minyak kayu putih

Eucalyptus adalah pokok yang berasal dari Australia. Minyak kayu putih diekstrak dari daun pokok. Eucalyptus boleh didapati dengan jenama dan nama lain yang berbeza seperti fevertree, gum tree, red ironbark, dan white ironbark.

1. Melegakan batuk

Selama bertahun-tahun, minyak kayu putih telah digunakan untuk melegakan batuk. Hari ini, beberapa ubat batuk yang dijual bebas mengandungi minyak kayu putih sebagai salah satu bahan aktifnya. Misalnya, Vicks Vaporub mengandungi kira-kira 1.2 peratus minyak kayu putih bersamaan dengan bahan batuk lain. Cara yang paling popular adalah dengan menyapukannya pada dada dan tekak untuk melegakannya.

2. Melegakan sesak di dada

Jika disapu minyak kayu putih pada bahagian dada atau menghidu bau pada minyak kayu putih mampu melegakan sesak dada sekali gus memberikan kelegaan pada pernafasan anda.

3. Menjauhkan pepijat

Nyamuk dan serangga yang menggigit akan membawa penyakit yang boleh membahayakan kesihatan kita. Misalnya, Spray DEET akan menghalaunya tetapi ia dibuat dengan bahan kimia yang kuat. Penggunaan minyak kayu putih dengan bahan penghalau serangga botani mampu menjayakannya.

4. Merawat luka

Orang asli Australia menggunakan daun kayu putih untuk merawat luka dan mencegah jangkitan. Hari ini, minyak yang dicairkan masih boleh digunakan pada kulit untuk melegakan keradangan dan menyembuhkannya. Anda boleh membeli krim yang mengandungi minyak kayu putih. Produk ini boleh digunakan pada kecederaan lain yang dapat dirawat di rumah.

5. Melancarkan pernafasan

Bau minyak kayu putih dapat melegakan masalah pernafasan seperti asma dan sinus. Ia bertindak balas dengan membran mucus bukan sahaja mengurangkan lendir tetapi membantu melegakan daripada batuk. Sebaliknya, bagi mereka yang alah kepada minyak kayu putih, ia boleh menjadikan asma lebih teruk.

6. Menenangkan luka sejuk

Sifat anti-radang kayu putih dapat meredakan gejala herpes. Minyak kayu putih dapat mengurangkan kesakitan dan mempercepatkan proses penyembuhan selsema. Anda boleh dapatkan balsem atau salap untuk luka sejuk yang menggunakan campuran minyak pati, termasuk kayu putih sebagai sebahagian daripada senarai ramuan aktif mereka.

7. Menyegarkan nafas

Pudina bukan satu-satunya senjata untuk melawan nafas berbau. Ini kerana sifat antibakteria minyak kayu putih ini dapat digunakan untuk melawan kuman yang menyebabkan bau mulut yang tidak menyenangkan. Sebahagian ubat kumur dan ubat gigi mengandungi minyak pati sebagai bahan aktif.

Kemungkinan produk kayu putih juga dapat membantu mencegah pembentukan plak pada gigi dan gusi yang menyebabkan kerosakan gigi.

8. Melegakan sakit sendi

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak kayu putih mengurangkan sakit sendi. Sebenarnya, banyak krim dan salap digunakan untuk melegakan kesakitan dari keadaan seperti osteoartritis dan rheumatoid artritis kerana mengandungi minyak pati ini.

Minyak kayu putih membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan dalam banyak keadaan. Ia juga berguna bagi orang yang mengalami sakit belakang atau mereka yang pulih dari kecederaan sendi atau otot.

Minyak ini umumnya selamat digunakan pada kulit orang dewasa, tetapi minyak kayu putih tidak boleh digunakan pada kawasan muka kanak-kanak yang berumur di bawah 2 tahun.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/9-ways-eucalyptus-oil-can-help#joint-pain

https://www.rxlist.com/consumer_eucalyptus/drugs-condition.htm

Summary
8 Kehebatan Minyak Kayu Putih!
Article Name
8 Kehebatan Minyak Kayu Putih!
Description
Eucalyptus adalah pokok yang berasal dari Australia. Minyak kayu putih diekstrak dari daun pokok. Eucalyptus boleh didapati dengan jenama dan nama lain yang berbeza seperti fevertree, gum tree, red ironbark, dan white ironbark.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: