Now Reading
Membuat “Kek Ajaib” dengan menggunakan 4 bahan sahaja. Ia Juga Adalah Pencuci Mulut yang Ringan dan Gebu.

Membuat “Kek Ajaib” dengan menggunakan 4 bahan sahaja. Ia Juga Adalah Pencuci Mulut yang Ringan dan Gebu.

Kek ajaib yang popular ini mempunyai tiga lapisan berbeza, dan ia hanya memerlukan empat bahan untuk membuatnya. Begini cara membuatnya di rumah.


Kek ajaib, atau “gateau magique”, adalah pencuci mulut Perancis premium yang pasti menarik perhatian. Kek dibakar di dalam satu kuali, namun adunan tersebut menghasilkan tiga lapisan berbeza semasa proses pembakaran.

Dibuat hanya dengan telur, susu, gula dan tepung. Kek empat bahan ini cepat dan mudah untuk digabungkan. Dan terima kasih kepada lapisan kek yang sangat mengejutkan apabila dihasilkan. Ia sesuai untuk sebarang majlis, sama ada anda memerlukan hidangan segera di rumah, atau anda membawa pencuci mulut ini untuk potluck.

Apakah Kek Ajaib?

Kek ajaib mendapat namanya daripada cara tiga lapisan dihasilkan semasa membakar, tanpa perlu melapisi adunan atau menyusun lapisan berasingan dengan kek yang dibakar. Ia sama seperti keajaiban—dan ia mengingatkan kita kepada Dutch Funny Cake.

Bahan-bahan perlu diasingkan semasa membakar untuk memberikan struktur kek yang berbeza. Lapisan bawah adalah tekstur yang lebih pejal seperti kastard. Lapisan tengah pula lembut dan berkrim, manakala lapisan atas adalah kek span kerana sebatan putih telur.

Tekstur keseluruhannya ringan, dengan rasa yang ringkas dan hanya sedikit gula. Ia lazat dimakan begitu saja, atau ia boleh ditambah dengan beri, dan gula serbuk. Inginkan pilihan lain? Tambah satu sudu teh vanila tulen, badam atau ekstrak lemon untuk meningkatkan lagi rasa.

Resepi Kek Ajaib


Resipi kek ajaib ini adalah dari ‘food blogger Kirbie’s Cravings’. Walaupun banyak resipi kek ajaib lain yang memerlukan mentega dan bahan tambahan lain, resipi ini hanya memerlukan empat bahan.

bahan-bahan:

  • 4 biji telur sejuk, dipisahkan
  • 3/4 cawan tepung
  • 3/4 cawan gula
  • 2 cawan susu

Langkah-Langkah:


Langkah 1: Sediakan adunan


Alas loyang kek yang tinggi dengan bentuk segi empat sama itu dengan kertas pembakar dan panaskan ketuhar hingga 325°F.

Dalam mangkuk adunan besar, pukul rata tepung, gula, kuning telur dan setengah cawan susu. Pukul sehingga rata, dan kemudian campurkan dengan baki susu.

Langkah 2: Pukul putih telur


Dalam mangkuk pengadun yang dipasang bersama pemukul, atau mangkuk adunan dengan pengadun tangan, pukul putih telur secara maksima sehingga adunan itu menjadi bentuk “stiff peak”

See Also
smoothie kurma yakult

Langkah 3: Letak dan bakar


Letak satu pertiga daripada putih telur ke dalam adunan nipis, kacau perlahan-lahan untuk memastikan cecair di bahagian bawah sebati. Letak dalam satu pertiga lagi sehingga dapat digabungkan sepenuhnya, dan kemudian letak baki putih telur didalam. Pastikan tiada cecair yang tinggal di bahagian bawah mangkuk.

Tuangkan adunan yang ringan dan gebu itu ke dalam loyang kek yang telah disediakan. Bakar selama 45 hingga 50 minit. Masukkan penguji ke bahagian tengah untuk memastikan kek itu akan dibakar dengan betul. Biarkan kek sejuk sepenuhnya selama sekurang-kurangnya satu jam sebelum dipotong dan dihidangkan. Hidangkan kek pada suhu bilik, atau sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

Petua Membuat Kek Ajaib

Ianya sangat penting untuk membuat resipi ini dengan saiz kuali leper yang betul. Anda perlu menggunakan kuali leper dengan dindingnya yang tinggi kerana ia dapat menyokong bentuk kek ajaib ini dan akan membantu untuk membuatkan lapisan kek anda kelihatan kemas dan cantik.


Mulakan adunan dengan kek nipis dahulu, ketepikan, kemudian pukul putih telur. Seterusnya, semasa memasukkan adunan dan putih telur, bahagikan putih kepada pertiga untuk memastikan setiap pertiga diserap sepenuhnya. Jika tidak, cecair tambahan dari bahagian bawah mangkuk akan menghalang lapisan daripada terbentuk.


Kek sememangnya memerlukan sedikit masa untuk dibakar, dan lebih baik untuk membiarkannya di dalam ketuhar lebih lama daripada mengeluarkannya lebih awal. Bahagian atasnya akan bergoyang sedikit dan mestilah berwarna perang keemasan sepenuhnya sebelum mengeluarkan kek dari ketuhar. Ia mungkin tidak kelihatan seperti terus keluar dari ketuhar, tetapi apabila kek sejuk dan mendap, lapisan akan menjadi lebih kemas dan cantik.

error: Content is protected !!