Now Reading
4 trend makanan TikTok yang paling berbahaya dan tidak patut dicuba di rumah

4 trend makanan TikTok yang paling berbahaya dan tidak patut dicuba di rumah

tiktok

Walaupun TikTok boleh menyajikan pelbagai kandungan makanan dan pemakanan yang memberi inspirasi, terdapat juga beberapa trend yang sangat berbahaya yang sedang berlaku. Berikut ialah empat trend TikTok dapur yang harus anda elakkan, menurut ahli diet pengamal bertaulia.

1. Menyimpan bawang putih mentah dalam minyak

tiktok

Bawang putih ialah ramuan hebat yang bukan sahaja rasanya sedap, tetapi mempunyai manfaat kesihatan yang menakjubkan. Walau bagaimanapun, satu hack bawang putih yang viral membuatkan orang ramai risau, iaitu amalan menyimpan bawang putih mentah dalam minyak sebagai sejenis perasa.

Pencipta resipi ini mengatakan bahawa anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk supaya ia sedia bila-bila masa anda mahu. Jika dimakan segar ini sudah tentu pilihan yang lazat, tetapi memakan bawang putih mentah yang telah disediakan terlebih dahulu dan disimpan dalam minyak membawa risiko botulisme, yang merupakan keadaan yang mengancam nyawa.

Botulisme disebabkan oleh sejenis bakteria yang dipanggil Clostridium botulinum, yang menghasilkan toksin kuat dan menyebabkan lumpuh. Toksin ini memberikan kesan anti-kedutan yang ramai di antara kita tahu dan suka – tetapi apabila tertelan, ia boleh menyebabkan lumpuh teruk atau kematian.

Dan yang paling teruk? Anda tidak akan tahu sama ada minyak bawang putih anda telah tercemar atau tidak, kerana toksin daripada Clostridium botulinum tidak menjejaskan rasa atau bau makanan. Jadi, anda boleh campurkan bawang putih anda dengan minyak, tetapi pastikan anda memakannya segar daripada memasukkannya ke dalam peti sejuk untuk kemudian.

2. Coke “Sihat”.

Healthy Coke' Made With Balsamic Vinegar: I Tried the Viral Drink

Resipi ini mencadangkan anda menambah percikan cuka balsamic ke dalam cawan, dan tambahkan dengan air soda pilihan anda. Bukan sahaja rasa yang agak tidak menyenangkan, ia tidak begitu sihat. Anda pasti pernah melihat orang menggunakan sekitar satu sudu cuka balsamic setiap gelas, yang akan menjadikan minuman ini sangat berasid. Digabungkan dengan air soda, ini adalah resipi untuk hakisan enamel gigi (sama seperti versi yang tidak “sihat”), dan mungkin menjadi pilihan yang menyakitkan bagi mereka yang mengalami refluks asid.

3. “Apa yang saya makan dalam sehari”

7 Eat in a day TikTok ideas | healthy snacks recipes, healty food, diy food  recipes

Secara luarannya yang ini agak tidak berbahaya, tetapi apabila dikaji secara lebih dalam dan anda akan menemui dunia toksik thinspo dan nasihat kesihatan yang tidak masuk akal. Kita semua berbeza bentuk dan saiz, dan mempunyai keperluan tenaga yang berbeza.

Cuba makan seperti influencer kegemaran anda tidak akan menghasilkan fizikal influencer itu, dan kebanyakan influencer ini berkongsi rancangan makan yang sangat sedikit yang tidak mencukupi nutrisi. Video “Apa yang saya makan dalam sehari” boleh menghiburkan dan cara yang menyeronokkan untuk mendapatkan beberapa idea hidangan baharu, tetapi mereka juga boleh menggalakkan tabiat makan yang tidak sihat dan juga tidak teratur.

Terdapat juga sejumlah besar maklumat salah yang dikongsi seolah-olah ia adalah fakta. Jika anda mahukan nasihat pemakanan yang boleh dipercayai yang disesuaikan untuk anda, bukan pengaruh kegemaran anda, lebih baik anda berbual dengan pakar diet yang berkelayakan.

4. Bilas ayam mentah

This Is Why You Should Never Rinse Raw Chicken — Eat This Not That

Tiktok penuh dengan resipi ayam kreatif, tetapi banyak yang merangkumi satu langkah kecil: membilas ayam mentah di sinki dapur di bawah air mengalir sebelum memasak. Sesetengah orang percaya bahawa ini adalah langkah pertama yang penting untuk memasak dengan bersih, tetapi mencuci ayam di dalam singki anda berisiko merebakkan salmonella dan patogen lain ke permukaan dapur anda semasa anda memercikkan air di sekelilingnya.

Ia bukan sahaja berbahaya, tetapi juga langkah yang sama sekali tidak perlu, kerana memasak ayam yang telah disimpan dengan sewajarnya sebenarnya membunuh kebanyakan patogen. Jika anda memasak sebarang daging mentah, ingatlah untuk mengehadkan bilangan permukaan yang bersentuhan dengannya sebelum memasak, dan basuh semuanya dengan teliti selepas mengendalikan (termasuk tangan anda).

error: Content is protected !!