Phenazopyridine
Phenazopyridine adalah pewarna yang berfungsi sebagai ubat penahan sakit untuk menenangkan lapisan saluran kencing.

Phenazopyridine adalah pewarna yang berfungsi sebagai ubat penahan sakit untuk menenangkan lapisan saluran kencing.

Kegunaan

Ubat ini digunakan untuk melegakan simptom yang disebabkan oleh kerengsaan saluran kencing seperti sakit, rasa terbakar, dan keinginan untuk membuang air kecil dengan segera atau kerap.

Ubat ini tidak merawat punca kerengsaan kencing, tetapi dapat membantu melegakan simptom sementara rawatan lain memberi kesan.

Cara menggunakan Phenazopyridine

Minum ubat ini secara oral, biasanya 3 kali sehari selepas makan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan

Ubat ini boleh membuatkan anda pening. Arak atau dadah (ganja) boleh membuatkan anda pening.

Jangan memandu, menggunakan peralatan atau mesin berbahaya, atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat.

Hadkan minuman beralkohol.

Phenazopyridine boleh mewarnai air kencing anda dan air mata menjadi warna merah jingga. Ini boleh mengotorkan pakaian dan kanta lekap.

Jangan memakai kanta lekap semasa menggunakan ubat ini. Air kencing dan air mata akan kembali ke warna normal setelah ubat dihentikan.

Kesan sampingan

Sakit kepala, pening, atau sakit perut mungkin berlaku. Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Beritahu doktor anda sekiranya ada kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi sangat serius: kulit / mata menguning, urin gelap, tanda-tanda masalah buah pinggang (seperti perubahan jumlah air kencing, kencing berdarah), sakit perut / perut, muntah, demam, menggigil, lebam / pendarahan, keletihan yang tidak biasa, sesak nafas, degupan jantung yang cepat, sawan.

Reaksi alergi yang sangat serius terhadap ubat ini tidak mungkin berlaku, tetapi dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya ia berlaku.

Gejala reaksi alergi yang serius mungkin termasuk: ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, kesukaran bernafas.

Kontraindikasi

Keadaan berikut dikontradikasikan

 • kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD)
 • keradangan hati yang serius
 • glomerulonefritis
 • keadaan yang mempengaruhi buah pinggang
 • pengumpulan toksin dalam darah (uremia)
 • penurunan fungsi buah pinggang
 • anemia (kekurangan piruvat kinase dan G6PD)

Alahan:

 • Acetaminophen
 • Phenazopyridine

Interaksi

Phenazopyridine boleh mengganggu ujian makmal tertentu (termasuklah ujian air kencing untuk fungsi buah pinggang, bilirubin, dan kadar gula), yang mungkin menyebabkan hasil ujian palsu.

Ujian air kencing di rumah (termasuklah ujian diabetes) mungkin terjejas. Pastikan kakitangan makmal dan semua doktor anda mengetahui bahawa anda menggunakan ubat ini.

Dos

 • Tablet 100 mg: Purata dos dewasa – 2 tablet 3 kali sehari selepas makan.
 • Tablet 200 mg: Purata dos dewasa – 1 tablet 3 kali sehari selepas makan.

Apabila digunakan bersamaan dengan agen anti bakteria untuk rawatan jangkitan saluran kencing, pengambilan Phenazopyridine HCl tidak boleh melebihi 2 hari.

Sumber:

https://www.rxlist.com/phenazopyridine-drug.htm#dosage

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-5661/phenazopyridine-oral/details

Summary
Phenazopyridine (Kerengsaan Saluran Kencing) : Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Article Name
Phenazopyridine (Kerengsaan Saluran Kencing) : Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos
Description
Phenazopyridine adalah pewarna yang berfungsi sebagai ubat penahan sakit untuk menenangkan lapisan saluran kencing.
Publisher Name
Ceria Sihat
Tagged: