Now Reading
Gaviscon Sachet yang mudah dibawa bersama dan keberkesanannya

Gaviscon Sachet yang mudah dibawa bersama dan keberkesanannya

gaviscon sachet

Apa itu Gaviscon Sachet?

Gaviscon Sachet adalah ubat antasid serbuk yang boleh dibancuh air. Ia digunakan untuk merawat pedih ulu hati, pencernaan asid, perut masam, atau sakit perut dengan menurunkan keasidan dari asid perut.

Sebelum pengambilan ubat ini, sila menanya doktor atau ahli farmasi kalau Gaviscon Sachet selamat digunakan jika:

  • anda mempunyai ulser peptik;
  • anda menghadapi masalah menelan;
  • anda menghidap penyakit buah pinggang; atau
  • anda menjalani diet rendah garam.
  • anda hamil atau menyusu.

Cara pengambilan Gaviscon Sachet

Setiap 10 mL suspensi oral mengandungi natrium alginat 1000 mg dan kalium bikarbonat 200 mg sebagai bahan aktif. Bahan-bahan lain adalah kalsium karbonat, karbomer, metil (E218) dan propil (E216) hidroksibenzoat, natrium sakarin, natrium hidroksida, dengan rasa pudina dan air yang disucikan. Gaviscon Advance pula produk yang bebas gula dan bebas gluten. Setakat ini, tidak disarankan untuk pengggunaan di golongan kanak-kanak.

Gaviscon dalam bentuk sachets akan melegakan pedih ulu hati dan pencernaan asid (juga dikenali sebagai dispepsia). Pedih ulu hati dan pencernaan asid adalah perkara biasa dan dialami oleh kebanyakan orang pada suatu masa.

Mereka mungkin dirasakan sebagai sensasi terbakar di bahagian bawah dada, sakit yang menyebar dari perut ke kerongkong atau regurgitasi cecair yang terasa masam. dan pencernaan asid sering berlaku semasa kehamilan atau jika anda mempunyai keadaan perubatan yang disebut hiatus hernia.

Gangguan pedih ulu hati dan pencernaan asid boleh menjadi lebih teruk jika pesakit makan makanan berlemak atau sangat pedas, minum terlalu banyak alkohol, merokok, memakai pakaian yang sangat ketat, berlebihan berat badan atau ketika pesakit membongkok ke hadapan atau berbaring. Secara keseluruhannya, ia akan meringankan simptom keadaan seperti hernia hiatus dan esofagitis refluks (paip makanan yang meradang).

Gaviscon Sachet – Double Action

Gaviscon Sachet ini yang mengandungi sodium alginate, yang merupakan komponen utama dalamnya. Ia akan membentuk rakit pelindung atau penghalang terhadap isi perut yang tidak menyenangkan (yang kebanyakannya asam, tetapi juga pepsin dan hempedu).

Gaviscon bentuk sachet ini juga mengandungi kalsium karbonat dan natrium bikarbonat, yang kedua-duanya antasid dalam resipi, yang dapat membantu meneutralkan keasidan.

Kebaikan Gaviscon Sachet Double Action ini sebagai penghilang rasa sakit yang cepat bertindak sehingga 4 jam dan dapat membantu masalah pedih ulu hati dan rasa senak.

Gaviscon Sachet: Peppermint

Gaviscon Sachet Peppermint dalam bentuk sachets ini membekalkan rawatan pedih ulu hati dan rasa senak dengan formulasi Gaviscon yang asli. Kandungan dalamnya mengandungi 500mg Natrium, 267mg Natrium bikarbonat dan 160mg Kalsium Karbonat.

Untuk melegakan pedih ulu hati dan gangguan pencernaan, ambil 1-2 sachets formulasi cecair setelah makan dan waktu tidur.

Jauhkan dari jarak dan jangkauan kanak-kanak kerana ia mengandungi kandungan natrium dan kalsium. Sekiranya anda dinasihatkan untuk mengikuti diet yang dibatasi dalam salah satu garam ini, sila berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil produk ini.

Lihat risalah terlampir untuk maklumat lebih lanjut. Jangan gunakan produk ini selepas tarikh luput (bulan / tahun). Sentiasa hendaklah membaca label.

Apakah kesan sampingannya?

Terdapat interaksi produk ini dengan produk ubat lain dan bentuk interaksi lain. Maka, pengambilannya harus selang waktu 2 jam dimana perlu dipertimbangkan antara pengambilan Gaviscon dan pemberian produk perubatan lain, terutamanya tetrasiklin, digoxine, fluoroquinolone, garam besi, ketoconazole, neuroleptik, hormon tiroid, penisilinamin, beta-blocker (atenolol, metoprolol, propanolol) , glucocorticoid, chloroquine, biphosphonates (diphosphonates) dan estramustine

Awasan Untuk Penggunaan

Sekiranya gejala tidak bertambah baik selepas 7 hari, keadaan klinikal harus dikaji semula oleh doktor anda. Produk ubat ini mengandungi 142.6 mg natrium per 10 ml, bersamaan dengan 7.13% WHO yang disyorkan pengambilan harian maksimum untuk natrium. Dos harian maksimum produk ini bersamaan dengan 57% pengambilan WHO harian yang disyorkan oleh WHO.

Produk ini dianggap tinggi natrium. Ini harus diambil kira terutama bagi mereka yang diet rendah garam (mis. Dalam beberapa kes kegagalan jantung kongestif dan gangguan ginjal). Setiap 10 ml, satu dos sachet mengandung 160 mg (1.6 mmol) kalsium karbonat. Perhatian perlu dilakukan dalam merawat pesakit dengan hiperkalsemia, nefrocalcinosis dan kalsium berulang yang mengandung kalkulus ginjal.

Tambahan pula, kandungan metil parahydroxybenzoate (E218) 40 mg / 10ml dan propyl parahydroxybenzoate (E216) 6 mg / 10ml yang boleh menyebabkan reaksi alahan (mungkin ditangguhkan).

Sumber:

https://www.drugs.com/mtm/gaviscon.html

https://www.medicines.org.uk/emc/product/5130/smpc#gref

https://www.gaviscon.com.my/our-products/gaviscon-double-action/gaviscon-double-action-tablets/

error: Content is protected !!