Now Reading
Bukit Kembara: Kawasan Hiking untuk Pemula!

Bukit Kembara: Kawasan Hiking untuk Pemula!

bukit kembara

Siapa sangka di Ampang terdapat sebuah tasik yang dulunya adalah kolam tadahan air yang terletak di atas Bukit Kembara yang laluannya dicelah-celah rumah bungalow? Namun kini ianya ditinggalkan sepi tapi syurga kepada para hikers dan juga peminat aktiviti riadah khususnya pada hujung minggu.

Bukit Kembara sangat sesuai untuk sesiapa yang baru berjinak dalam dunia hiking ini oleh kerana ketinggian dan kecuraman yang sesuai untuk pemula. Selain itu, Bukit Kembara juga boleh menjadi tempat riadah anda sekeluarga, namun, dibawah ini akan disediakan perkara yang anda perlu ambil tahu jika anda sebagai seorang pemula yang ingin mendaki bukit ataupun gunung kelak.

Tips Keselamatan Pendakian Bukit atau gunung

“Jangan Memperkecil Alam Semulajadi”

Show respect to the wrath of nature | South China Morning Post

Pendakian bukit atau gunung di kawasan hutan tropika telah menjadi salah satu pengisian pilihan ramai bagi aktiviti lasak rekreasi luar di Malaysia. Rata-rata aktiviti pendakian atau jelajah gunung (mountain trekking) dijalankan di persekitaran hutan semulajadi yang berlatarbelakangkan sumber rekreasi dan ekopelancongan yang masih asli.

Kebanyakan rentis gunung atau rentis di hutan semulajadi seperti bukit Kembara telah wujud sejak sekian lama dan mungkin telah digunakan oleh generasi terdahulu sebagai laluan perhubungan dan mungkin juga ia turut dikongsi sama oleh hidupan liar sebagai denai dan kawasan keliaran.

Walaupun rentis pendakian menuju (contoh) puncak Gunung Tahan dan puncak Bukit Kembara tidak memerlukan individu mempunyai kemahiran teknikal pendakian (seperti penggunaan tali, kapak ais, mendaki tembok batu dll) beberapa kemahiran seperti penggunaan alat perkhemahan dan asas pertolongan cemas adalah sangat penting.

Perlu diingatkan laluan pendakian yang akan ditempuhi adalah pelbagai situasi (menaik-menurun-memanjat-menyeberang sungai) yang mana ia mampu memberi tekanan berlebihan terhadap buku lali, lutut dan seluruh anggota badan oleh itu pendaki perlu sentiasa berhati-hati serta mendengar arahan atau mendapatkan pandangan pemandu arah/ guide jika ada.

Berjalan / Trekking Dengan Selamat

 • Pastikan sentiasa berjalan di atas rentis sediada, dilarang membuka rentis baru.
 • Bergerak dalam kumpulan dan sentiasa amalkan buddy system (sistem berpasangan).
 • Pastikan trekking tamat sebelum hari gelap, jika terpaksa berjalan dalam gelap pastikan berjalan dalam satu kumpulan besar.
 • Memakai stokin panjang untuk mengelakkan pacat.
 • Memakai pakaian yang nipis, longgar dan diperbuat daripada kapas untuk keselesaan semasa trekking
 • Dilarang membuat bising untuk mengelakkan ganguan kepada hidupan liar.

Untuk keselamatan, membawa barang dengan tangan adalah tidak bersesuaian kerana tangan tidak sekuat bahu dan tulang belakang bagi tujuan membawa beban yang berat. Bagi tujuan keselamatan, tangan hendaklah sentiasa berada dalam keadaan bebas agar dapat melakukan perkara lain seperti memegang, memaut, menarik, menampan, menyentuh dan menepis.

Beri perhatian lebih semasa perjalanan turun kerana kebiasaannya kecederaan/ kemalangan mudah berlaku pada waktu ini.

Jika anda tersesat atau salah jalan, STOP

 • S – Berhenti (stop)
 • T – Fikir (think)
 • O – Perhati (observe)
 • P – Rancang (plan)

Jangan berpecah dan sentiasalah berada bersama kumpulan, jangan bergerak supaya anda mudah dicari dan ditemui jika perlu, bergerak ke tempat yang mudah pasukan pencari dan penyelamat mendengar atau melihat isyarat kecemasan anda.

 • Sentiasa perhati langkah dan tempat anda berpijak atau berpaut.
 • Kawal tingkahlaku jangan terlalu gembira dan bersuka-suka.
 • Jaga tutur kata dan jangan terlalu celupar.
 • Rancang perjalanan dan bawa bekalan makanan secukupnya, sebaiknya bawa bekalan makanan kecemasan yang disimpan dan tersorok di dalam beg.

Jika terserempak dengan hidupan liar elakkan pertembungan secara berhadapan sebaik-baiknya berundur perlahan-lahan dan jangan sekali-kali melakukan pergerakan yang boleh membuatkan hidupan liar terkejut dan rasa tercabar.

Jika hujan lebat, angin kuat, guruh atau petir tangguh dan hentikan aktiviti atau perjalanan. Cari tempat perlindungan seperti tapak khemah atau stesen henti berdekatan, dirikan tempat perlindungan sementara (khemah atau fly sheet). Elakkan berlindung berhampiran pokok besar dan perhatikan aras dan arus sungai kerana di kawasan hutan kejadian kepala air atau kenaikan mendadak air sungai mudah berlaku.

Trekking Path In The Jungle Of Karnataka In Southern India Stock Photo, Picture And Royalty Free Image. Image 93401046.

Tips Kesihatan

Digalakkan kepada bakal pendaki membuat persediaan fizikal sebelum cuba menawan puncak bukit atau gunung, antaranya latihan jogging atau berjalan, berbasikal, berlari, berenang dan senaman adalah baik untuk menguatkan sistem kardiovaskular individu. Secara amnya apa-apa senaman atau pergerakan fizikal yang meningkatkan kadar degupan jantung selama lebih kurang 20 minit sehari mampu mambantu.

 Semasa ekspedisi setiap pendaki perlu berfikiran positif dan sentiasa bersedia dari segi fizikal dan mental untuk menghadapi sebarang situasi:

 • Mempunyai fizikal dan kekuatan fizikal yang baik.
 • Tiada masalah jantung dan pernafasan.
 • Mempunyai lutut dan buku lali yang sihat dan baik.
 • Berjalan mengikut langkah sendiri dan ambil masa serta tahu had kekuatan fizikal anda.
 • Dapatkan nasihat doktor jika anda sedang mengambil sebarang ubat atau mempunyai masalah kesihatan.
 • Setiap individu digalakkan mempunyai bekalan ubat dan minyak urut yang dibawa sendiri.
11 Benefits of Hiking for Health and Well-Being – Bearfoot Theory

 Iklim dan Cuaca

 • Malaysia yang terletak berhampiran garisan khatulistiwa antara garisan lintang 10° dan 70° Utara dan garisan bujur 100° dan 119° Timur mengalami iklim jenis tropika.
 • Lazimnya iklim Malaysia terbahagi kepada dua musim, iaitu musim monson barat daya dan musim monson timur laut ia tertakluk kepada pengaruh laut dan perubahan sistem angin yang bertiup dari lautan Hindi dan laut China Selatan.
 • Lazimnya suhu harian adalah seragam sepanjang tahun iaitu antara 21°C hingga 32°C, namun di dalam hutan dan kawasan tanah tinggi pada waktu malam suhu boleh turun sehingga 15°C.
 • Kelembapan adalah tinggi iaitu 80% dan purata hujan lebih kurang 2000mm setahun.
 • Musim hujan di Gunung dan hutan seperti bukit kembara biasanya antara November hingga Januari. Oleh itu disyorkan masa terbaik untuk pendakian adalah antara bulan Mac hingga Ogos.
 • Diingatkan kepada pendaki Gunung dan bukit perlu sentiasa bersedia dengan sebarang perubahan cuaca.
Weather forecasts - Pacific Crest Trail Association

 Leave No Trace Ethics (Etika Beraktiviti di Kawasan Semulajadi)

Take Nothing But Picture, Leave Nothing But Foot Prints

Peningkatan populariti aktiviti lasak terutamanya pendakian bukit atau gunung membawa kepada peningkatan jumlah pendaki. Dimana kebanyakkan kita tertarik untuk melibatkan diri kerana kecantikan, keaslian, dan keterpencilan sumber, bentuk muka bumi yang pelbagai serta cabaran yang terhidang adalah unik disamping pengalaman yang bakal ditempuhi menjadi kenangan seumur hidup.

Gunung dan bukit-bukit seperti Bukit Kembara ini adalah sumber semulajadi yang perlu dilindungi dan seharusnya tidak dikorbankan hanya untuk memenuhi keperluan dan kehendak manusia. Jabatan berusaha menyedarkan orang ramai melalui penyebaran maklumat dan percaya jika masyarakat dididik mereka pasti akan membantu dalam usaha-usaha yang dibuat untuk melindungi dan mengekalkan sumber semulajadi.

Black Women's Hiking Groups Find Healing — And Sometimes Racism — On Trails : Shots - Health News : NPR

 Membuat Perancangan & Sentiasa Bersedia

 •  Dapatkan maklumat dari sumber yang sah berkenaan: keadaan laluan/ rentis, cuaca, peralatan yang perlu dan peraturan serta permit.
 •  Bersedia untuk sebarang kemungkinan, cuaca ekstrem, kemalangan dan kecederaan serta keperluan untuk menyelamatkan diri.
 •  Buat perancangan untuk makanan, peralatan perkhemahan, bahan api, dan bahan buangan.
 •  Pilih laluan sesuai mengikut keupayaan kumpulan, kemampuan fizikal dan pengalaman.
 •  Beritahu rakan atau keluarga berkenaan perancangan anda.
 •  Jika boleh, bawa bersama dan tahu cara menggunakan peta, kompas dan global positioning system (GPS)
How to Plan a Backpacking Trip | REI Co-op

Sekiranya anda berpeluang untuk mendaki ke Bukit Kembara kelak, pastikan anda biarkan apa yang anda lihat dan temui dalam keadaan semulajadi. Sambil menyihatkan tubuh badan, dapat juga anda menghayati flora dan fauna disana.

Sumber:

https://www.mdfaiez84.com/2017/09/bukit-kembara.html

https://www.libur.com.my/perkara-asas-mendaki-yang-boleh-anda-lakukan-sebelum-hiking-untuk-elakkan-perkara-tak-diingini-berlaku/

http://ohm-rekreasi.blogspot.com/2011/03/tips-keselamatan-pendakian-gunung.html

error: Content is protected !!