Bola tampar: Ketahui semua info and tips sukan ini!
Bola tampar adalah sukan menyeronokkan yang mudah dipelajari dan boleh dimainkan di gimnasium, di pantai atau di rumput.

Bola tampar adalah sukan menyeronokkan yang mudah dipelajari dan boleh dimainkan di gimnasium, di pantai atau di rumput. Bermain bola tampar akan membantu meningkatkan kardio, fleksibiliti, keseimbangan dan koordinasi anda.

Seterusnya, tahukah anda bahawa bola tampar pertama kalinya dimainkan sebagai sukan rasmi Olimpik pada “Sukan Olimpik 1964”. Jepun memenangi pingat emas pertama dalam bola tampar wanita dan USSR pula memenangi emas pertama untuk bola tampar lelaki.

Apa yang perlu anda diketahui mengenai sukan ini?

Bola tampar adalah sukan berpasukan yang dimainkan dengan bola dan jaring. Terdapat pasukan di setiap sisi jaring. Satu pasukan memukul bola ke atas gawang dan masuk ke gelanggang pasukan yang lain, manakala pasukan yang lain harus memukul bola ke atas gawang dan dalam batas iaitu dalam tiga percubaan tanpa membiarkan bola menyentuh tanah.

Terdapat dua jenis bola tampar kompetitif yang dimainkan di dunia sekarang. Ini termasuklah bola tampar berpasukan dan bola tampar pantai. Kedua-duanya adalah antara sukan yang dipertandingkan dalam Olimpik dan mempunyai liga yang kompetitif. Bola tampar berpasukan dimainkan di dalam gelanggang dengan 6 orang setiap pasukan. Sebaliknya, bagi bola tampar pantai, ia dimainkan di kawasan berpasir dengan 2 pemain setiap pasukan.

Sekarang, kita akan membincangkan lebih lanjut tentang bola tampar pasukan.

Mengapa anda mesti mencuba sukan ini?

Sama ada anda bermain di dalam tempat tertutup atau di pantai, bola tampar boleh menjadi kaedah terbaik untuk kekal sihat dan cergas. Ini juga merupakan kaedah terbaik untuk terus terlibat dalam aktiviti sosial, kerana ia boleh dimainkan dengan pasangan tunggal atau dengan seluruh pasukan.

Selain itu, ia juga mempunyai faedah lain seperti:

1. Membakar kalori dan lemak

Salah satu faedah utama bola tampar adalah membantu anda membakar kalori, yang merupakan komponen penting dalam program penurunan berat badan atau penyelenggaraan. Sekolah Perubatan Harvard melaporkan bahawa seseorang dapat membakar antara 90 hingga 133 kalori selama setengah jam apabila bermain bola tampar yang biasa atau bukan di pantai, bergantung pada berat badan seseorang, sementara permainan bola tampar yang kompetitif pula membakar antara 120 hingga 178 kalori. Permainan bola tampar selama satu jam di tanah pasir yang kurang stabil dapat membakar sehingga 480 kalori.

2. Meningkatkan koordinasi tangan dan mata

Bola tampar adalah mengenai koordinasi mata dan tangan Semasa melakukan servis, anda mesti mengikuti bola dengan mata anda, dan memukul bola pada titik yang betul. Pada posisi pertahanan, anda mesti bertindak balas ke mana bola pergi dan berada dalam kedudukan untuk membuat pukulan. Semasa mengatur, koordinasi tangan dan mata anda membantu anda melihat di mana pemukul anda, untuk memastikan anda memberikan mereka set yang baik.

3. Membentuk badan dengan baik

Aktiviti fizikal yang terlibat dalam permainan bola tampar akan menguatkan bahagian atas badan, lengan dan bahu serta otot-otot badan bawah. Bermain bola tampar juga boleh meningkatkan sistem kardiovaskular dan pernafasan.

4. Membina kekuatan otot

Bola tampar memerlukan otot dada dan teras yang kuat bagi hampir setiap permainan. Apabila anda menghantar bola, anda seperti berada dalam keadaan squat dan anda mesti menggunakan kaki untuk menghasilkan tenaga. Semasa anda mengatur pergerakan, anda mesti menggunakan lengan, kaki dan tangan, terutama paha anda. Seterusnya, apabila bola menghampiri anda, anda perlu menguatkan kaki dan lengan anda, dan mendorong ke atas. Tangan anda juga mesti kuat untuk mengelakkan kecederaan.

5. Meningkatkan keupayaan aerobik

Menurut ‘Well Source’s Aerobic Mile Chart’ , anda menghabiskan jumlah tenaga yang sama untuk bermain permainan bola tampar yang mudah dan perlahan selama 20 minit seperti jika anda berlari sejauh satu batu. Anda menghabiskan jumlah tenaga yang sama dengan berjoging sejauh satu batu dengan bermain permainan bola tampar selama 12 minit.

Bagaimana sukan ini dimainkan?

Bola tampar mudah dimainkan jika anda memahami peraturan permainannya. Untuk memulakan, pasukan dipilih untuk menentukan pemula dengan melemparkan duit syiling, dan pasukan yang kalah kemudian akan memutuskan bahagian gelanggang mana yang akan dimainkan.

Setiap pasukan terdiri daripada enam pemain dalam kesebelasan utama dan pemain lain boleh digantikan ke dalam permainan. Kesebelasan utama pasukan menunjukkan urutan putaran pemain dan mesti dikekalkan sepanjang masa.

Pemarkahan adalah berbeza antara liga, kejohanan dan tahap. Kadangkala, set kelima, jika perlu, dimainkan hingga 15 mata. Perlawanan dimenangi oleh pasukan yang memenangi tiga set.

Walaupun bola Tampar adalah sukan yang popular, tetapi kadangkala ia boleh menjadi menyakitkan. Jadi, ianya penting untuk pemain bola tampar memahami lima peralatan asas yang boleh mencegah kecederaan sepanjang bermain sukan ini.

Bola pepejal

Bola yang baik akan mengurangkan kesakitan disebabkan pukulan di atas gawang atau di antara rakan sepasukan. Sekiranya permainan dimainkan di dalam kawasan tertutup, bola yang diperbuat daripada kulit akan berfungsi dengan baik. Ia tidak boleh digunakan di luar kerana boleh menjadi basah dan rosak. Sebiji bola kain juga boleh digunakan.

Pelindung lutut

Pad lutut bola tampar boleh mengelakkan kecederaan. Walau bagaimanapun, seseorang harus memilih jenis yang sesuai mengikut usia dan pengalaman. Semua pelindung lutut mesti dipasang dengan selesa di sekitar kawasan kaki.

Pendakap pergelangan kaki

Untuk mengelakkan kecederaan, ianya adalah bijak untuk melabur dengan pendakap pergelangan kaki. Memandangkan pemakaian pendakap terbukti boleh menurunkan peratusan kecederaan sebanyak 40 peratus, jurulatih pasukan bola tampar tertentu memberi mandat kepada mereka. Ia memberikan kestabilan ke kawasan kaki anda tanpa menjejaskan permainan.

Kasut yang sesuai

Kasut bola tampar lelaki dan wanita adalah peralatan penting untuk permainan ini. Kasut ini mengandungi pelindung getah untuk memberikan daya tarikan maksimum. Malah, ia direka untuk melindungi kaki semasa pergerakan sisi ke sisi. Pelapik depan kasut adalah tebal, agar kaki tidak mengalami kesakitan kerana lompatan berterusan.

Bagaimana untuk mengelakkan kecederaan?

Melonjak, melompat, mengatur – untuk semua lakuan dalam permainan bola tampar, seperti semua sukan, setiap pemain menghadapi risiko berlakunya kecederaan. Ketahui tiga kecederaan bola tampar yang biasa berlaku, dan bagaimana anda dapat melindungi diri semasa latihan dan permainan di atas gelanggang.

Kecederaan pergelangan kaki

Kecederaan yang paling biasa berkaitan dengan bola tampar melibatkan pergelangan kaki iaitu terseliuh di pergelangan kaki. Pendakap pergelangan kaki yang menyokong dapat membantu anda mengelakkan kecederaan semula, jadi jika anda mempunyai sejarah dengan kecederaan ini, doktor mungkin mengesyorkan anda untuk memakainya semasa bermain.

Jumper’s knee (patellar tendonitis)

Bola tampar memerlukan pemain melompat untuk menghalang bola masuk secara defensif dan melambung bola secara serangan ke gelanggang pasukan lawan.

Anda boleh mencegah kecederaan lutut dengan mengurangkan jumlah lompatan semasa latihan, dan juga dengan menguatkan otot lutut di sekitarnya. Sekiranya anda mengalami kesakitan disebabkan melompat, lebih baik dapatkan rawatan daripada pakar perubatan, yang mungkin termasuk jurulatih atlet pasukan anda atau doktor perubatan sukan.

Kecederaan bahu

Dalam bola tampar, ‘spiking’ dan servis adalah aktiviti dengan tekanan tinggi yang boleh mengakibatkan kecederaan pada tendon dan ligamen yang menyokong bahu. Menguatkan bahu, melakukan regangan sebelum bermain dan menggunakan mekanisme betul untuk melakukan servis dan pukulan juga dapat mengurangkan risiko kecederaan anda.

Petua bermain bola tampar dengan lebih baik

Sama ada anda bermain bola tampar di sekolah, di pusat komuniti atau di pantai, berusaha untuk menjadi pemain terbaik. Perkembangan daripada seorang pemain biasa menjadi pemain yang lebih baik memerlukan kesabaran, dedikasi dan tumpuan untuk meningkatkan kemahiran anda.

Berikut adalah beberapa petua untuk bermain dengan lebih baik:

1. Tingkatkan kecergasan fizikal anda

Lakukan larian pecut sejauh 40-50 ela pada kelajuan maksimum anda selama 15 minit dengan rehat 30 saat boleh membantu anda meningkatkan stamina fizikal dan daya tahan. Lompatan tali juga adalah salah satu cara untuk menguatkan otot-otot badan atas dan bawah serta meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Gabungan satu kaki, dua kaki, dan crossover selama dua minit boleh membantu.

2. Berlatih melakukan servis

Mengimbangi kaki kanan dan kiri ke pusat graviti badan anda adalah sangat penting. Ketahui cara untuk mengimbangkan pendirian semasa melakukan servis. Parameter utama yang lain adalah arah dan ruang kaki, fokus sasaran, ayunan lengan, pengiraan sudut lontaran bola bagi rintangan udara (jika ada) dan sudut servis.

Amalan jenis servis seperti underhand, floater, jump, dan topspin dapat membantu meningkatkan servis bagi seorang pemain handal.

3. Menyempurnakan hantaran

Mengunci siku, posisi bahu dan lengan, serta mengimbangkan postur badan semasa membuat hantaran adalah sangat penting untuk menjadi pemain yang bertanggungjawab.

Pengembangan penumpuan untuk melihat ketinggian servis, lintasan dan kecepatan bola, posisi anggota pasukan dan lambungan bola adalah aspek terpenting dalam meningkatkan koordinasi pasukan dan berkembang menjadi pemain yang boleh diharapkan.

4. Belajar menyekat

Melompat, pengendalian bola, posisi bahu, lengan dan tangan, serta menjaga bola adalah bahagian yang paling kritikal jika anda mahu berlatih menyekat bola dengan berkesan. Berlatih bagi kedudukan jari dan pergelangan tangan yang betul, penembusan gelanggang, dan postur badan semasa menyekat dapat membantu anda menjadi pemain yang lebih cekap.

5. Peralihan kedudukan dinamik

Untuk menjadi pemain bola tampar yang cekap, ianya adalah penting untuk berlatih bermain dari semua posisi iaitu dariapda menjadi pemukul sebelah kanan, pemukul tengah, penyekat tengah dan banyak posisi lain.

Ini adalah cara terbaik agar anda dapat berfikir dari semua kedudukan yang kemudian boleh meningkatkan kemahiran individu dan koordinasi pasukan hingga ia menjadi sempurna.

SUMBER

https://www.ducksters.com/sports/volleyball.php

https://volleycountry.com/news/7-tips-to-massively-improve-your-volleyball-skills

https://www.myactivesg.com/Sports/Volleyball/How-To-Play/Volleyball-for-Beginners/How-to-play-Volleyball

https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-volleyball/

https://share.upmc.com/2016/08/five-common-volleyball-injuries/

Summary
Bola tampar: Ketahui semua info and tips sukan ini!
Article Name
Bola tampar: Ketahui semua info and tips sukan ini!
Description
Bola tampar adalah sukan menyeronokkan yang mudah dipelajari dan boleh dimainkan di gimnasium, di pantai atau di rumput.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: