Ivermectin – Pengenalan, Penggunaan, Kesan Sampingan dan Alternatif Semulajadi

ivermectin

Ivermectin, ubat anti parasit ini diluluskan oleh Food and Drug Administration (FDA) untuk merawat penyakit onchocerciasis, jangkitan cacing dan kudis buta.

Kemampuannya juga termasuk menurunkan kadar penularan malaria dengan menghapuskan nyamuk yang mendapat sumber makanan dari darah manusia dan ternakan yang telah dirawat.

Ia digunakan secara meluas untuk pelbagai gejala dan secara umumnya boleh diterima. Tetapi, FDA belum meluluskan ubat untuk digunakan dalam rawatan jangkitan virus.

Ivermectin adalah ubat yang banyak digunakan di negara berpendapatan rendah dan sederhana untuk merawat jangkitan cacing parasit pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Ianya telah digunakan selama beberapa dekad untuk tujuan ini oleh lebih daripada 3.7 bilion orang, dan dianggap selamat dan berkesan. Ini mempunyai senarai indikasi yang semakin meningkat kerana sifat antivirus dan anti-radangnya, dan termasuk dalam Model Senarai Ubat-ubatan Penting WHO.

Kajian Penggunaan dan Cara Ivermectin Berfungsi dalam Pesakit Covid-19

ivermectin

Nota: Ivermectin tidak diluluskan oleh FDA untuk merawat pesakit COVID-19. Ivermectin hanya boleh digunakan pada pesakit untuk rawatan COVID-19 dalam kajian, sebagai percubaan klinikal.

Laporan dari kajian vitro menunjukkan bahawa Ivermectin bertindak dengan menghalang protein pengangkutan nuklear hosta alpha / beta-1, yang merupakan pengangkutan intraselular utama yang digunakan oleh virus untuk meningkatkan jangkitan.

Ivermectin boleh mengganggu penyambungan Protein Spike Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) kepada membran sel manusia.

Terbukti juga Ivermectin mempunyai sifat anti-radang dalam beberapa kajian lain dan berkemungkinan memberi manfaat kepada pesakit Covid-19.

Cara Ivermectin Berfungsi

 • Virus SARS-CoV-2 sepatutnya menjangkiti sel anda terlebih dahulu sebelum boleh membuat anda sakit.
 • Virus tersebut akan berganda dengan sendiri di dalam sel, membenarkan ia untuk tersebar di seluruh badan.
 • Virus mengurangkan cara badan anda melawan jangkitan.
 • Protein viral masuk ke nukleus sel semasa jangkitan, dan dari situ, mereka akan mengurangkan kebolehan badan untuk lawan jangkitan virus, menyebabkan jangkitan semakin teruk.
 • Ubat ini akan menyekat protein viral dari memasuki nukleus. Menurut para saintis, ivermectin melawan virus SARS-CoV-2 dengan cara ini.
 • Sebab tindak balas antivirus belum dilemahkan oleh protein virus, ini bermaksud badan dapat melawan jangkitan secara normal.

Negara-negara yang Dibenarkan untuk Guna Ivermectin untuk Covid-19:

 • Bangladesh
 • Belize
 • Bolivia
 • Brazil
 • Bulgaria
 • Cambodia
 • Dominican Republic
 • El Salvador
 • Egypt
 • Guatemala
 • Hondura
 • India
 • Lebanon
 • Nicaragua
 • Panama
 • Phillipines
 • Venezuela
 • Zimbabwe

Pertimbangan Terhadap Kehamilan & Kanak-kanak

Kehamilan

Buat anda yang mempunyai rancangan untuk mengandung atau sedang mengandung, hasil pengambilan ivermectin mungkin menimbulkan kebimbangan. Hasil yang lemah kerap berlaku kepada ibu dan janin apabila ivermectin diambil.

Kenapa? Sebab kesan anti parasit yang terjadi semasa kehamilan. Perkara ini telah dikaji pada tahun 2020. Walau bagaimanpun, disebabkan oleh kualiti data yang lemah, kajian tersebut tidak boleh menunjukkan hubungan kasual antara penggunaan ivermectin dan hasilnya terhadap ibu dan janin.

Kanak-kanak

Ivermectin digunakan untuk merawat jangkitan cacing, pediculosis dan kudis buta buat kanak-kanak yang beratnya lebih dari 15kg. Keselamatan pengambilan ubat ini terhadap kanak-kanak dengan berat kurang dari 15kg masih dipertimbangkan.

Biasanya, kanak-kanak boleh terima baik ivermectin dan ada profil kesan sampingan yang serupa dengan orang dewasa.

Kesan Sampingan Ivermectin:

Ivermectin umumnya boleh diterima dengan baik. Kesan buruk mungkin termasuk:

• Pening dan sakit kepala

• Pruritis

• Mual dan cirit-birit

• Sakit otot

• Kegatalan

Alternatif Semulajadi untuk Ivermectin

Sekiranya anda tidak mendapat ivermectin, ada alternatif semula jadi yang boleh digunakan. Walaupun ivermectin adalah ubat yang agak selamat, ia masih merupakan bahan kimia sintetik yang boleh memberi kesan sampingan. Nutrien adalah alternatif semula jadi yang akan memberi manfaat kepada tubuh anda untuk kesihatan yang optimum.

Nutrien dan makanan tambahan adalah alternatif yang lebih selamat terutamanya jika risiko anda rendah misalnya berumur 50 tahun dan ke bawah dan tiada penyakit kronik yang lain.

Bincangkan dengan doktor anda mengenai faedah vs risiko untuk setiap rawatan. Sekiranya anda menggunakan banyak ubat, perhatikan interaksi ubat-ubatan tambahan yang mungkin meningkatkan kemungkinan kesan buruk.

Tujuan artikel ini adalah untuk memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai pilihan yang ada dan membincangkan pilihan dengan doktor perubatan anda sebagai pesakit yang berpengetahuan.

Berikut adalah beberapa pengganti ivermectin yang terdapat di Malaysia, jadi lebih mudah dibeli bila-bila masa saja:

 • Vitamin D3
 • Quercetin
 • Zinc
 • Curcumin and Turmeric
 • Melatonin
 • Nigella Sativa (Black Seed Oil) (Baru)
 • NAC and Glutathione

Vitamin D ivermectin

ivermectin

Berdasarkan beberapa penerbitan dan kajian, vitamin D nampaknya merupakan suplemen semula jadi “paling meyakinkan” untuk perlindungan dari COVID-19. Kekurangan vitamin D diketahui dapat meningkatkan proses yang dikenal sebagai “cytokine storm”.

Data dari 14 kajian pemerhatian – menunjukkan jika tahap vitamin D anda tinggi, risiko anda untuk COVID-19 rendah dan sebaliknya.

Quercetin

Quercetin adalah ionophore zink. Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa Quercetin menunjukkan aktiviti pada peringkat awal pelbagai virus influenza, termasuk H1N1 dan H5N1.

Walaupun influenza tidak termasuk dalam keluarga virus yang sama dengan coronavirus, ada kemungkinan mekanisma serupa dapat berlaku di sini. Sebenarnya ada beberapa bukti bahawa Quercetin telah terbukti berkesan dalam merawat virus Ebola dan Zika.

Zink ivermectin

Penuaan dikaitkan dengan imuniti yang terganggu, itu bermaksud tindak balas imun anda terhadap patogen dan jangkitan mula perlahan dan kurang kuat, termasuk tindak balas dan keberkesanan imun vaksin yang berkurang.

Meningkatkan pengambilan zink akan meningkatkan fungsi imun. Dari sudut lainnya, sementara beberapa aspek imuniti perlahan, yang lain meningkat. Tindak balas imun yang tidak terkawal mendorong keradangan berlebihan. Zink membantu mengimbangi semua ini.

Curcumin and Kunyit

Curcumin, karotenoid kuning dari kunyit, terkenal dengan kesan anti-radang dan radikal bebas. Terdapat 5 kajian curcumin dalam COVID-19 yang diterbitkan, termasuk 4 percubaan terkawal secara rawak dan 1 ulasan. Dan hasilnya amat meyakinkan.

Ia juga menunjukkan kesan antivirus terhadap pelbagai virus pernafasan, termasuk virus influenza A dan lain-lain. Model komputer menunjukkan bahawa curcumin boleh mengganggu kemasukan virus ke dalam sel serta replikasi virus di dalam sel.

See Also
probiotik

Banyak kajian praklinikal menunjukkan curcumin dapat mengaktifkan imuniti antivirus dan pada masa yang sama, menghalang isyarat keradangan yang disebabkan oleh jangkitan dan meningkatkan proses anti-radang, mengurangkan potensi cytokine storm dan melindungi sistem organ lain.

Melatonin ivermectin

Melatonin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pineal di otak, terutama pada waktu malam, yang membantu mengatur irama circadian. Sebilangan besar kajian supplemen melatonin telah menilai kemampuannya untuk mengawal kitaran tidur dan bangun tidur, mendorong tidur, dan mengurangkan jet lag.

Kajian makmal dan haiwan menunjukkan bahawa melatonin meningkatkan tindak balas imun dengan meningkatkan percambahan dan pematangan sel pembunuh semula jadi, limfosit T dan B, granulosit dan monosit.

Melatonin juga kelihatan mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan. Walau bagaimanapun, sama ada sifat ini mempunyai kesan klinikal yang signifikan terhadap imuniti pada manusia masih tidak jelas.

Gluththione & NAC

N-acetylcysteine ​​(NAC) adalah antioksidan dan meningkatkan kadar glutathione dalam badan (Sumber). NAC mempunyai aktiviti mukolitik, jadi ini membantu mengurangkan tahap lendir pernafasan.

Penyelidikan makmal menunjukkan bahawa NAC dapat meningkatkan fungsi sistem kekebalan tubuh dan menekan replikasi virus. NAC juga menurunkan tahap interleukin-6 dan mempunyai kesan anti-radang yang lain.

Sebilangan besar kajian mengenai NAC telah menggunakan sebatian cecair yang dihirup. Pembentukan ini – yang dikelaskan sebagai ubat, bukan makanan tambahan – diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) sebagai agen mukolitik dan untuk mengurangkan kelikatan rembesan pernafasan.

Menurut kajian ini (2021), jangkitan SARS-CoV2 mengganggu metabolisme dan fungsi redoks glutathione selular. NAC dapat mencegah kerosakan ini dan peranan NAC dalam terapi COVID-19 patut disiasat.

Habbatus Sauda (Nigella Sativa – Minyak Biji Hitam) ivermectin

Habbatus Sauda diekstrak dari bijinya dan telah digunakan dalam perubatan tradisional selama lebih dari 2000 tahun kerana banyak manfaat terapi.

Thymoquinone yang merupakan bahan aktif dalam biji Habbatus Sauda telah menunjukkan kesan dalam mengurangkan kemungkinan cytokine storm dan kematian akibatnya.

3 kajian memberikan bukti bahawa Nigella Sativa dikaitkan dengan peningkatan rata-rata 84% dalam menurunkan kemungkinan kematian dan dimasukkan ke hospital.

Sebelum kita betul-betul boleh yakin akan keberkesanan Ivermectin dalam merawat Covid-19 yang sudah hampir 2 tahun melanda di negara kita, cara terbaik untuk jaga diri sendiri adalah dengan menjaga kesihatan badan dengan supplemen di atas.

Sumber:

https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/therapies/antiviral-therapy/ivermectin

https://www.drugs.com/medical-answers/ivermectin-treat-covid-19-coronavirus-3535912

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/ini-5-jenis-ubat-masih-dalam-kajian-berpotensi-rawat-covid19-245415

error: Content is protected !!