Now Reading
Phenazopyridine (Kerengsaan Saluran Kencing) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

Phenazopyridine (Kerengsaan Saluran Kencing) – Kegunaan, Amaran Penggunaan, Kesan Sampingan, Kontraindikasi, Interaksi dan Dos

Phenazopyridine

Phenazopyridine adalah pewarna yang berfungsi sebagai ubat tahan sakit untuk menenangkan lapisan saluran kencing.

Kegunaan Phenazopyridine

Ubat ini digunakan untuk melegakan simptom yang berlaku disebabkan kerengsaan saluran kencing seperti rasa sakit, rasa terbakar dan keinginan untuk membuang air kecil dengan segera atau kerap. Selain itu, ia tidaklah merawat punca kerengsaan kencing, tetapi membantu melegakan simptom sementara rawatan lain memberi kesannya tersendiri.

Cara menggunakan Phenazopyridine

Minum ubat ini secara oral, biasanya 3 kali sehari selepas makan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Langkah Berjaga-jaga dan Amaran Penggunaan Phenazopyridine

Ubat ini boleh membuatkan anda pening. Arak atau dadah (ganja) boleh membuatkan anda bertambah pening. Jadi, jangan memandu, menggunakan peralatan atau mesin berbahaya, atau melakukan perkara yang memerlukan kewaspadaan tinggi sehingga anda dapat melakukannya dengan selamat. Hadkan pengambilan minuman beralkohol juga.

Phenazopyridine boleh mewarnai air kencing anda dan air mata sehingga menjadi warna merah jingga. Ini justeru boleh mengotorkan pakaian dan kanta lekap. Jangan pakai kanta lekap semasa menggunakan ubat ini.

Tapi, jangan bimbang kerana air kencing dan air mata anda akan kembali ke warna asal setelah pengambilan ubat dihentikan.

Kesan sampingan Phenazopyridine

Sakit kepala, pening, atau sakit perut mungkin berlaku. Sekiranya kesan ini berlanjutan atau bertambah buruk, beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

Beritahu doktor sekiranya ada kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi sangat serius seperti kulit / mata menguning, air kencing berwarna gelap, tanda-tanda masalah buah pinggang (seperti perubahan jumlah air kencing, kencing berdarah), sakit perut / perut, muntah, demam, menggigil, lebam / pendarahan, keletihan yang tidak biasa, sesak nafas, degupan jantung yang cepat, sawan.

Reaksi alergi yang sangat serius terhadap ubat ini tidak mungkin berlaku, tetapi dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya ia berlaku.

Gejala serius mungkin termasuk ruam, gatal / bengkak (terutama pada muka / lidah / tekak), pening teruk, kesukaran bernafas.

Kontraindikasi Phenazopyridine

Keadaan berikut adalah kontraindikasi ubat ini:

 • kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD)
 • keradangan hati yang serius
 • glomerulonefritis
 • keadaan yang mempengaruhi buah pinggang
 • pengumpulan toksin dalam darah (uremia)
 • penurunan fungsi buah pinggang
 • anemia (kekurangan piruvat kinase dan G6PD)

Alahan:

See Also
gaviscon sachet

 • Acetaminophen
 • Phenazopyridine

Interaksi Phenazopyridine

Phenazopyridine boleh mengganggu ujian makmal tertentu (termasuklah ujian air kencing untuk fungsi buah pinggang, bilirubin, dan kadar gula), yang mungkin menyebabkan hasil ujian palsu.

Ujian air kencing di rumah (termasuklah ujian diabetes) juga mungkin terjejas. Jadi, pastikan kakitangan makmal dan semua doktor anda mengetahui bahawa anda menggunakan ubat ini.

Dos Phenazopyridine

 • Tablet 100 mg: Purata dos dewasa – 2 tablet 3 kali sehari selepas makan.
 • Tablet 200 mg: Purata dos dewasa – 1 tablet 3 kali sehari selepas makan.

Apabila digunakan bersama agen anti bakteria untuk merawat jangkitan saluran kencing, pengambilan Phenazopyridine HCl tidak boleh melebihi tempoh 2 hari.

Sumber:

https://www.rxlist.com/phenazopyridine-drug.htm#dosage

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-5661/phenazopyridine-oral/details

error: Content is protected !!