Now Reading
Prebiotik (Prebiotics)

Prebiotik (Prebiotics)

prebiotik

Pengenalan

Prebiotik terbaik bagi seseorang boleh bergantung kepada strain bakteria, berapa jumlah bakteria yang terkandung dalam suplemen, dan sama ada produk itu mempunyai kandungan probiotik atau tidak.

Terdapat banyak jenis prebiotik dan banyak jenama yang boleh dipilih. Oleh sebab itu, ianya sukar untuk mengetahui probiotik mana yang terbaik bagi situasi yang berbeza.

Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa prebiotik boleh membantu dalam penjagaan usus yang sihat dan boleh membantu melegakan gejala bagi beberapa keadaan kesihatan.

Kegunaan Prebiotik

Prebiotik mengandungi pelbagai jenis mikroorganisma seperti yis (saccharomyces boulardii) dan bakteria (seperti lactobacillus, bifidobacterium). Mikroorganisma (flora) sememangnya terdapat di perut/ usus/ faraj secara semulajadi. Sesetengah keadaan (seperti penggunaan antibiotik, perjalanan) boleh mengubah keseimbangan bakteria/ yis biasa. Justeru itu, prebiotik digunakan untuk memperbaiki masalah pencernaan dan memulihkan flora ke tahap yang normal.

Selain itu, prebiotik telah digunakan untuk merawat masalah usus (seperti cirit-birit, ketidakselesaan usus), ekzema, jangkitan yis pada faraj, intoleransi laktosa dan jangkitan saluran kencing.

Ia boleh didapati dalam makanan (seperti yogurt, susu, jus, minuman soya) dan sebagai makanan tambahan (kapsul, tablet, serbuk). Produk yang berbeza pastinya mempunyai kegunaan berbeza. Jadi, semak label maklumat mengenai kegunaan untuk produk tertentu yang anda ambil.

Sesetengah suplemen juga telah didapati mengandungi kekotoran/ bahan tambahan yang berkemungkinan adalah berbahaya. Semak dengan ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai jenama tertentu yang anda gunakan.

Kesan Sampingan Prebiotik

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda reaksi alergi seperti:

  • Perasaan seperti bersarang.
  • Sukar bernafas.
  • Bengkak pada muka, bibir, lidah atau tekak.

Kesan sampingan yang lain termasuklah:

  • Perut kembung atau tidak selesa.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan sampingan bagi pengambilan prebiotik dan keadaan lain mungkin boleh berlaku. Justeru itu, hubungi doktor anda dan bertanyakan kesan sampingan yang boleh terjadi bagi aspek kesihatan kesan daripada pengambilan prebiotik.

Interaksi Prebiotik

Interaksi ubat boleh mengubah cara ubatan tersebut berfungsi atau meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius. Jadi, simpan senarai berkaitan semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi/ bukan preskripsi dan produk herba) dan berikan pada doktor dan ahli farmasi anda. Elakkan memulakan, menghentikan, atau mengubah dos ubat-ubatan tanpa kelulusan doktor.

Beberapa ubat yang mungkin boleh berinteraksi dengan prebiotik tertentu termasuklah: antibiotik, antifungal (seperti clotrimazole, ketoconazole, griseofulvin, nystatin).

Dos Prebiotik

Gunakan sama seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor. Jangan gunakannya dalam jumlah yang lebih besar, lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ketahui juga bahawa doktor mungkin akan mengubah dos anda sekali-sekala.

Semak label produk anda untuk melihat sama ada anda harus mengambil produk ini dengan atau tanpa makanan. Malah, tablet yang dikunyah mesti dikunyah sebelum ditelan.

Campurkan serbuk oral dengan minuman tidak berkarbonat sejuk atau makanan ringan (epal, yogurt, ais krim) dan makan campuran ini dengan segera. Jangan simpan ia untuk kegunaan di kemudian hari.

Hubungi doktor anda jika gejala tersebut tidak bertambah baik atau sekiranya ia menjadi lebih buruk semasa menggunakan bifidobacterium dan lactobacillus.

Simpan ubat seperti yang diarahkan daripada kelembapan, haba dan cahaya. Anda mungkin perlu menyimpan ubat di dalam peti sejuk. Ini adalah penting kerana haba atau kelembapan boleh menjejaskan bakteria hidup dalam produk ini lalu menjadikannya kurang berkesan.

Langkau dos yang tertinggal jika masanya sudah hampir dengan dos yang dijadualkan seterusnya. Jangan gunakan bifidobacterium dan lactobacillus tambahan untuk menebus dos yang tidak diambil sebelumnya.

Sumber:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/prebiotics-overview

https://www.verywellhealth.com/prebiotics-and-ibs-1944748

https://www.healthline.com/nutrition/19-best-prebiotic-foods

https://en.wikipedia.org/wiki/Prebiotic_(nutrition)

error: Content is protected !!