suhu normal bayi

Bayi merupakan ciptaan Tuhan yang paling bermakna buat pasangan suami isteri. Penjagaan kesihatan bayi adalah begitu penting bagi memastikan tumbersaran yang normal dan optimum. Justeru, amatlah penting untuk kedua ibu bapa mengetahu sera sedikit tentang suhu normal bayi bagi mengesan demam pada awal permulaanya agar kesan-kesan yang dahsyat akibat demam ini mampu dicegah. 

Faktor Bayi Demam

Demam bukanlah penyakit – ia dianggap sebagai simptom penyakit. Demam biasanya bermaksud bahawa tubuh melawan penyakit dan sistem imunisasi tubuh berfungsi. Sekiranya bayi anda demam, dalam kebanyakan keadaan ini bermaksud mereka mungkin terkena jangkitan selesema atau virus lain.

Walaupun jarang terjadi pada bayi, pneumonia, jangkitan saluran kencing, jangkitan telinga, atau jangkitan yang lebih serius seperti jangkitan bakteria darah atau meningitis mungkin menyebabkan demam. Penyebab demam lain pada bayi termasuk:

  • Tindak balas terhadap vaksinasi
  • Menjadi terlalu panas kerana berpakaian terlalu panas atau menghabiskan terlalu banyak masa di luar pada hari yang panas

Tanda Bayi Anda Demam

Bayi anda mungkin bertindak berbeza, dan mereka juga mungkin lebih kurus dan lebih lesu daripada biasanya. Gejala demam lain pada bayi termasuk:

  • Tidur yang tidak lena
  • Kurang minat bermain
  • Kurang aktif atau lesu
  • Kejang atau sawan

Cara Mengambil Suhu Bayi Anda

Anda boleh mengambil suhu anak dengan beberapa cara yang berbeza, seperti melalui rektum (rektum), mulut (secara lisan), telinga atau di bawah lengan (axillary), atau di pelipis.Anda disyorkan menggukan termometer digital untuk bayi anda.

Termometer merkuri tidak boleh digunakan kerana menimbulkan risiko pendedahan merkuri dan keracunan jika pecah. Termometer rektal memberikan bacaan suhu yang paling tepat dan paling mudah diambil pada bayi. Untuk mengambil suhu rektum, pastikan termometer bersih.

Basuh dengan sabun dan air atau lap dengan alkohol. Letakkan bayi anda di perut atau di belakang mereka dengan kaki dibengkokkan ke arah dada. Sapukan sedikit jeli petroleum di sekitar mentol termometer dan masukkan dengan lembut ke bukaan rektum.

Pegang termometer digital di tempat selama kira-kira 2 minit sehingga anda mendengar bunyi bip. Kemudian angkat termometer dengan perlahan dan baca suhunya.

Apa Perlu Dilakukan Apabila Bayi Demam

Sekiranya bayi anda berusia di bawah 1 bulan dan demam, segera hubungi doktor anak anda. Untuk bayi yang lebih tua, cubalah petua ini:

  • Mandi anak anda dengan air suam. Sentiasa periksa suhu air di pergelangan tangan anda sebelum mencuci bayi anda.
  • Pakaikan bayi anda dengan lapisan pakaian yang ringan.
  • Beri bayi anda cukup cecair untuk mengelakkan dehidrasi. Cecair tersebut mestilah susu ibu, formula, larutan elektrolit, atau air, bergantung pada usia bayi. Bayi yang mengalami dehidrasi mungkin mempunyai lampin basah yang lebih sedikit, tiada air mata ketika menangis atau mulut kering.
  • Sekiranya anak anda berumur lebih dari 6 bulan dan doktor anda mengatakan tidak apa-apa, anda boleh memberi bayi anda acetaminophen atau ibuprofen kanak-kanak. Jangan sekali-kali memberi aspirin kepada bayi kerana risiko untuk keadaan yang jarang tetapi berbahaya yang disebut sindrom Reye. Jangan berikan ubat yang mengandungi ibuprofen kepada bayi di bawah usia 6 bulan.

Pastikan anda bertanya kepada doktor mengenai dos dan baca arahan pakej sebelum memberi ubat penurun demam kepada bayi anda. Sekiranya anda bimbang tentang demam bayi anda, hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat dan jaminan.

Suhu Normal Bayi

Suhu normal bayi yang berusia 0 hingga 2 tahun adalah sekitar 36.6 ℃ hingga 38 ℃ apabila diambil secara rektum. Suhu normal bayi akan meningkat sedikit apabila bayi sedang melalui proses pertumbuhan gigi. Secara puratanya suhu normal bayi yang baru lahir adalah sekitar 37.5 ℃. Perlu diingatkan bahawa suhu badan adalah berbeza bagi setiap individu dengan individu lain. Suhu badan anda mungkin 0.6 ℃ lebih tinggi atau lebih rendah berbanding garis panduan yang dinyatakan di atas. Mengenal pasti julat atau bacaan normal badan anda menjadikannya lebih mudah untuk memahami dan mengetahui kebarangkalian anda demam.

Hal ini turut diperjelaskan dengan teperinci oleh  Ketua Pegawai Perubatan Residen dan Pediatrik di Royal Children’s Hospital di Melbourne, Dr Daniel Golshevsky, seorang bayi yang berada di bawah usia 3 bulan dengan suhu 38 ℃ dianggap mempunyai demam. Manakala suhu 38.5 ℃ pula adalah tahap bacaan bagi bayi berusia lebih 3 bulan dan kanak-kanak untuk dianggap sebagai demam.

Setiap angka dan nilai bacaan ini adalah penting bagi memastikan punca atau faktor risiko yang mengaibatkan berlakunya demam ini mampu disiasat dan sekali gus merawatnya. Ingat, tindakan pantas anda untuk mengesan peningkatan suhu badan bayi adalah penting dan tidak keterlaluan jika dikatakan mampu menyelamatkan nyawa bayi tersebut.

SUMBER :

https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/suhu-normal-bayi-yang-perlu-anda-ketahui

https://www.webmd.com/parenting/baby/fever-in-babies#1

https://www.webmd.com/parenting/baby/fever-in-babies#2

suhu-normal-bayi-1.jpg (1620×1080) (ngovee.com)

Summary
Ketahui dengan lebih mendalam tentang suhu normal bayi
Article Name
Ketahui dengan lebih mendalam tentang suhu normal bayi
Description
Bayi merupakan ciptaan Tuhan yang paling bermakna buat pasangan suami isteri. Penjagaan kesihatan bayi adalah begitu penting bagi memastikan tumbersaran yang normal dan optimum. Justeru, amatlah penting untuk kedua ibu bapa mengetahu sera sedikit tentang suhu normal bayi bagi mengesan demam pada awal permulaanya agar kesan-kesan yang dahsyat akibat demam ini mampu dicegah.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: