Now Reading
Gaviscon Tablet yang Mudah Kunyah

Gaviscon Tablet yang Mudah Kunyah

gaviscon tablet

Apa itu Gaviscon Tablet?

Gaviscon Tablet adalah ubat antasid tablet mudah kunyah yang dapat menurunkan keasidan dari asid perut. Ia memberi kelegaan sementara dari pedih ulu hati dan pencernaan asid yang disebabkan oleh refluks asid.

Sebelum pengambilan ubat ini, sila menanya doktor atau ahli farmasi jika Gaviscon selamat digunakan jika:

  • anda mempunyai ulser peptik;
  • anda menghadapi masalah menelan;
  • anda menghidap penyakit buah pinggang; atau
  • anda menjalani diet rendah garam.
  • anda hamil atau menyusu.

Cara pengambilan Gaviscon Tablet

Ikuti semua arahan pada bungkusan produk atau gunakan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Kunyah sebelum menelan, kemudian minum segelas air penuh (8 ons atau 240 mililiter).

Produk ini boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan lain (termasuk digoxin, zat besi, pazopanib, antibiotik tetrasiklin, antibiotik quinolone seperti ciprofloxacin), mencegahnya diserap sepenuhnya oleh badan anda. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda tentang cara menjadualkan ubat anda untuk mencegah masalah ini.

Sekiranya masalah asid anda berlanjutan atau bertambah buruk setelah anda menggunakan produk ini selama 1 minggu, atau jika anda merasakan anda mempunyai masalah perubatan yang serius, segera dapatkan rawatan perubatan. Sekiranya anda menggunakan ubat ini secara berkala setiap hari selama lebih dari 2 minggu, anda mungkin menghadapi masalah perubatan yang memerlukan rawatan yang berbeza.

Gaviscon Tablet – Double Action

Rawatlah gejala anda dengan serta-merta dengan Gaviscon Tablet Double Action dan dapatkan kelegaan cepat dan menyeluruh dalam jangka masa yang singkat untuk menyenangkan rasa pedih ulu hati dan senak.

Gaviscon Tablet Double Action adalah produk terlaris dalam keluarga Gaviscon, dan memperoleh status ini kerana keberkesanannya dalam memberi bantuan dari pedih ulu hati dan senak. Gaviscon Double Action berfungsi dengan serta-merta dengan dua cara yang berbeza:

  • Melalui komponen antasidnya, ia meneutralkan asid perut yang berlebihan untuk membantu menghilangkan rasa tidak selesa.
  • Melalui alginat (halus dari rumput laut), ia membentuk penghalang pelindung dari isi perut untuk menenangkan sensasi terbakar di dada anda dan mencegah refluks.

Gaviscon Tablet – Peppermint

Gaviscon Tablet Peppermint ini membekalkan rawatan pedih ulu hati dan rasa senak dengan formulasi Gaviscon yang asli. Kandungan dalamnya mengandungi 500mg Natrium, 267mg Natrium bikarbonat dan 160mg Kalsium Karbonat.

Ambil 2-4 tablet selepas makan dan sebelum tidur.

Jauhkan dari jarak dan jangkauan kanak-kanak kerana ia mengandungi kandungan natrium dan kalsium. Sekiranya anda dinasihatkan untuk mengikuti diet yang dibatasi dalam salah satu garam ini, sila berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil produk ini.

Apakah kesan sampingannya?

Ubat ini boleh menyebabkan rasa mual, sembelit, cirit-birit, atau sakit kepala. Sekiranya gejala ini berlanjutan atau menjadi teruk, hendaklah mendapatkan nasihat dari doktor anda.

Sekiranya doktor anda mengarahkan anda untuk menggunakan ubat ini, ingatlah bahawa dia telah menilai bahawa faedahnya lebih besar daripada risiko kesan sampingan. Ramai orang yang menggunakan ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Magnesium dalam produk ini boleh menyebabkan cirit-birit. Bahan antasid yang mengandungi aluminium bersama dengan produk ini dapat membantu mengawal cirit-birit. Aluminium dalam produk ini boleh menyebabkan sembelit. Maka, untuk mengurangkan sembelit, minum banyak air dan bersenam. Cirit-birit lebih kerap berlaku dengan produk ini daripada sembelit.

Antasid yang mengandungi aluminium mengikat fosfat, bahan kimia badan yang penting, di dalam usus. Ini boleh menyebabkan kadar fosfat rendah, terutamanya jika anda menggunakan ubat ini dalam dos yang besar dan untuk jangka waktu yang lama. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai berikut gejala fosfat rendah: kehilangan selera makan, keletihan yang tidak biasa, kelemahan otot.

See Also
kebersihan diri

Beritahu doktor anda dengan segera sekiranya terdapat kesan sampingan yang tidak mungkin tetapi serius seperti rasa pening ataupun pengsan.

Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya terdapat kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi sangat serius atau gejala masalah perubatan yang serius seperti najis hitam / tarry, pernafasan perlahan / cetek, degupan jantung perlahan / tidak teratur, perubahan mental / mood (misalnya, kekeliruan), tidur nyenyak , sakit dengan kencing, sakit perut malahan muntah yang kelihatan seperti kopi.

Reaksi alergi yang sangat serius terhadap ubat ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda melihat gejala reaksi alergi yang serius, termasuk: ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, masalah bernafas.

Source :

https://www.drugs.com/mtm/gaviscon.html

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-18801-5123/gaviscon-oral/aluminum-magnesium-antacid-oral/details

https://www.gaviscon.com.my/our-products/gaviscon-double-action/gaviscon-double-action-tablets/

error: Content is protected !!