Now Reading
Hakim Texas mengarahkan FDA untuk menyegerakan pengeluaran dokumen data vaksin Pfizer

Hakim Texas mengarahkan FDA untuk menyegerakan pengeluaran dokumen data vaksin Pfizer

pfizer

7 Jan – Seorang hakim persekutuan di Texas pada hari Khamis mengarahkan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) untuk mendedahkan data yang mereka perolehi dalam proses perlesenan vaksin COVID-19 Pfizer. Sejurus dengan itu, beliau mengenakan jadual yang dipercepatkan untuk pengeluaran semua maklumat dalam masa kira-kira 8 bulan.

Jadual ini lebih cepat berbanding dengan jadual yang lalu iaitu kira-kira 75 tahun.

Mahkamah “menyimpulkan bahawa permintaan FOIA ini adalah kepentingan awam yang paling penting,” tulis Hakim Daerah A.S. Mark Pittman di Fort Worth, yang dilantik ke bangku simpanan oleh bekas Presiden Donald Trump pada 2019.

FDA tidak mempertikaikan ia mempunyai kewajipan untuk membuat maklumat awam tetapi berhujah bahawa pejabat FOIA yang mempunyai kakitangan yang mencukupi hany untuk menyemak dan mengeluarkan 500 halaman sebulan.

Walaupun Pittman mengaku “cabaran ini membebankan’, tetapi beliau dengan tegas menolak jadual cadangan agensi itu untuk menggunakan masa 75 tahun, kerana ia terlalu lama.

Daripada menghasilkan 500 muka surat sebulan — garis masa yang dicadangkan FDA — dia mengarahkan agensi itu menyerahkan 55,000 halaman sebulan. Ini bermakna semua data vaksin Pfizer harus diketahui umum menjelang akhir musim panas dan bukannya tahun 2097.

Aaron Siri dari Siri & Glimstad, yang mewakili plaintif, berkata keputusan itu “berdasarkan ketelusan dan akauntabiliti.”

Pelanggannya – kumpulan yang merangkumi lebih daripada 200 doktor, saintis, profesor dan profesional kesihatan awam, termasuk beberapa yang telah mempersoalkan secara terbuka keberkesanan dasar kawalan pergerakan, mandat topeng muka dan vaksin, telah berjanji untuk menerbitkan semua maklumat yang mereka terima daripada FDA di laman web mereka.

Pittman dalam perintahnya menjelaskan bahawa permintaan FOIA, walaupun membebankan, harus menjadi keutamaan untuk FDA.

Sumber:

https://www.reuters.com/legal/government/paramount-importance-judge-orders-fda-hasten-release-pfizer-vaccine-docs-2022-01-07/?fbclid=IwAR2oeJKBJ26KVp0LF0RbP9sLd6wDIovnxVPSnqZa-MRlykWH8OPNgVBf8YI

error: Content is protected !!