Julai berkata, orang ramai dalam industri itu terkejut apabila undang-undang itu dibentangkan pada hari Jumaat.

“Khairy memberitahu kami bahawa Kementerian Kesihatan mahu pengharaman vape secara rasmi, tanpanya ia tidak dapat mengiktiraf langkah-langkah pengurangan bahaya tembakau”, kata sumber itu kepada Free Malaysia Today (FMT).

Beberapa negara seperti United Kingdom dan New Zealand telah menggunakan strategi untuk mengurangkan bahaya termasuk mempromosikan penggunaan vape sebagai alternatif yang kurang berbahaya daripada rokok.

Menurut sumber, Khairy berkata peraturan mengenai vape diperlukan kerana ramai perokok telah beralih kepada vape dan kekurangan peraturan akan menyebabkan orang ramai beralih kepada produk pasaran gelap.

Khairy juga berkata bahawa dia mendapat kecaman daripada kumpulan kesihatan apabila dia berkata dia berhasrat untuk mengawal selok-belok mengenai vape. Beliau berkata, “Saya perlu memberi mereka sesuatu, dan itu ialah Generasi “Endgame”. Tanpa Generasi “Endgame”, mereka tidak akan menyokong (peraturan vape).

Menurut sumber itu, Khairy berkata beliau memerlukan sokongan daripada industri vape untuk Generasi “Endgame”. Beliau berkata maklumat mengenai peraturan vape boleh diuruskan selepas undang-undang itu diluluskan.

“Tetapi kami terkejut apabila undang-undang itu dibentangkan di Dewan Rakyat. Ia tidak jauh dari apa yang dia katakan kepada kami.” Produk vape telah digabungkan dengan rokok, dan bertentangan dengan apa yang diperkatakan oleh Khairy Jamaluddin. Tindakan untuk memiliki, menggunakan dan menjual adalah satu kesalahan.

Vape dan Rokok

“Denda dan hukuman yang disenaraikan dalam undang-undang itu begitu berat. Khairy berkata kompaun maksimum ialah sebanyak RM50, tetapi bukan itu yang disenaraikan dalam undang-undang itu.”

Menurut sumber juga, keterangan mahupun ketelusan dari pihak penglibatan berkepentingan diperlukan sebelum sebarang undang-undang dibawa ke Dewan Rakyat.

“Vape dan rokok adalah dua produk yang sangat berbeza, ianya juga sesuatu yang Khairy akui. Mengapa bercakap tentang peraturan yang berbeza apabila dia cuba menyatukan undang-undang yang menganggap vape seperti rokok?” kata sumber itu.

error: Content is protected !!