Now Reading
PERBADANAN USAHAWAN NASIONAL BERHAD (PUNB) – Mari Ketahui Fungsi & Servis Pembiayaannya

PERBADANAN USAHAWAN NASIONAL BERHAD (PUNB) – Mari Ketahui Fungsi & Servis Pembiayaannya

punb

Perbadanan usahawan nasional berhad (PUNB) telah ditubuhkan pada 17hb Julai 1991 di bawah Akta Syarikat 1965, dan ia dimiliki sepenuhnya oleh Yayasan Pelaburan Bumiputra (YPB).

Ia dibangunkan untuk meningkatkan penyertaan dan penglibatan bumiputera dalam bidang keusahawanan dan mengembangkan Komuniti Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (BCIC) yang dinamis, berdaya tahan dan progresif.

Punb beroperasi sepenuhnya sebagai syarikat patuh syariah sejak tahun 2010. Kemudian, ia disenaraikan sebagai syarikat di bawah Jabatan Perdana Menteri pada tahun 2019.

Fungsi PUNB

PUNB fokus untuk membantu usahawan bumiputera untuk mengembangkan kepintaran perniagaan mereka, mengekalkan usaha yang menguntungkan dan membentuk perniagaan mereka yang unggul.

Matlamat ini diusahakan melalui model perniagaan PUNB yang memberi tumpuan kepada penyediaan pakej keusahawanan bersepadu yang merangkumi pembiayaan dan sokongan perniagaan.

Objektif PUNB

PUNB mempunyai 3 objektif yang seperti berikut.

 1. Untuk meningkatkan kualiti dan meningkatkan kuantiti usahawan bumiputera di sektor perindustrian dan komersial.
 2. Untuk mempromosikan pembangunan usahawan bumiputera yang berdaya tahan dalam industri strategik.
 3. Melengkapkan pengetahuan dan pengalaman usahawan bumiputera dan Memupuk budaya keusahawanan dalam kalangan mereka.

Fungsi dan Perkhidmatan PUNB

Fungsi dan perkhidmatan PUNB adalah pakej yang merangkumi produk pembiayaan, perkhidmatan pemantauan dan khidmat nasihat, dan premis perniagaan untuk disewa. Pakej ini adalah untuk pengembangan keusahawanan yang bersepadu.

Kelayakan Memohon Pembiayaan & Perkhidmatan PUNB

Untuk mendapatkan pembiayaan dan perkhidmatan PUNB, para peniaga mestilah memenuhi syarat yang dinyatakan di bawah terlebih dahulu.

 • Pembiayaan dan perkhidmatan PUNB terbuka untuk semua pengusaha bumiputera dan perniagaan bumiputera yang dimiliki / dikuasai dalam perdagangan runcit dan pengedaran, pembuatan, dan perkhidmatan di pelbagai sektor ekonomi tidak termasuk pertanian, perikanan dan perladangan.
 • Syarikat dikehendaki mempunyai rekod perniagaan minimum 18 bulan dengan pendapatan tahunan tidak kurang dari rm300,000 dan rekod perniagaan / kewangan yang dikemas kini.

Skop Pembiayaan PUNB

Skop pembiayaan PUNB adalah seperti berikut:

 • Modal
 • Kerja Pengubahsuaian Premis Perniagaan
 • Pensijilan Domestik / Antarabangsa (Produk / Syarikat / Kakitangan)
 • Pemasaran & Promosi
 • Penyelidikan Pasaran Baru
 • Peralatan / Mesin
 • Pendaftaran Harta Intelek
 • Untuk Pasaran Antarabangsa Sahaja
 • Peningkatan Produk / Proses

Manfaat Pembiayaan

Dengan mengambil pembiayaan dari PUNB, anda akan memperoleh banyak manfaat. Antaranya ialah:

 • Rebat Duti Setem Untuk Keselamatan Dan Dokumen Pembiayaan
 • Cagaran Minimum
 • Rebat Pembiayaan (Tertakluk Kepada Terma & Syarat)
 • Proses Penilaian Telus
 • Pembiayaan Patuh Syriah

 Proses Pembiayaan PUNB

 1. Pendaftaran

Para usahawan perlu mendaftar secara dalam talian dan digalakkan untuk menghadiri seminar pembiayaan perniagaan PUNB yang dijadualkan dalam talian.

 1. Hantar Pelan Perniagaan

Untuk pertimbangan PUNB, sila hantarkan rancangan perniagaan lengkap anda. Bengkel Rancangan Perniagaan juga diadakan oleh PUNB untuk anda yang memerlukan bantuan dalam menyiapkan rancangan perniagaan. Untuk mengetahui bila bengkel tersebut diadakan, anda boleh rujuk pada Kalendar Kegiatan PUNB di laman web rasmi.

 1. Penilaian Awal

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat dan pemahaman yang lebih baik mengenai rancangan perniagaan anda, pegawai PUNB akan berbincang dengan anda. Produk, pasaran, pengurusan, operasi & kewangan adalah 5 aspek utama dalam penilaian.

 1. Pembentangan Pelan Perniagaan

Setelah penilaian awal yang baik, rancangan perniagaan akan dikemukakan kepada Jawatankuasa Pelaburan oleh Pegawai PUNB. Berdasarkan 5 bidang perniagaan utama dan kriteria pelaburan pemohon, Jawatankuasa Pelaburan PUNB akan membuat penilaian.

 1. Kelulusan Pembiayaan

Anda akan dihubungi oleh Pegawai PUNB untuk proses menandatangani dan menghantar surat tawaran pembiayaan perniagaan SETELAH mendapat persetujuan daripada Jawatankuasa Pelaburan PUNB.

See Also
pemasaran digital
 1. Pengeluaran Dana Dan Pelaksanaan 

PUNB akan menyalurkan dana tersebut kepada perusahaan setelah syarat dokumentasi dan pengeluaran dana dipenuhi. Untuk memastikan dana tersebut digunakan untuk mencapai sasaran perniagaan, mereka akan memantau pelaksanaan perniagaan anda.

Akhir sekali,

Diharapkan perkongsian ini dapat membantu para usahawan untuk mendapatkan maklumat mengenai pembiayaan PUNB. Semoga perniagaan anda semua terus maju jaya!

Sumber:

https://www.Punb.com.my/en/mengenai-kami

https://belanjawan2021.treasury.gov.my/manfaat/index.php/en/Punb-fs-en

error: Content is protected !!