Now Reading
Gaviscon Advance Liquid yang mudah dihadam dan paling laris.

Gaviscon Advance Liquid yang mudah dihadam dan paling laris.

gaviscon advance liquid

Gaviscon Advance Liquid adalah ubat antasid yang dapat menurunkan keasidan dari asid perut. Gaviscon adalah ubat gabungan yang digunakan untuk merawat pedih ulu hati, pencernaan asid, perut masam, atau sakit perut.

Gaviscon Advance Liquid juga digunakan untuk memberi kelegaan sementara dari pedih ulu hati dan pencernaan asid yang disebabkan oleh refluks asid. Gaviscon juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Sebelum pengambilan ubat ini, sila menanya doktor atau ahli farmasi jika Gaviscon selamat digunakan jika:

  • anda mempunyai ulser peptik;
  • anda menghadapi masalah menelan;
  • anda menghidap penyakit buah pinggang; atau
  • anda menjalani diet rendah garam.
  • anda hamil atau menyusu.

Gaviscon Advance liquid

Nikmatilah kelegaan tahan lama dari refluks asid, pedih ulu hati, dan gangguan pencernaan dengan produk Gaviscon Advance Liquid ini. Formulasi ini telah dibina khas untuk memastikan ia tidak memasuki aliran darah. Dengan kandungan natrium yang terendah dalam julat Gaviscon, ia sesuai untuk wanita hamil dan juga untuk penghidap asma.

Untuk formulasi cairan, ambil 5-10 ml (satu hingga dua sudu 5 ml) selepas makan dan pada waktu tidur.

Setiap dos 10 ml mengandungi natrium 4,6 mmol, kalium 2 mmol dan kalsium 2 mmol.Jika pesakit disarankan untuk mengikuti diet yang dibatasi, pesakit harus berjumpa doktor sebelum mengambil Gaviscon Advance.

Gaviscon Advance Liquid mengandungi metil dan propyl parabens yang jarang sekali menyebabkan reaksi alergi.Rawatan ini mungkin kurang berkesan sekiranya pesakit mengalami penurunan jumlah asid gastrik yang dihasilkan di dalam perut.

Penggunaan pada kehamilan & penyusuan: Gaviscon Advance boleh diambil oleh wanita hamil dan menyusui.

Apakah kesan sampingannya Gaviscon Advance Liquid?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda reaksi alergi seperti rasa gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak anda. Kesan sampingan yang biasa termasuk cirit-birit.

Ini bukan senarai lengkap kesan sampingan dan yang lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan mengenai kesan sampingan.

Cara Pengambilan Gaviscon Advance Liquid

Setiap 10 mL suspensi oral mengandungi natrium alginat 1000 mg dan kalium bikarbonat 200 mg sebagai bahan aktif. Bahan-bahan lain adalah kalsium karbonat, karbomer, metil (E218) dan propil (E216) hidroksibenzoat, natrium sakarin, natrium hidroksida, dengan rasa pudina dan air yang disucikan. Gaviscon Advance pula produk yang bebas gula dan bebas gluten. Setakat ini, tidak disarankan untuk pengggunaan di golongan kanak-kanak.

Gaviscon Advance Liquid dalam bentuk cecair akan melegakan pedih ulu hati dan pencernaan asid (juga dikenali sebagai dispepsia). Pedih ulu hati dan pencernaan asid adalah perkara biasa dan dialami oleh kebanyakan orang pada suatu masa.

Mereka mungkin dirasakan sebagai sensasi terbakar di bahagian bawah dada, sakit yang menyebar dari perut ke kerongkong atau regurgitasi cecair yang terasa masam. dan pencernaan asid sering berlaku semasa kehamilan atau jika anda mempunyai keadaan perubatan yang disebut hiatus hernia.

Gangguan pedih ulu hati dan pencernaan asid boleh menjadi lebih teruk jika pesakit makan makanan berlemak atau sangat pedas, minum terlalu banyak alkohol, merokok, memakai pakaian yang sangat ketat, berlebihan berat badan atau ketika pesakit membongkok ke hadapan atau berbaring.

Secara keseluruhannya, ia akan meringankan simptom keadaan seperti hernia hiatus dan esofagitis refluks (paip makanan yang meradang).

Sekiranya dos yang tidak dijawab, tidak perlu menggandakan dos lain kali, teruskan mengambil seperti sebelumnya. Sekiranya gejala berterusan berjumpa doktor. Sekiranya pesakit mengambil terlalu banyak Gaviscon Advance, tidak mungkin menyebabkan bahaya. Walau bagaimanapun, pesakit mungkin merasa kembung.

See Also
himalaya shatavari

Alternatif: Gaviscon Liquid Peppermint

Gaviscon Liquid Peppermint dalam bentuk cairan ini membekalkan rawatan pedih ulu hati dan rasa senak dengan formulasi Gaviscon yang asli. Kandungan dalamnya mengandungi 500mg Natrium, 267mg Natrium bikarbonat dan 160mg Kalsium Karbonat.

Untuk melegakan pedih ulu hati dan gangguan pencernaan, ambil 10-20 ml formulasi cecair setelah makan dan waktu tidur.

Jauhkan dari jarak dan jangkauan kanak-kanak kerana ia mengandungi kandungan natrium dan kalsium. Sekiranya anda dinasihatkan untuk mengikuti diet yang dibatasi dalam salah satu garam ini, sila berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil produk ini.

Lihat risalah terlampir untuk maklumat lebih lanjut. Jangan gunakan produk ini selepas tarikh luput (bulan / tahun). Sentiasa hendaklah membaca label.

Source :

https://www.drugs.com/mtm/gaviscon.html

https://www.mims.com/malaysia/drug/info/gaviscon%20advance?type=full

https://www.gaviscon.com.my/our-products/gaviscon-double-action/gaviscon-double-action-tablets/

error: Content is protected !!