Now Reading
15 pelancong dengan sijil vaksin Malaysia terkandas di Filipina

15 pelancong dengan sijil vaksin Malaysia terkandas di Filipina

sijil vaksin

PETALING JAYA: Seramai 15 pelancong dengan sijil vaksin Malaysia kini terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Manila Ninoy Aquino selepas mereka ditolak masuk ke Filipina oleh pihak imigresen di sana kerana mereka telah diberi vaksin di Malaysia.

Bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, salah seorang penumpang berkata bahawa mereka dimaklumkan oleh pihak imigresen Filipina bahawa sijil vaksin digital Malaysia dalam aplikasi MySejahtera bukanlah bukti vaksinasi yang boleh diterima.

Oleh itu, pihak berkuasa Filipina tidak akan membenarkan kemasukan 15 penumpang yang tiba dalam penerbangan 8.30 pagi dari Kuala Lumpur pada Ahad (13 Feb), manakala pasport mereka juga dirampas dan mereka diberitahu bahawa mereka akan dihantar pulang pada hari Selasa (Feb). 15).

“Penumpang yang berada dalam penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) tetapi telah divaksinasi di Singapura atau United Kingdom telah diberikan akses ke negara itu tetapi mereka yang divaksinasi di Malaysia telah ditolak masuk.

“Pasport kami telah dirampas, dan kami diberitahu bahawa kami akan dihantar pulang.

“Memandangkan tiada hotel tersedia, kami terpaksa tidur di atas bangku atau lantai,” kata penumpang itu ketika dihubungi pada malam Ahad.

Penumpang itu berkata bahawa mereka diberitahu oleh pihak imigresen Filipina bahawa mereka perlu sama ada telah divaksin di negara lain seperti Singapura atau memiliki Sijil Vaksinasi Antarabangsa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

15 penumpang itu, di mana 13 daripadanya warga Malaysia dan dua lagi warganegara asing, berhasrat untuk pergi ke Filipina atas sebab perniagaan, peribadi dan kemanusiaan.

Penumpang itu juga menambah bahawa Duta Besar Malaysia ke Filipina secara peribadi datang menemui penumpang yang terkandas dan mereka amat bersyukur kerana beliau cuba sedaya upaya untuk membantu mereka.

“Kami telah diberitahu bahawa Kedutaan Malaysia di Filipina telah menghantar rayuan untuk timbal balik vaksinasi pada Khamis (10 Feb), tetapi tiada maklumat terkini daripada Agensi Hal Ehwal Luar Filipina.

“Mereka cuba sedaya upaya untuk berunding dengan imigresen, bersama-sama pasukan Malaysia Airlines, tetapi tidak berjaya dan kini semua rakyat Malaysia terkandas,” kata penumpang itu.

Pihak berkuasa imigresen Filipina juga menegaskan bahawa Kedutaan mesti menunggu sehingga pagi Isnin (14 Feb) untuk berhubung dengan Kementerian Luar Negeri bagi mendapatkan kelulusan, bermakna semua penumpang dengan sijil vaksin malaysia akan terkandas semalaman.

“Kami berasa kecewa kerana tidak dibenarkan masuk ke negara ini. Kami paling bimbang tentang dihantar pulang. Kami merasakan bahawa jika kami diusir, ia akan menjadi satu kekecewaan yang besar dan kemunduran besar setelah melakukan perjalanan sejauh ini.

“Kami berdoa agar kerajaan Malaysia dapat menyokong kami untuk masuk ke Filipina,” kata penumpang itu.

Filipina membuka sempadannya kepada pelancong yang diberi vaksin sepenuhnya mulai Khamis (10 Feb).

error: Content is protected !!