Now Reading
Tioconazole (Jangkitan yis pada faraj) – Kegunaan, Kesan sampingan, Interaksi

Tioconazole (Jangkitan yis pada faraj) – Kegunaan, Kesan sampingan, Interaksi

Tioconazole

Pengenalan

Tioconazole adalah ubat anti-kulat. Ia digunakan untuk merawat jangkitan kulat dan yis. Ubat ini boleh digunakan untuk tujuan lain, bertanyakan pada penyedia penjagaan kesihatan atau ahli farmasi jika anda mempunyai pertanyaan lain.

Kegunaan Tioconazole

Ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan yis pada faraj. Salap Tioconazole boleh mengurangkan pembakaran, gatal-gatal dan keputihan yang mungkin berlaku pada faraj dengan keadaan ini. Seterusnya, Tioconazole adalah ubat anti-kulat azole. Ia berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan yis (kulat) yang menyebabkan jangkitan.

Bertanyakan pada doktor anda sebelum menggunakan ubat ini untuk rawatan diri jika ini adalah jangkitan faraj pertama anda. Ubat ini hanya berfungsi untuk jangkitan kulat faraj sahaja. Jadi, jika anda mengalami jenis jangkitan yang berbeza (seperti vaginosis bakteria), ubatan lain mungkin diperlukan.

Sekiranya anda mengalami demam, badan menggigil, gejala seperti selesema, sakit perut atau keputihan yang berbau, jangan gunakan ubat ini. Segera hubungi doktor anda kerana ini mungkin merupakan tanda jangkitan yang lebih serius.

Kesan sampingan Tioconazole

Kesan sampingan yang harus anda laporkan kepada doktor atau pakar penjagaan kesihatan anda secepat mungkin adalah seperti:

  • reaksi alahan seperti ruam kulit, gatal-gatal atau gatal-gatal, pembengkakan muka, bibir,atau lidah
  • sakit atau kesukaran membuang air kecil
  • sakit perut atau faraj

Kesan sampingan yang biasanya tidak memerlukan perhatian perubatan (laporkan kepada doktor atau pakar penjagaan kesihatan anda sekiranya ia berlanjutan atau mengganggu):

  • kerengsaan, gatal-gatal atau rasa terbakar pada faraj.

Interaksi Tioconazole

Kesan bagi beberapa ubat boleh berubah jika anda mengambil ubat atau produk herba lain pada masa yang sama. Ini boleh meningkatkan risiko anda mendapat kesan sampingan yang serius atau boleh menyebabkan ubat tidak berfungsi dengan betul. Interaksi ubat ini mungkin berlaku, tetapi tidak selalunya berlaku. Doktor atau ahli farmasi sering dapat mencegah atau mengurus interaksi dengan mengubah cara anda menggunakan ubat atau dengan pemantauan yang ketat.

Bagi membantu doktor dan ahli farmasi anda memberikan rawatan yang terbaik, pastikan anda memberitahu doktor dan ahli farmasi tentang semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi dan produk herba) sebelum memulakan rawatan dengan produk ini. Semasa menggunakan produk ini, jangan mula, henti atau ubah dos ubat lain yang digunakan tanpa kebenaran doktor.

Beberapa produk yang boleh meningkatkan risiko jangkitan yis pada faraj termasuk antibiotik, kortikosteroid (seperti prednisone) dan ubat-ubatan yang menekan sistem imun (seperti cyclosporine, methotrexate).

Simpan senarai semua produk yang anda gunakan. Kongsi senarai dengan doktor dan ahli farmasi anda untuk mengurangkan risiko menghadapi masalah ubat yang serius.

Kontraindikasi Tioconazole

Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor atau ahli farmasi jika anda alah kepadanya, atau kepada agen anti-kulat azole yang lain (seperti clotrimazole, fluconazole) ataupun jika anda mempunyai alahan lain. Produk ini mungkin mengandungi bahan tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Bercakap dengan ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan berikut, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan ubat ini: diabetes, masalah sistem imun (seperti HIV-AIDS), jangkitan yis faraj yang kerap berlaku (lebih 3 kali dalam 6 bulan atau 4 kali dalam 1 tahun).

Sebelum menjalani pembedahan, beritahu doktor atau doktor gigi anda tentang semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi, dan produk herba).

Bertanyakan pada doktor anda sama ada anda boleh melakukan hubungan seksual semasa menggunakan produk ini. Produk ini boleh melemahkan produk getah (seperti kondom lateks, diafragma, penutup serviks) dan mengakibatkan kegagalan. Ini boleh mengakibatkan kehamilan. Oleh itu, jangan gunakan produk berikut semasa rawatan dengan ubat ini dan selama 3 hari setelah rawatan berakhir. Berunding dengan doktor mengenai bentuk perlindungan penghalang/ kawalan kelahiran yang lain (seperti kondom poliuretana) dalam tempoh ini.

Tioconazole dan kehamilan

Jangan gunakan ubat ini untuk rawatan diri jika anda hamil. Semasa kehamilan, ubat ini harus digunakan hanya apabila jika diperlukan dengan jelas sahaja. Sekiranya anda hamil, ikuti arahan doktor anda tentang cara betul untuk memasukkan ubat ini. Bincangkan risiko dan faedahnya dengan doktor anda.

Seterusnya, ianya tidak diketahui sama ada ubat ini boleh meresap masuk ke dalam susu ibu atau tidak. Rujuk doktor anda sebelum menyusukan bayi.

Dos Tioconazole

Ubat ini boleh digunakan pada faraj sahaja dan jangan ambil secara oral. Basuh tangan sebelum dan selepas digunakan. Baca arahan pakej dengan teliti sebelum menggunakannya. Selain itu, gunakan ubat Tioconazole ini pada waktu tidur, kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Ikuti arahan produk untuk penggunaannya.

Dos ubat ini adalah berbeza mengikut pesakit. Ikuti arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut hanya merangkumi dos purata bagi ubat ini. Sekiranya dos anda berbeza, jangan ubahnya kecuali jika diberitahu oleh doktor.

Bercakap dengan pakar pediatrik anda mengenai penggunaan ubat ini pada kanak-kanak. Walaupun ubat ini boleh digunakan pada kanak-kanak perempuan seawal usia 12 tahun untuk keadaan tertentu, langkah berjaga-jaga tetap perlu diambil.

SUMBER

https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/20090-tioconazole-vaginal-ointment

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-63478/tioconazole-1-vaginal/details

https://www.drugs.com/sfx/tioconazole-topical-side-effects.html

error: Content is protected !!