Now Reading
Suri rumah Ipoh menggunakan hobi membuat gelang untuk mengumpul dana demi kebajikan haiwan

Suri rumah Ipoh menggunakan hobi membuat gelang untuk mengumpul dana demi kebajikan haiwan

animal welfare

Gelang tangan Tan yang dibuatnya untuk membantu mengumpul dana untuk Noah’s Ark Ipoh Animal Welfare, The Kiko Food Bank dan Suka Cafe.

IPOH, 26 Sept — Sebelum perkahwinannya, pencinta haiwan Maggie Tan bertungkus-lumus menyelamatkan haiwan dalam kesusahan.

Kerja menyelamatnya, bagaimanapun, mengambil tempat duduk belakang apabila dia hamil tujuh tahun lalu.

Ipoh housewife uses hobby of making bracelets to raise funds for animal  welfare

Tetapi cintanya kepada orang yang tidak bersuara berterusan dan dia akan menderma kepada tempat perlindungan apabila dia mampu.

Sokongannya meningkat baru-baru ini apabila dia memutuskan untuk menderma gelang yang dibuatnya untuk membantu mengumpul dana untuk Kebajikan Haiwan Noah’s Ark Ipoh, The Kiko Food Bank dan Suka Cafe.

Ipoh housewife uses hobby of making bracelets to raise funds for animal  welfare


Tan berkata, dia menjadikan pembuatan gelang sebagai hobi semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 2020.

“Saya berasal dari latar belakang seni. Semasa PKP pertama, saya memutuskan untuk belajar cara membuat gelang menggunakan kaca dan kristal.”

Baru-baru ini apabila mengetepikan rumahnya, dia mendapati dia masih mempunyai banyak kaca dan manik kristal yang tidak digunakan dan idea itu tercetus kepadanya untuk membuat gelang untuk dijual dan mengumpul dana untuk menyelamat haiwan.

How to Handle Your Pet's Final Days with Care

Dia kemudian menghampiri rakannya, pengendali Kafe Suka Lam Kar Weng, yang bersedia untuk membenarkan Tan mempamerkan barangannya di sudut kedai Canning Garden miliknya.

“Saya mula mempamerkan gelang itu pada Julai dan sehingga kini, saya telah berjaya menjual barangan itu bernilai RM500,” kata Tan yang menyumbangkan kesemua hasil itu.

How to Start an Animal Rescue With Step-by-Step Guide | LoveToKnow

Tan berkata gelang itu mempunyai panjang antara 14 dan 17 sentimeter dan ia dijual antara RM5 dan RM20.

“Tiada dua gelang yang serupa,” katanya, sambil menambah bahawa dia boleh membuat lima atau enam gelang pada satu-satu masa.

Ditanya mengapa dia memilih Noah’s Ark Ipoh Animal Welfare, The Kiko Food Bank dan Suka Cafe atas jasa baiknya, Tan berkata masing-masing mempunyai cara tersendiri untuk meningkatkan kebajikan haiwan.

Walaupun Noah’s Ark Ipoh Animal Welfare dan The Kiko Food Bank adalah organisasi berdaftar, Tan berkata dia mengenali Lam sejak zaman penyelamatannya.

“Selain menyelamatkan haiwan sesat, dia juga membantu memandikan dan mensterilkannya,” tambahnya.

Sementara itu, Lam memuji Tan atas usahanya membantu orang yang sesat.

“Ia memerlukan semangat untuk melakukan apa yang dia lakukan. Daripada meluangkan masa untuk membuat gelang itu, dia boleh menghabiskannya dengan anak-anaknya yang sedang membesar.”

Beliau juga menyatakan harapan lebih ramai dapat menyertai menyelamatkan.

“Seseorang tidak boleh berbuat banyak tetapi sebagai satu kumpulan kita boleh melakukan lebih banyak lagi.”

Untuk menyokong Tan dan Lam, Suka Cafe, yang hanya menjual hidangan vegetarian, dibuka setiap hari dari 9 pagi hingga 4 petang kecuali hari Isnin.

error: Content is protected !!