Now Reading
8 Kehebatan Minyak Kayu Putih!

8 Kehebatan Minyak Kayu Putih!

minyak kayu putih

Eucalyptus adalah pokok yang berasal dari Australia. Minyak kayu putih diekstrak dari daun pokok. Eucalyptus boleh didapati dengan jenama dan nama lain yang berbeza seperti fevertree, gum tree, red ironbark, dan white ironbark.

1. Melegakan batuk

Selama bertahun-tahun, minyak kayu putih telah digunakan untuk melegakan batuk. Hari ini, beberapa ubat batuk yang dijual bebas mengandungi minyak kayu putih sebagai salah satu bahan aktifnya. Misalnya, Vicks Vaporub mengandungi kira-kira 1.2 peratus minyak kayu putih bersamaan dengan bahan batuk lain. Cara yang paling popular adalah dengan menyapukannya pada dada dan tekak untuk melegakannya.


Eagle Minyak Kayu Putih 30ml

RM 10.00

 • Ciri: Cecair putih lutsinar
 • Bau: Bau yang menyenangkan
 • Untuk melegakan gangguan perut, angin bagi ibu yang baru melahirkan **
 • Menyingkirkan minyak setelah dimasak
 • Buang noda

2. Melegakan sesak di dada

Jika disapu minyak kayu putih pada bahagian dada atau menghidu bau pada minyak kayu putih mampu melegakan sesak dada sekali gus memberikan kelegaan pada pernafasan anda.

3. Menjauhkan pepijat

Nyamuk dan serangga yang menggigit akan membawa penyakit yang boleh membahayakan kesihatan kita. Misalnya, Spray DEET akan menghalaunya tetapi ia dibuat dengan bahan kimia yang kuat. Penggunaan minyak kayu putih dengan bahan penghalau serangga botani mampu menjayakannya.


Konicare Minyak Kayu Putih 60ml

RM 12.64

Menghangatkan, meredakan kembung / masuk angin serta melindungi dari gigitan nyamuk / serangga. Tersedia dalam kemasan botol 60 ml. Khasiat dan Kegunaan KONICARE Minyak Kayu Putih Plus bermanfaat membantu menghangatkan badan, meredakan gatal akibat gigitan serangga serta meredakan gejala masuk angin seperti kembung dan mual.

4. Merawat luka

Orang asli Australia menggunakan daun kayu putih untuk merawat luka dan mencegah jangkitan. Hari ini, minyak yang dicairkan masih boleh digunakan pada kulit untuk melegakan keradangan dan menyembuhkannya. Anda boleh membeli krim yang mengandungi minyak kayu putih. Produk ini boleh digunakan pada kecederaan lain yang dapat dirawat di rumah.


Fresh Care Kayu Putih (Cajuput Oil) Roll on, 10 ml

RM 29.99

FreshCare, Minyak Angin Aromatherapy, merupakan minyak angin modern yang mengandung aromatherapy yang menyegarkan. FreshCare dikemas dalam bentuk botol roll on yang praktis dan tidak mudah tumpah.

 • Meringankan pening, sakit kepala, perut kembung, masuk angin, mabuk perjalanan, gejala flu, pegal-pegal, dan gatal akibat gigitan seranggga.
 • Mengandungi Citrus Essential oil yang mempunyai sifat menyegarkan dan dapat untuk merelaksasi pikiran.
 • Hadir dalam kemasan berbentuk roll on yang mudah digunakan 

5. Melancarkan pernafasan

Bau minyak kayu putih dapat melegakan masalah pernafasan seperti asma dan sinus. Ia bertindak balas dengan membran mucus bukan sahaja mengurangkan lendir tetapi membantu melegakan daripada batuk. Sebaliknya, bagi mereka yang alah kepada minyak kayu putih, ia boleh menjadikan asma lebih teruk.


Eucalyptus Oil Cap Lang 60ml

RM 13.60

 • Setiap botol mengandungi: Elealyptus Oleum – 99.75%, Minyak Wangian Rose – 0.25%
 • Cara Penggunaan: Gosok tempat yang sakit dan merebak sehingga terbentuk rasa panas dan santai / Masukkan beberapa titik Cap Lang Eucalyptus Aromatherapy Green Tea 120ml ke dalam air panas dan menyedut wap atau baunya yang meresap.
 • Penyimpanan: Simpan di tempat yang kering dan elakkan daripada terkena cahaya matahari langsung. Simpan pada suhu di bawah 30 ° C.

6. Menenangkan luka sejuk

Sifat anti-radang kayu putih dapat meredakan gejala herpes. Minyak kayu putih dapat mengurangkan kesakitan dan mempercepatkan proses penyembuhan selsema. Anda boleh dapatkan balsem atau salap untuk luka sejuk yang menggunakan campuran minyak pati, termasuk kayu putih sebagai sebahagian daripada senarai ramuan aktif mereka.

7. Menyegarkan nafas

Pudina bukan satu-satunya senjata untuk melawan nafas berbau. Ini kerana sifat antibakteria minyak kayu putih ini dapat digunakan untuk melawan kuman yang menyebabkan bau mulut yang tidak menyenangkan. Sebahagian ubat kumur dan ubat gigi mengandungi minyak pati sebagai bahan aktif.

Kemungkinan produk kayu putih juga dapat membantu mencegah pembentukan plak pada gigi dan gusi yang menyebabkan kerosakan gigi.


Now Foods, Essential Oil Eucalyptus Radiata, 1 fl oz. (30 ml)

RM 44.44

Untuk kegunaan aromaterapi. Untuk semua kegunaan lain, campurkan dengan teliti dengan minyak seperti jojoba, grapeseed, zaitun, atau minyak badam sebelum digunakan. Sila rujuk buku minyak penting atau sumber rujukan profesional lain untuk nisbah pencairan yang dicadangkan.

 • Ciri-ciri: Merevitalisasi, menyucikan, memperjelas.
 • Idea Campuran: Pembersih musim bunga: 10 titik minyak serai, 5 titik minyak lemon, 1 titik minyak kayu putih.
 • Kaedah Pengekstrakan: Stim disuling dari daun dan ranting.

8. Melegakan sakit sendi

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak kayu putih mengurangkan sakit sendi. Sebenarnya, banyak krim dan salap digunakan untuk melegakan kesakitan dari keadaan seperti osteoartritis dan rheumatoid artritis kerana mengandungi minyak pati ini.

Minyak kayu putih membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan dalam banyak keadaan. Ia juga berguna bagi orang yang mengalami sakit belakang atau mereka yang pulih dari kecederaan sendi atau otot.


Kangaroo Eucalyptus Oil 8.5ml

RM 9.00

 • Kangaroo Eucalyptus Oil boleh digunakan untuk menghilangkan gejala selesema, angin dan kembung, sakit otot dan terseliuh.
 • Arah Penggunaan: Sapukan ke dada atau urut ke kawasan yang terkena seperti yang diperlukan.
 • Bahan-bahan: Minyak Eucalyptus 100%, Eucalyptol (Cineole) 80-85%
 • Perhatian: Untuk kegunaan luaran sahaja. Jauhi dari kanak-kanak. Simpan di bawah 30 darjah Celcius.

Minyak ini umumnya selamat digunakan pada kulit orang dewasa, tetapi minyak kayu putih tidak boleh digunakan pada kawasan muka kanak-kanak yang berumur di bawah 2 tahun.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/9-ways-eucalyptus-oil-can-help#joint-pain

https://www.rxlist.com/consumer_eucalyptus/drugs-condition.htm

error: Content is protected !!