Now Reading
Kepentingan Kelas Antenatal Untuk Ibu Bapa

Kepentingan Kelas Antenatal Untuk Ibu Bapa

kelas antenatal

Kelas antenatal yang menumpukan ilmu kehamilan ini mempunyai tujuan keseluruhan untuk menpersiapkan diri kedua ibu bapa dengan strategi bagi menangani kehamilan, masa kelahiran dan ilmu keibubapaan.

Tujuan yang lebih spesifik termasuklah memperbaiki tahap kesihatan, meningkatkan keyakinan terhadap kemampuan wanita untuk melahirkan, memberi maklumat mengenai penghilang rasa sakit dan memperkenalkan tentang penyusuan susu ibu.

Kehamilan dan melahirkan anak adalah pengalaman yang luar biasa terutama bagi seorang ibu.

Perubahan emosi dan fizikal dalam badan dan fikiran menjadi sukar untuk difahami tanpa bantuan doktor atau pakar sakit puan, iaitu doktor yang dapat menjelaskan setiap masalah yang dilalui oleh seorang wanita hamil. Penjagaan antenatal atau kelas pranatal adalah sesi persediaan untuk membantu ibu bapa hamil untuk bersiap sedia untuk bersalin dan menjadi ibu bapa.

Melalui kelas-kelas ini, ibu dan pasangan mereka memperoleh keyakinan untuk melalui saat kehamilan yang lewat dan dengan sempurnanya dapat menjaga anak yang masih kecil dengan bantuan terhad selepas kelahiran bayi.

Keseluruhan idea di sebalik menyediakan kelas antenatal untuk wanita hamil dan pasangannya adalah untuk mempromosikan gaya hidup berkualiti yang lebih baik untuk si ibu dan bayi.

Ini termasuklah langkah-langkah pencegahan yang harus dilakukan dengan mengharapkan ibu-ibu dapat merawat dan mencegah komplikasi kesihatan yang timbul selama masa kehamilan.

8 Kelebihan Menghadiri Kelas Antenatal

  • Sebilangan besar kelas antenatal harus dihadiri oleh kedua-dua pasangan kerana mereka bersama-sama perlu memahami keperluan dan kehendak proses kehamilan dan kelahiran. Oleh itu, si bapa juga perlu diajar kerana dia akan menjadi satu-satunya pengasuh ibu dan bayi.
  • Bersedia secara mental dan fizikal untuk kehamilan adalah mustahak bagi pasangan kerana mereka perlu menyediakan perawatan yang sesuai yang diperlukan di waktu sebelum, semasa dan selepas kehamilan.
  • Diet dan latihan pemakanan dan fizikal yang betul khusus untuk wanita hamil yang diajar dalam kelas antenatal dan dipraktikkan dapat membantu menangani ketidakselesaan yang dialami dalam tempoh kehamilan sekaligus menyedarkan wanita akan kepentingan kesihatan dan mengekalkannya untuk pertumbuhan janin di dalam badan mereka.
  • Maklumat dan amalan yang terlibat dalam kelas ini sangat berguna bagi pasangan yang tinggal jauh dari keluarga besar mereka kerana memerlukan penjagaan dan perhatian yang berterusan.
  • Kelas antenatal adalah sesi pendidikan yang dikendalikan oleh pakar pemakanan, pakar penjagaan kesihatan dan doktor yang berpengalaman yang berfungsi sebagai platform yang baik untuk ibu hamil dan pasangannya memahami tentang kehamilan yang sihat dan tahap awal keibubapaan.
  • Bersama dengan sesi pengenalan mengenai kelahiran, kelahiran anak dan beberapa tahun pertama kehidupan bayi, kelas seperti ini melangkah maju dalam mempersiapkan ibu-ibu muda untuk bersalin secara normal dengan mendidik mereka tentang manfaat yang dapat diperoleh oleh seorang wanita dan bayinya melalui kelahiran normal.
  • Kelas antenatal adalah penyelesaian yang berkesan untuk mengatasi ketakutan dan kebimbangan ibu bapa dan membantu meningkatkan tahap keyakinan ibu baru mengenai kehamilan yang sihat dan kelahiran yang normal, menguatkan diri mereka untuk menghadapi kesukaran melalui kuliah dan memperkenalkan pakar.
  • kelas antenatal membantu membina kumpulan ibu bapa yang yakin dengan mengetepikan ketakutan yang ada pada mereka melalui bimbingan dan nasihat pakar serta penjagaan khusus.

Umumnya, sebilangan besar kursus kelahiran dan keibubapaan berlangsung selama kira-kira 12 jam selama beberapa minggu dan dirancang sesuai dengan jadual ibu bapa yang sibuk.

Untuk mengelakkan gangguan masa yang mungkin bercanggah dengan waktu bekerja bakal ibu bapa sekalian, anda dinasihatkan untuk mendaftar awal dan kelas-kelas antenatal lazimnya akan dianjurkan oleh hospital-hospital terkemuka.

Selamat beramal.

See Also
tiktok

SUMBER

www.systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/2046-4053-3-12

www.apollocradle.com/importance-of-antenatal-classes-in-todays-nuclear-families

www.pregnancybirthbaby.org.au/antenatal-classes

www.majalahpama.my/kalau-wife-ajak-pergi-kelas-antenatal-tolong-lah-pergi-bapa-ini-kongsi-kenapa-suami-wajib-pergi

error: Content is protected !!