Now Reading
Adakah Anda Pencinta Makanan Pedas Sebenar? Inilah Yang Dikatakan Mengenai Personaliti Anda

Adakah Anda Pencinta Makanan Pedas Sebenar? Inilah Yang Dikatakan Mengenai Personaliti Anda

makanan pedas

Mengapa kita rela menikmati makanan pedas sedangkan kita tahu kita akan merasai pedihnya?

Image from GIPHY

Para saintis masih tidak pasti mengapa orang masih sanggup makan semua perkara yang pedas.

Bagi sesetengah orang, badan mereka bertindak balas terhadap pengambilan makanan pedas, sama ada rasa pedih pada lidah, hidung berair, mata berair, berpeluh, atau muka mereka menjadi merah. Namun, melalui semua kesakitan ini, mereka masih terus menikmati bahang.

Jika anda menggemari makanan pedas walaupun melecur, inilah yang dikatakan tentang keperibadian anda:

Anda mungkin menikmati keseronokan dan akhirnya keseronokan yang datang dengan makan makanan pedas

Image from Mic

Tahukah anda bahawa rempah tidak dianggap sebagai ‘rasa’ tetapi sensasi tertentu? Sama seperti bagaimana kita mengidam makanan manis atau masin, sesetengah orang mendambakan rempah ratus.

Sensasi pedas datang daripada sebatian kimia yang dipanggil capsaicin, yang boleh didapati dalam cili. Capsaicin menyebabkan kesakitan dan membuatkan badan berfikir anda berada dalam bahaya.

Sebagai tindak balas, badan anda mengeluarkan endorfin, a.k.a bahan kimia gembira, untuk menyingkirkan “bahaya”. Ini membuatkan anda berasa baik, itulah yang menyebabkan pencinta makanan pedas mendambakan perasaan itu, walaupun kesakitan yang disebabkan oleh makanan itu.

Anda boleh dianggap sebagai berani dan mengambil risiko yang besar jika anda suka panas

Image from Loic Leray (Unsplash)


Berdasarkan kajian yang dilakukan di University of Pennsylvania, mereka yang menggemari cili didapati mempunyai keghairahan untuk aktiviti mendebarkan dan berisiko seperti memandu laju, melompat bungee, dan berenang dalam ais.

Jenis aktiviti ini memerlukan usaha mental tertentu dalam menyediakan otak untuk mengatasi ketakutan. Dari masa ke masa, mereka belajar mengurus dan menilai risiko, yang menjadikan aktiviti itu lebih menarik.

Begitu juga, makan makanan pedas memberikan mereka keseronokan dan rasa pengembaraan tanpa rasa takut yang sama.

Orang ramai mungkin melihat anda sebagai kuat atau mementingkan kesihatan, bergantung pada asal anda

Image from Roberto Carlos Román Don (Unsplash)


Budaya yang berbeza di seluruh dunia mempunyai konotasi yang berbeza untuk makanan pedas. Sebagai contoh, di Mexico, makan makanan pedas dianggap sebagai tanda kekuatan dan keberanian, dan dikaitkan dengan sifat maskulin.

Orang yang berhati-hati jarang menguji badan atau lidah mereka dengan menambah jumlah cili yang berlebihan ke dalam hidangan mereka. Oleh itu, orang Mexico yang mampu mengendalikan rempah itu dianggap berani dan berfikiran kuat.

Sementara itu, di Thailand, orang yang ingin mempunyai usus yang sihat makan lebih banyak makanan pedas. Ini kerana makanan pedas mempunyai sifat antimikrob semulajadi dan merendahkan tekanan darah. Pada zaman dahulu apabila peti sejuk tidak wujud, mereka menggunakan lada panas untuk mengawet makanan dan menyingkirkan bakteria yang semakin meningkat.

Inilah sebabnya mengapa anda cenderung melihat lebih banyak makanan pedas di negara beriklim panas seperti China, Mexico dan Thailand, berbanding negara lain yang beriklim sejuk.

See Also
animal welfare

‘Kepala cili’ mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi dan cenderung mudah bosan

Image from Ting Tian (Unsplash)

Apabila datang untuk memesan makanan di restoran, mereka yang bermain selamat biasanya memesan hidangan yang sama berulang kali.

Namun, penggemar makanan pedas dikenali sebagai pengembara dan suka menguji had mereka dengan mencuba hidangan baharu yang menarik. Contohnya adalah sesuatu yang mudah seperti mencuba tahap kepedasan yang berbeza di restoran hotpot Cina, dan bukannya berpegang pada tahap yang sama yang paling selesa.

Anda lebih suka dipuji atau diberi ganjaran

Image from Bangkok Post

Anehnya, satu kajian menunjukkan bahawa peserta yang suka dipuji dan memenangi pertandingan juga kebetulan adalah pencinta makanan pedas.

Penemuan menarik ini turut disokong oleh teori yang dibuat oleh Rozin, mengatakan bahawa perkaitan itu berkaitan dengan cara orang lain melihat individu itu ‘machismo’, yang pada asasnya bersikap macho.

Apabila seseorang dapat menahan rasa terbakar tahap rempah tertentu dalam makanan, rakan sebaya mereka biasanya memberi semangat kepada mereka. Inilah sebabnya mengapa kepala cili mengaitkan pengalaman positif ini dengan lebih menyukai makanan pedas.

Anda mungkin mendapat kecintaan terhadap rempah ratus daripada keluarga anda

Image from emy (Unsplash)

Citarasa, kehendak dan keinginan kita banyak dibentuk berdasarkan apa yang kita miliki dibesarkan. Jika isi rumah anda menghidangkan makanan pedas, anda mungkin akan menyukainya atau tidak sensitif terhadapnya seperti orang lain, kerana pendedahan berulang kepada makanan pedas membuatkan kita bertolak ansur dengan lebih baik.

error: Content is protected !!